septembrie 2014
Balkanik! Festival, 2014
Duminică, 14 septembrie 2014, s-a încheiat cea de-a patra ediţie a Balkanik! Festival, găzduit, timp de trei zile şi trei nopţi, de Grădina Uranus din Bucureşti, al cărei prag de cărămidă a fost păşit de un număr record de peste 10.000 de spectatori. Odată cu lansarea sloganului "Just World Music", cea de-a patra ediţie a însemnat şi un moment de răscruce, în care Balkanik! Festival şi-a anunţat intenţia de a deveni o scenă internaţională importantă de World music.

În cadrul acestei ediţii peste 10.000 de oameni, veniţi din toate colţurile României, dar şi mulţi străini, printre care polonezi, belgieni, britanici, francezi, suedezi şi japonezi au răspuns provocării de a experimenta un "altfel" de festival, care a adus în mijlocul Bucureştiului un mix fără precedent de culturi muzicale şi libertatea de a fi tu însuţi şi de a te lăsa purtat de val. Balkanik! Festival a plusat în 2014 cu un bâlci urban foarte people-friendly, care a oferit publicului curios să descopere lucruri noi, de la activităţi meşteşugăreşti, jocuri de roluri balcanice, spectacole extreme de foc şi jonglerii, până la zone de relaxare şi citit lângă o cafea la nisip, în hamac.


În prima seară de festival, trupa poloneză Caci Vorba a răpit publicul cu familiaritatea cu care au interpretat şi simţit melodii tradiţionale româneşti, iar schimbul de energii dintre aceştia a durat până târziu în noapte. Atmosfera a devenit explozivă odată cu urcarea pe scenă a trupei Mahala Rai Banda, în frunte cu solistul şi violonistul Ioniţă Aurel şi spectacolul oferit de fiecare membru în parte. Seara de vineri s-a încheiat cu un concert mai mult decât copleşitor al Tarafului Haiducilor din Clejani, prietenii festivalului, care au făcut mii de suflete să simtă, la unison, jalea şi fericirea unică a lăutarului român. Au confirmat, încă o dată, că nu mai au nimic de dovedit şi că îşi merită renumele de reprezentanţi ai muzicii lăutăreşti în întreaga lume.

Cea de-a doua zi la Balkanik! a fost deschisă de trupa românească Balkan Taksim, care a urcat pentru prima dată pe scena unui festival, şi i-a readus pe Kottarashky & The Rain Dogs din Bulgaria, care s-au întâlnit cu fanii veniţi special pentru ei şi au câştigat noi adepţi ai unei muzici balcanice aproape avangardiste. În închidere, macedoneanul Kiril Djaikovski a orchestrat un show care a hipnotizat publicul încă energic prin trio-ul surpriză al acestei ediţii, alături de TK WONDER din Brooklyn şi Ghetto Priest din UK.


Duminică, pe scena Balkanik! s-a desfăşurat primul live jam session românesc de improvizaţie muzicală care a adus pe aceeaşi scenă nu mai puţin de paisprezece solişti şi instrumentalişti, numit simplu AKUIAKU. Berlinezii Django Lassi, nerăbdători să cânte publicului din Bucureşti în premieră, s-au dezlănţuit pe acorduri rapide de gypsy swing şi trompete balcanice, oferind un program pregătit special pentru românii care le-au inspirit atât de mult muzica.


Festivalul s-a încheiat cu cea mai aşteptată apariţie, Shantel & Bucovina Club Orkestar, care au depăşit orice aşteptări, confirmându-şi popularitatea şi experienţa de la sutele de festivaluri. Germanul Shantel (Stefan Hantel) a condus miile de oameni la extaz, făcându-i să urce pe scenă şi să danseze până la epuizare, aproape ca la un rave sau un festival de ska. Bucovina Club Orkestar a însemnat mai ales talentata solistă din Serbia, Tea Mikic, şi toboşarul Marcus Darius, care au fuzionat ca o familie alături de chitara lui Shantel, vioară, trompete, trombon şi violă.


"Revelaţiile de la ediţia 2014 au fost multe, atât pentru public, cât şi pentru artişti. Toate trupele sosite de peste hotare la Balkanik! Festival au fost inspirate în muzica lor de sunetele româneşti, de muzica lăutărească şi de artiştii noştri. Cu toţii au fost extrem de încântaţi să cânte la Bucureşti, majoritatea pentru prima oară, şi mi-au mărturisit chiar că au oferit publicului mai mult decât la alte concerte, schimbul între artişti şi cei care i-au ascultat a fost unul nemaivăzut. Am avut un public fericit, natural, dornic să părăsească realitatea şi cotidianul şi să se prindă într-o horã a tuturor simţurilor, să intre într-o transă indusă de muzica aceasta pe care a iubit-o dar şi de tot ce a văzut, gustat, simţit la Balkanik! Festival. Ediţia a patra a fost un succes, dar pot spune că avem planuri foarte mari pentru cea din 2015, iar cei care se vor afla acolo vor avea ce povesti nepoţilor", declară Ligia Keşişian Mitulescu, directorul artistic al Balkanik! Festival.

Balkanik! Festival este un eveniment Asociaţia Culturală Metropolis, powered by Metropolis Film, sponsor Ciuc, Apa Nova, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, Primăriei Municipiului Bucureşti, Institutului Cultural Român, ARCUB, AFCN, Institutului Polonez, Hotel Golden Tulip, Hotel Caro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus