România Liberă / iunie 2005
O mulţime de invitaţi au fost aşteptaţi la Karlovy-Vary, unde a debutat cea de-a 40-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film. Robert Redford, Liv Ullmann, Alexander Payne, Walter Salles, Ali MacGraw, Gael Garcia Bernal, Sarah Polley, Michael Pitt, Marta Meszaros sunt doar cîţiva. Festivalul propune în acest an peste 220 de lungmetraje, 40 de scurtmetraje şi 15 documentare, grupate în mai multe secţiu

ni. Competiţia oficială numără 14 filme recente, printre care cele semnate de Raul Ruiz (Le Domaine perdu, coproducţie Franţa-România-Spania-Italia), Marta Meszaros şi Pavel Ciuhrai. În afara competiţiei, dar tot în Selecţia Oficială, vor fi prezentate Sin City de Robert Rodriguez şi William Shakespeare's Merchant of Venice de Michael Radford. În secţiunea competitivă East of the West participă şi Dallas Pashamende de Adrian Robert Pejó, cineast de origine română, filmul fiind parţial turnat şi în România (director de imagine - Vivi Drăgan Vasile, interpret principal - Bogdan Zsolt).

Secţiunea Horizons cuprinde o sumedenie de filme premiate ori prezentate la alte mari festivaluri. Printre acestea, Battle in Heaven de Carlos Reygadas, The Bow şi 3-Iron de Kim Ki-duk, L'Enfant de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Dear Wendy de Thomas Vinterberg, Don't Come Knocking de Wim Wenders, Eros de Wong Kar-wai, Steven Soderbergh şi Michelangelo Antonioni, Fateless de Lajos Koltai, A Hole in My Heart de Lukas Moodysson, Last Days de Gus Van Sant, Diarios de motocicleta de Walter Salles şi multe altele.

Din aceeaşi secţiune face parte şi filmul cineastului de origine română Radu Mihăileanu, Va, vis et deviens, care a avut premiera în februarie, la Festivalul de la Berlin. Secţiunea Another View cuprinde proiectul de şase scurtmetraje est-europene Lost and Found, în care se află şi Curcanii nu zboară/Turkey Girl de Cristian Mungiu, lungmetrajul Crash Test Dummies al austriacului Jörg Kalt, în care joacă românii Maria Popistaşu şi Bogdan Dumitrache, dar şi două filme ale lui Theo van Gogh, cineastul asasinat de un fundamentalist islamic, 06/05. The Sixth of May şi Cool.

Secţiunea Forum of Independents numără o grămadă de producţii independente, cel mai notoriu nume dintre cele care le semnează rămînînd cel al lui Alexander Payne. Ca omagiu pentru invitaţi, au fost programate şi filme de referinţă ale lui Robert Redford, Liv Ullmann, dar şi Sam Peckinpah (inclusiv The Wild Bunch: The Original Director's Cut şi un documentar din 1996, semnat de Paul Seydor, despre filmările la The Wild Bunch).

Juriul cel mare este prezidat de Michael Radford (care ne-a vizitat ţara cu ocazia unei ediţii a TIFF-ului clujean) şi îi mai are în componenţă, printre alţii, pe Ali MacGraw, Frédéric Fonteyne şi Kornel Mundruczo. Festivalul de la Karlovy-Vary este cel mai important festival de clasa A din Europa Centrală şi de Est, din aceeaşi categorie mai făcînd parte festivalurile de la Cannes, Berlin, Veneţia şi Tokyo.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus