octombrie 2014
• 10 premii pentru design de carte
• Expoziţia "Cele mai frumoase cărţi din România": deschisă publicului până la data de 16 octombrie 2014, UNAgaleria, Bucureşti
• 39 titluri finaliste ale Concursului naţional de design de carte şi o selecţie de cărţi frumoase din Franţa

Luni, 6 octombrie 2014 la UNAgaleria din Bucureşti a avut loc gala de premiere a caştigătorilor Concursului naţional de design de carte, ediţia a treia. Premiile au fost înmânate de reprezentanţi ai partenerilor proiectului, iar în intervenţiile acestora au fost prezentate fragmente din argumentaţia juriului pentru acordarea fiecărui premiu. Organizatorii proiectului "Cele mai frumoase cărţi din România" au acordat o distincţie specială pentru excelenţă în susţinerea şi promovarea cărţilor frumoase Institutului Francez din Bucureşti, reprezentat de directorul instituţiei, Dl. Christophe Gigaudaut.

La vernisaj şi premiere a participat un public numeros, iar cărţile expuse au fost răsfoite cu mare curiozitate într-o scenografie alb-roşu, în acord cu identitatea vizuală a ediţiei din acest an.

Premiile acordate în concursul naţional de design de carte "Cele mai frumoase cărţi" 2014 sunt:
Premiul I: Serii. Multipli. Realisme. - Nicu Ifoveanu, Grafică Radu Manelici, Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu
Premiul II: Mickey pe Dunăre - Cristian Dârstar, Alexandru Berceanu, Bandă desenată Cristian Dârstar, design Sorina Vasilescu, Jumătatea Plină
Premiul III: Carte de activităţi şi colorat cu desene de Dan Perjovschi - Monotremu (artist duo) în cadrul proiectului Minitremu, Design Monotremu, desene Dan Perjovschi, Minitremu
Premiul pentru ILUSTRAŢIE DE CARTE: Album de familie - Oana Alexandra Achiţei, Carte de autor
Premiul pentru CARTE PENTRU COPII: Domnişoara Poimâine şi joaca de-a timpul - Adina Rosetti, Cristiana Radu, Ilustraţii şi grafică Cristiana Radu, Curtea Veche Publishing
Premiul pentru ALBUM: Carte de vizită - Fabrik - 72 + 87, Concept, layout 72+ 87, Fabrik
Premiul pentru TÂNĂR DESIGNER: Ţică! Ceauşescu has fallen! - Andreea Dobrin, Carte de artist
Premiul pentru CARTE DE ARTIST: Dracu'la Atak - Suzana Dan, Mircea Pop, Cristian Prandea, Giorge Roman, Robert Obert, Larisa Siaru, Radu Carp, Sinboy, Atak, Jumătatea Plină
Premiul pentru EXPERIMENT TIPOGRAFIC: Andreea Mihaiu
Menţiunea juriului: BÉKEBELI 1913 (ANUL DE PACE 1913) - Hajdú Farkas-Zoltán, grafică Vidák Zsolt / design Hajdú Krisztina, BOOKART

Expoziţia "Cele mai frumoase cărţi din România" este deschisă publicului până la data de 16 octombrie 2014 la UNAgaleria, Bucureşti. Prin contribuţia Institutului Francez din Bucureşti, este expusă şi o selecţie reprezentativă de cărţi frumoase din Franţa, care ne oferă ocazia de a aşeza într-un context mai larg producţia de carte din România. Curatorul expoziţiei este Dna Irina Damian, iar punerea în practică a conceptului expoziţional a fost realizată cu sprijinul consistent al Institutului Cultural Român.
În 2014, în concursul "Cele mai frumoase cărţi" au fost înscrise 196 de titluri, dintre care juriul a selectat 39 de cărţi/serii, expuse concomitent în luna octombrie la UNAgaleria din Bucureşti şi în Pavilionul României la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, deschis în perioada 8-12 octombrie 2014.
Întrebat care crede că sunt beneficiarii acestui concurs de design de carte, Dl Alexe Popescu, membru al juriului "Cele mai frumoase cărţi din România" în 2013 şi 2014, ne-a precizat: Cred că toţi cei implicaţi în piaţa de carte (de la editori şi designeri până la librării şi cititori) au de câştigat din această competiţie. Sper ca fiecare editură să-şi dorească să realizeze cel puţin o carte de concurs pe an.
Proiectul cultural Cele mai frumoase cărţi 2014 este organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură şi este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Detalii despre proiect: www.celemaifrumoasecarti.ro

Organizator: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură
Proiect cultural finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional
Parteneri: Institutul Francez din Bucureşti, UNARTE, Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Institutul Cultural Român, Galeria Posibilă, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, Cărtureşti, Global Mindscape, Arta Grafică, Agressione, Sappi, Vincon România, Asociaţia Da' De Ce,