Şi totul să se întâmple pe vârful unui deal, accesibil cu telegondola?
Şi, pe lângă această noapte de neratat şi neuitat, să mai fie trei zile de festival, cu peste 70 de filme româneşti, urmate de un mini-turneu în 3 locuri diferite din ţară?
Pe vârful muntelui, de la apus la răsărit, cu scurtmetraje şi muzică
Filmul de Piatra, festivalul organizat în întregime de voluntari, propune în 2014 o premieră: un super-eveniment, cu filme şi muzică, pe vârful muntelui Cozla (650m altitudine). Evenimentul, denumit SHORTS DAY, LONG NIGHT are loc la Piatra Neamţ, în cadrul ediţiei a 7-a a festivalului. Publicul va urca pe munte cu telegondola, la ora 19:00, şi va fi întâmpinat de un concert unplugged în aer liber, pe o platformă de lemn cu o panoramă spectaculoasă din care nu lipsesc Valea Bistriţei, Muntele Ceahlău, Dealul Petrodava, lacul Bâtca Doamnei şi o parte din oraşul Piatra Neamţ. După ce soarele dispare în spatele munţilor încep proiecţiile de film: 11 scurtmetraje multipremiate într-o selectie "best-of" Shorts Up. După filme, într-o structură acoperită în formă de iglu, începe petrecerea, cu alte 3 trupe live: Les Elephants Bizarres, Pinholes şi Fine It's Pink şi 3 DJ seturi: Matze, Yoon, Adrian R. Petrecerea se termină după ora 6:40, ora răsăritului de soare. Telegondola va funcţiona, cu pauze, tot timpul nopţii, iar preţul ei este inclus în cel al biletului pentru eveniment: 25 de lei în avans şi 35 de lei la intrare.
Mai multe detalii, pe Facebook: www.facebook.com/events/632323186875897/
Trei zile de film românesc la Piatra Neamţ
Din 205 filme înscrise, la Filmul de Piatra vor fi proiectate 67 de scurtmetraje, 45 în competiţie şi 22 în afara competiţiei. Proiecţiile vor avea loc în aer liber, la Turnul lui Ştefan, şi în singurul cinematograf funcţional, Cinema Dacia Panoramic, o sală-mamut de 629 de locuri lăsată în paragină de autorităţi şi uitată de public. Pe lângă scurtmetraje, la festival vor mai fi proiectate o serie de lungmetraje: un film de animaţie pentru copii, Closer to the Moon în regia lui Nae Caranfil, Kyra Kyralina în regia lui Dan Piţa. De asemenea, deschiderea festivalului se face în Teatrul Tineretului, cu o piesă de teatru, Textul înainte de toate iar închiderea festivalului se face, în acelaşi loc, cu un documentar moldovenesc, despre Doina şi Ion Aldea Teodorovici, proiectat în premieră în România.
Programul complet poate fi gasit pe www.filmuldepiatra.ro şi pe pagina de facebook: www.facebook.com/filmuldepiatra
Volunteer Power, de la organizare la spotul festivalului
De la ediţia din 2013, festivalul a decis să devină un manifest de iniţiativă independentă şi voluntariat, delimitându-se de finanţările publice care mai întotdeauna sunt însoţite de compromisuri sau urmate de scandaluri. În 2014, peste 80 de voluntari din toată ţara s-au implicat în organizare, împărţindu-se pe departamente şi pregătind o serie de surprize publicului şi trecătorilor.
Tot voluntarii au creat şi spotul festivalului, în care tot ei joacă, coordonaţi de Andrei Dăscălescu care a filmat şi montat clipul. Rezultatul este un spot cu buget zero, dar care arată mult mai bine decât multe dintre spoturile oficiale de promovare turistică de la noi:
Cele mai bune scurtmetraje din competiţie, în mini-turneu
Scurtmetrajele premiate şi cele care primesc cele mai multe aplauze din partea publicului vor face parte dintr-un program "best-of". Acesta va fi proiectat săptămâna viitoare în 3 locuri din ţară: la Piatra Fântânele (Tăşuleasa Social), la Cluj (pe 11 septembrie 2014) şi la Timişoara (pe 14 septembrie 2014, în cadrul festivalului de muzică Plai).