septembrie 2014
 Lista cărţilor selectate de juriu în cadrul concursului naţional de design de carte poate fi consultată pe www.celemaifrumoasecarti.ro
 Anunţarea premiilor va avea loc pe 6 octombrie, la UNAgaleria, Bucureşti
 
Concursul naţional de design de carte Cele mai frumoase cărţi din România, ediţia 2014 are 39 de titluri finaliste, alese din 196 de cărţi înscrise în competiţie de către editurile, graficienii sau designerii de carte din România şi Republica Moldova. Cărţile au fost analizate din punctul de vedere al gradului de originalitate şi inovaţie în conceptul editorial. Juriul a evaluat cărţile înscrise ţinând cont de raportul dintre tema sau natura cărţii, intenţia concepţiei vizuale şi realizarea / manifestarea acestora în produsul finit. Criteriile de jurizare includ concepţia grafică, designul micro şi macrotipografic, oglinda paginii şi aşezarea în pagină, prezentarea cărţii (raportul dintre designul coper­tei, supracopertei şi interiorului), calitatea producţiei (alegerea suportului, imprimarea, legătoria, alte finisaje şi tehnici). Membrii juriului au fost: Corinne Trovarelli (preşedinte), Arina Stoenescu, Timotei Nădăşan, Daniela Chiorean, Alexe Popescu, Anca Mihuleţ şi Mihaela Paraschivu.


"În 2014, am avut cea mai efervescentă jurizare din ultimii 3 ani. În comparaţie cu ediţiile anterioare, au fost înscrise mai multe cărţi cu un grad crescut de originalitate, realizate în condiţii grafice bune, am avut o competiţie mult mai strânsă, iar membrii juriului au dezbătu tîndelung cărţile alese ca finaliste. Rămân, în continuare, câteva erori simptomatice în realizarea graficii de carte şi printre acestea membrii juriului au punctat destul de frecvent greşeli de tipografiere - de aranjare a textului în pagină, de selecţie a tipului de literă şi altele de acest tip. De altfel, acest termen, tipografiere, nici nu prea există în vocabularul nostru... Ne-am bucurat când Arina Stoenescu ni l-a propus, în cursul jurizării. Impresia generală este că avem cărţi mai frumoase şi mai multe cărţi remarcabile concepute şi executate în România", spune Adina Paşca, coordonator al proiectului.

Imagini din timpul jurizării şi lista completă a cărţilor selectate pot fi consultate pe www.celemaifrumoasecarti.ro. Printre acestea se numără atât cărţi realizate de edituri prestigioase, cât şi titluri publicate de edituri mici sau chiar de către autori.

Proiectul cultural este organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură şi este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Premiile vor fi anunţate la gala de premiere care are loc la vernisajul expoziţiei "Cele mai frumoase cărţi din România 2014, în data de 6 octombrie 2014, ora 19.00, la UNAgaleria, Bucureşti. Toate cărţile finaliste vor fi prezentate publicului în expoziţia deschisă în perioada 6-17 octombrie 2014.

 

Organizator: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură
Proiect cultural finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional
Parteneri: Institutul Francez din Bucureşti, UNARTE, Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Institutul Cultural Român, Galeria Posibilă, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, Cărtureşti, Global Mindscape, Arta Grafică, Agressione, Sappi, Asociaţia Da\' De Ce, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Observator cultural, Liternet, Dilema Veche, 24 FUN, Modernism, Hyperliteratura, Igloo, Agenţia de carte, Bookaholic, Librăria Kyralina, B24kids, Calendarul Magic, Copilul.ro, SuntPărinte.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus