octombrie 2014
Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii 100, 1.000, 1.000.000 de poveşti, Bucureşti, 2014
Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii "100, 1.000, 1.000.000 de poveşti", organizată de Teatrul Ion Creangă între 27 septembrie şi 4 octombrie 2014, a ajuns la final. Pe durata celor 8 zile de spectacole şi poveşti, mii de spectatori de toate vârstele s-au bucurat de talentul şi măiestria unora dintre cele mai prestigioase teatre şi companii teatrale - atât din ţară, cât şi din străinătate - care activează în domeniul artelor spectacolului pentru copii. 

Dat fiind că în 2014 Festivalul a revenit la caracterul competiţional, evenimentul de închidere ce a avut loc sâmbătă, 4 octombrie 2014, a prilejuit totodată şi decernarea premiilor pentru cel mai bun spectacol - categoria de vârstă 0-6 ani, respectiv 6-12 ani, precum şi pentru cea mai bună interpretare actoricească. Astfel, juriul, prezidat de Slobodan Marković, Director al Festivalului internaţional de teatru pentru copii de la Subotica, Serbia, căruia i s-au alăturat Rosamunde Hutt (regizoare), Charles Way (dramaturg), Ludmila Patlanjoglu (critic de teatru) şi Catrinel Dumitrescu (actriţă), a urcat pe scenă pentru a acorda următoarele distincţii:

Premiul Cornel Todea pentru cel mai bun spectacol adresat copiilor între 6 şi 12 ani
Amintiri din copilărie, Teatrul Ion Creangă
"(...) un exemplu minunat de ambiţie artistică în domeniul teatrului pentru copii din România. Un spectacol plin de imagini puternice şi frumoase, cu o coregrafie fantastică şi muzică live, ce reflectă întocmai greutăţile şi bucuriile maturizării."
 

 
 Premiul Educaţia timpurie pentru cel mai bun spectacol adresat copiilor între 0-6 ani
Casa, La Baracca-Testoni Ragazzi (Italia)
"O piesă cu o structură puternică şi cu un înţeles profund atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, despre importanţa căminului şi despre plecarea de-acasă. Folosind un decor contemporan, spectacolul a fost jucat cu multă emoţie, cu o precizie excepţională a mişcării şi cu frumuseţe."

Premiul pentru cea mai bună actriţă
Olga Bela
, pentru performanţa sa în spectacolul Cui i-e frică de Bau-Bau?, Teatrul de animaţie Ţăndărică
"(...) a prezentat cu îndemânare o gamă largă de emoţii cu un adânc adevăr psihologic şi a relaţionat cu publicul tânăr de la început la sfârşit, cu sinceritate, cu inteligenţă şi cu suflet."

Premiul pentru cel mai bun actor
Richard Bovnoczski,
 pentru performanţa sa în spectacolul Amintiri din copilărie, Teatrul Ion Creangă.
"(...) a creat un rol extrem de energic, demonstrând măiestrie fizică şi superbă sincronizare comică.  Un rol în care a fost nevoit să sufere şi să arate cu sinceritate călătoria epică de la copilărie la maturitate." 

Premiul special al juriului
Bhrava!,
Compania L'Anime (Spania)
"Pentru excelenţa în estetica teatrală şi pentru două roluri remarcabile. Artiştii au creat o poetică lume a visului cu iscusinţă şi cu o tehnică excelentă, folosind cele mai simple mijloace." 

Însă nu doar juriul a acordat premii, ci şi Teatrul Ion Creangă, care a dedicat evenimentul actriţei Alexandrina Halic, o doamnă de poveste a teatrului pentru copii, pe scena căruia a însufleţit sute de personaje de-a lungul celor cinci decenii de carieră. Alături de echipa Teatrului Ion Creangă la momentul festiv au luat parte şi reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, cele două instituţii decernându-i doamnei Halic diploma de onoare pentru întreaga activitate. 

Pentru mai multe informaţii despre Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii şi despre câştigătorii celei de-a X-a ediţii, puteţi accesa site-ul www.teatrulioncreanga.ro sau www.fitc.ro. 

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii "100, 1.000, 1.000.000 de poveşti", iniţiat în anul 2005 de către regizorul Cornel Todea şi organizat anual de Teatrul Ion Creangă, este un program complex de educaţie teatrală, culturalizare şi formare a gustului estetic al celor mai mici spectatori. Festivalul a reunit în 2014 două secţiuni competiţionale şi o secţiune OFF necompetiţională, în total 30 de spectacole care au fost susţinute în 11 locaţii: Palatul Naţional al Copiilor, Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Teatrul de animaţie Ţăndărică, Biblioteca Naţională a României, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Casa de Balet, Institutul Francez Bucureşti, Gara de Nord, Parcul Cişmigiu şi Centrul Vechi al Capitalei. 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus