România Liberă / aprilie 2003
Two weeks notice
Un milionar caută un consilier juridic pentru afacerile complicate şi imorale ale fratelui său. Bogatul om de afaceri George Wade (Hugh Grant) n-are ce face şi îşi angajează cel mai teribil duşman, o militantă pentru drepturile civice, Lucy Kelson (Sandra Bullock), care - culmea! - îşi pune în cap să-l împiedice pe patron să mai demoleze în neştire clădiri sociale.

Egoist, egocentric, iresponsabil şi categoric obsedat de propria imagine, George Wade se îndrăgosteşte de frumoasa sa avocată şi pînă la urmă subţirelul love-story se adevereşte, în ciuda unor piedici pornite din partea celor mai apropiate rude. Filmul a fost făcut pe banii Sandrei Bullock, care îşi construieşte cu fiecare film o imagine mai mult sau mai puţin provocatoare pentru a rămîne în graţiile publicului după demarajul din Speed, film de acţiune care a propulsat-o.

De altfel, imaginea artistei a progresat mult după acest succes, banii adunaţi fiind suficienţi pentru a o lansa şi într-o carieră de producătoare a propriilor filme în care rolul principal, partenerii şi dividendele îi sunt rezervate. Preocupată de mai multe genuri de film, actriţa nu a ezitat să-şi împrumute vocea şi unor producţii de desen animat (Prinţul Egiptului), precum şi pentru a deveni producător pentru programe de televiziune (The George Lopez Show).

Filmul Two Weeks Notice nu depăşeşte limitele unei comedii modeste, în care principalul punct de atracţie este cuplul Hugh Grant-Sandra Bullock, care funcţionează cam în contratimp, actorul englez fiind mult superior, prin reacţii şi distincţie, fiţelor de activistă sindicală propuse de Sandra Bullock în portretul personajului său.

Din păcate, rezultatul final nu este decît o comedie de situaţii cu ceva nuanţe de critică socială, din perspectiva unui superficial umanism socialist de tip american. Convenţional şi lipsit de perspectivă în analiza psihologiei personajelor, care acţionează doar în virtutea unor identităţi sociale (părinţii avocatei), scenariul filmului nu are drept obiectiv decît păstrarea producătorului în faţa aparatului de filmat pe aproape tot parcursul peliculei.

Regizorul şi scenaristul filmului Dragoste cu preaviz, Marc Lawrence, îşi face debutul cu acest film, el fiind anterior coscenarist la alte două filme cu Sandra Bullock, Miss Congeniality şi Forces of Nature. Dacă evocarea a două săptămîni din existenţa unui milionar american, cu falsele lui probleme, vă face să pierdeţi timpul aproape două ore la cinematograf, nu ezitaţi să alegeţi Dragoste cu preaviz, comedie modestă cu rare momente inspirate din autentice filme de gen create cu decenii în urmă. Doar citatele (puţine) ne mai aduc aminte de ce însemna cu adevărat comedia romantică americană, gen la care aspiră şi filmul lui Marc Lawrence.

Fişa tehnică :

Two Weeks Notice, SUA, 2002
Regia : Marc Lawrence
Cu : Sandra Bullock, Hugh Grant, Alicia Witt, Dana Ivey
Regia: Mark Lawrence Cu: Hugh Grant, Sandra Bullock, Alicia Witt

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus