noiembrie 2014
Portret Alex. Leo Şerban
Criticul de film Andrei Rus, editorul revistei Film Menu, este beneficiarul celei de-a treia ediţii a Bursei Alex. Leo Şerban. Acordată anual unui tânăr sub 35 de ani care s-a afirmat în zona de jurnalism şi / sau critică de film, bursa a fost iniţiată în 2012 de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, care organizează anual Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), şi Romanian Film Initiative, în memoria unei personalităţi marcante a cinema-ului românesc, scriitorul şi criticul Alex. Leo Şerban.

Timp de două săptămâni, Andrei Rus va beneficia de contextul profesional şi creativ al festivalului Making Waves: New Romanian Cinema din New York, şi de un sejur profesional în 2015, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. În această perioadă, criticul de film, lector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti (UNATC) şi iniţiator al unui club de film, va avea acces la resurse de specialitate şi va întâlni profesionişti din industria cinematografiei. Bursa acoperă cheltuielile legate de deplasare, cazare şi diurnă.


Bursa Alex. Leo Şerban este o iniţiativă menită să promoveze spiritul libertăţii critice de expresie, al profesionalismului şi al rigorii intelectuale şi să acorde unui tânăr critic sau jurnalist ocazia de a-şi extinde cercul de cunoştinţe în domeniul cinematografiei. Toate aceste valori fac parte din patrimoniul intelectual pe care l-a construit şi încurajat de-a lungul vieţii sale Alex. Leo Şerban (1959 - 2011), cel mai important critic de film român al ultimelor două decenii, un profesionist desăvârşit şi un elegant susţinător al valorilor din cinematografia românească.

"Alex. Leo Şerban reprezintă cel mai fidel spiritul în care au crescut festivalurile Making Waves şi TIFF: nonconformist, cu alegeri bine documentate, curajoase şi riscante de multe ori, realizând un slalom între generaţii, genuri şi gusturi... toate acestea, o sperăm, cu stil. Măsurăm în fiecare an absenţa lui cu aceeaşi intensitate, iar bursa pe care o acordăm unui tânăr critic sau jurnalist de cinema îi onorează, foarte modest, personalitatea", declară iniţiatorii bursei.

Andrei Rus (29 de ani) a urmat programul de doctorat în Cinematografie şi Media al UNATC Bucureşti, instituţie în cadrul căreia predă acum, ca lector, studii cinematografice şi istoria filmului. Este coordonatorul revistei Film Menu, la care contribuie tineri critici de film, şi iniţiatorul programului Cineclub şi al altor evenimente legate de film, desfăşurate în sala de cinema a UNATC. Începând din 2014, este selecţioner al Festivalului NexT Film din Bucureşti. În 2014, a făcut parte din Juriul Révélation France 4 în Semaine de la Critique, secţiunea paralelă a Festivalului de la Cannes.

"Bursa pe care o primesc acum cu bucurie este un moment foarte important pentru mine, deoarece textele lui Alex. Leo Şerban au fost decisive în perioada mea de formare, am dialogat aprins cu ele şi m-au provocat să îmi găsesc argumente sau, şi mai important, contraargumente - ceea ce a echivalat cu o perioadă de căutări serioase. E puţin probabil să fie egalat vreodată - poate doar o ipotetică "bursă Truffaut" ar putea-o face, tot din considerente personale. Mă invită, într-un mod oarecum neaşteptat, să continui procesul de pace cu adolescenţa mea, pe care am semi-renegat-o multă vreme, şi pentru asta le sunt cât se poate de recunoscător organizatorilor Making Waves şi TIFF, care mi-o oferă", declară Andrei Rus.

Câştigătorul primei ediţii a bursei a fost criticul de film Cătălin Olaru, iar al celei de-a doua - jurnalista Florentina Ciuverca, editorul site-ului de specialitate Filmreporter.ro.

Cea de-a 9-a ediţie a festivalului Making Waves: New Romanian Cinema va avea loc între 4 şi 8 decembrie 2014, la Film Society of Lincoln Center din New York, şi între 5 şi 10 decembrie 2014, la Jacob Burns Film Center.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania / Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc
[email protected], www.tiff.ro

Romanian Film Initiative | Asociaţia Film ETC.
[email protected], www.filmetc.org.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus