În luna mai 2014 Centrul Naţional al Dansului Bucureşti în parteneriat cu Asociaţia Colectiv A a lansat programul RAP - rezidenţe, ateliere, public - program de rezidenţe pentru artişti şi producători în domeniul dansului contemporan. Rezidenţele au avut loc timp de 5 luni, în perioada iunie - octombrie 2014, în spaţiul RAP din Fabrica de Pensule, Cluj.
Între 31 octombrie şi 2 noiembrie 2014 mutăm programul RAP la Bucureşti si prezentăm la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti spectacolele create în cadrul acestor rezidenţe, spectacole realizate de Kata Bodoki-Halmen şi Nóra Csoma, Jean-Lorin Sterian şi Olivia Grecea, Cristian Nanculescu şi Oana Mardare, Maria Baroncea, Allison Peacock şi Csuszner Ferencz.
Mentori: Mădălina Dan, Farid Fairuz, Eduard Gabia.
Programul evenimentului RAP la Bucureşti este următorul:
31 octombrie 2014, ora 19.00 şi 20.30 / Str. Mircea Vulcănescu nr. 19
www.org
Un spectacol de Kata Bodoki-Halmen
La aceste spectacole numărul de locuri este limitat (17 locuri). Participarea la spectacole se face numai în baza unei rezervări în prealabil la adresa [email protected]
Mulţumiri Lorgean Theatre
Spectacolul a fost creat de: Kata Bodoki-Halmen (artist), Nóra Csoma (producător rezident) şi Farid Fairuz (mentor) în cadrul programului RAP, spaţiul RAP din Fabrica de Pensule, timp de o lună.
Fă cunoştinţă cu Jessey, 156 cm înălţime, 55-60 kg, caucaziană, păr maro scurt, ochi căprui. O persoană atrăgătoare cu tatuaje şi piercinguri, care abia aşteaptă să te cunoască. Caracterul ei jucăuş vine din copilăria ei fericită unde deja a avut diferite interacţiuni sexuale. Jessey o să-ţi satisfacă toate nevoile, dorinţele şi visele indiferent dacă eşti bărbat sau femeie.
O să-ţi dăruiască un show despre/pentru tine. Un performance site-specific. Un performance web-site specific. O speci-ficţiune. O acţiune conform spaţiului. Un loc unde dorinţele tale cele mai adânci devin palpabile.
Kata Bodoki-Halmen (artist)
Kata Bodoki-Halmen s-a născut în anul calului, cam acum 20 de ani. Plus-minus. Şi-a petrecut copilăria într-un oraş micuţ, unde a terminat nişte şcoli. În Cluj a studiat filosofie şi teatrologie. N-a terminat nici una. Acum cochetează cu diferite arte performative.
Nóra Csoma (producător rezident)
Nóra Csoma s-a născut în luna taurului, acum 24 de ani. A terminat Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, iar acum învaţă tot acolo la masterat. Nóra a început să se ocupe de teatru la sfârşitul anului 2013 şi este pe drumul de a deveni manager cultural.
Farid Fairuz (mentor)
În 2010 artistul Mihai Mihalcea a luat cu asalt scena culturală cu un proiect de ficţionalizare a propriei biografii, devenind Farid Fairuz şi lansând în spaţiul public o serie de întrebări şi reflecţii cu privire la producţia culturală, capitalism, sexualitate şi religie.
Până să se reinventeze în Farid Fairuz artistul Mihai Mihalcea a fost unul dintre cei mai activi din domeniul coregrafiei contemporane din România de după 1989. A avut un rol esenţial în multe dintre iniţiativele care au condus la recunoaşterea internaţională a dansului contemporan românesc şi la înfiinţarea unor structure şi instituţii devenite repere ale acestui domeniu. Între 2006-2013 a fost director al Centrului Naţional al Dansului din Bucureşti. A dansat şi a creat spectacole şi lucrări coregrafice prezentate în: Franţa, Germania, Italia, Ungaria, Austria, S.U.A., Bulgaria, Ucraina, Portugalia, Polonia, Olanda, Belgia, Elveţiaşi Slovenia. În 2013-2014 a fost bursier al Academiei de Arte din Berlin.
RAP - rezidenţe, ateliere, public este un program cultural derulat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti în parteneriat cu Asociaţia Colectiv A, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
1 noiembrie 2014, ora 17.30 / Sala Stere Popescu
Prezentarea programului RAP
Cu participarea artiştilor, producătorilor, mentorilor, organizatorilor şi finanţatorilor programului.
1 noiembrie 2014, ora 19.00 şi 20.30 / Sala Stere Popescu
We need to talk about lorgean
Un spectacolul de Jean-Lorin Sterian
La aceste spectacole numărul de locuri este limitat (17 locuri). Participarea la spectacole se face numai în baza unei rezervări în prealabil la adresa [email protected]
Spectacolul a fost creat de: Jean-Lorin Sterian (artist) şi Olivia Grecea (producător rezident) în cadrul programului RAP, spaţiul RAP din Fabrica de Pensule, timp de o lună.
Jean-Lorin Sterian vă invită să asistaţi la un recital de dansuri populare ale sinelui, prilej cu care se vor pune marile întrebări: Suntem născuţi pe o săgeată deja pornită? Care este animalul tău preferat? Ce este lorgean? Vom descoperi împreună ceea ce ştim şi ceea ce nici el nu ştie încă.
Jean-Lorin Sterian (artist)
Jean-Lorin Sterian e scriitor, dramaturg, performer şi manager cultural. A publicat mai multe cărţi de ficţiune şi una de antropologie. În 2008 a creat lorgean theatre - "un teatru al spaţiilor intime" - în propriul apartament, un spaţiu deschis actorilor şi dansatorilor, care a devenit o marcă a culturii alternative din Bucureşti. În 2014 a organizat HomeFest, primul festival artistic desfăşurat exclusiv în locuinţe private. În 2012 a primit bursa danceWEB pentru ImpulsTanz Vienna 2012 şi rezidenţa la Marguerite Yourcenar Villa. Şi-a făcut debutul solo în performance (Zugzwang, 2012) la Platforma.ro, eXplore Festival. În 2013 a făcut parte din echipa care a performat în cadrul proiectului O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia de Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş la Bienala de la Veneţia.
Olivia Grecea (producător rezident)
Olivia Grecea este regizor de teatru. Studii de regie şi teatrologie la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, şi Université Paris III Sorbonne Nouvelle, Paris. A regizat Alergătorul de Matiass Andersson la Teatrul Naţional Timişoara şi a fost asistent de regie în proiecte de teatru şi teatru-dans. Doctorat în pregătire pe tema teatrului devised. Membru Lincoln Center Theater Directors Lab.
RAP - rezidenţe, ateliere, public este un program cultural derulat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti în parteneriat cu Asociaţia Colectiv A, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
2 noiembrie 2014, ora 19.00 / Sala Stere Popescu
Solo in progress
Un spectacolul de Cristian Nanculescu şi Nicoleta Moise
Spectacolul a fost creat de: Cristian Nanculescu (artist), Nicoleta Moise (artist), Oana Mardare (producător rezident) şi Mădălina Dan (mentor) în cadrul programului RAP, spaţiul RAP din Fabrica de Pensule, timp de o lună.
Cristian Nanculescu a venit la RAP/Cluj ca să dezvolte o idee legată de noţiunea de joc. Plecând dinspre general înspre particular a apărut nevoia stringentă de a se juca cu evenimente, întâmplări şi referinţe autobiografice.
Este un work in progress ce poate fi văzut ca o detaşare şi o reataşare de sine.
O compoziţie retrospectivă a propriei identităţi, abordată dintr-o perspectivă duală.
O confruntare cu propriile influenţe şi o prezentare a efectelor acestora.
O analiză şi un dialog cu propriul gând critic.
O incursiune în fizicalitatea şi calitatea mişcării.
O experienţă ambiguă şi iresponsabilă.
Un joc al contrastelor cu elemente autobiografice.
Oana Mardare (producător rezident)
Oana Mardare e terminat Actoria la Cluj, în anul 2009. În vara aceluiaşi an, a participat la programul Atelierele internaţionale Eugen Ionescu, Burghausen (Germania), organizate la Şcoala Athanor Akademie. Aceste ateliere au prilejuit întâlnirea cu noi metode de lucru, printre care şi cea a pedagogului francez Jacques-Lecoq şi au determinat-o să îşi continue studiile în Barcelona. Acolo a intrat în contact cu o zona independentă dezvoltată şi multiculturală, prin intermediul companiei de teatru 45Tallers (Atelier 45). Reîntoarsă în Cluj din 2013, iniţiază proiectul Reactor de creaţie şi experiment, un spaţiu de cercetare şi exprimare artistică.
Cristian Nanculescu (artist)
Cristian Nanculescu există din 1984 la Bucureşti şi nu numai. Acumulează în perioada copilăriei şi adolescenţei o vastă experienţă pe plan performativ şi creativ, potenţat fiind de limitările, regulile şi interdicţiile ce îi sunt impuse. Începând din 2005 capătă statutul de Cartograf în conformitate cu studiile de licenţa absolvite la Universitatea din Bucureşti, mai mult sau mai puţin pe baza propriilor convingeri şi continuă să existe, făcând hărţi până în 2010, în paralel, implicat fiind, în proiecte de artă performativă. Din 2006 se întâlneşte cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, unde participă la primele cursuri de dans contemporan şi începe să colaboreze, ca performer şi interpret, cu mai mulţi coregrafi şi regizori pentru diverse creaţii de performance, dans şi teatru-dans, prezentate în diferite teatre şi spaţii de artă din lume, exploatându-şi astfel şi pasiunea de a fi călător. În 2013 îndrăzneşte să performeze timp de 4 luni şi jumătate în cadrul Bienelei de Artă de la Veneţia ca parte a proiectului O Retrospectivă Imaterială a Bienalei de la Veneţia de Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş. În mai 2014 prezintă cu sprijinul CNDB prima sa piesa reCreaţie Coregrafică Originală. Acum, printre alte colaborări, continuă să se întâlnească cu el însuşi pentru a crea propriile lucrări.
Nicoleta Moise (artist)
Nicoleta Moise (n.1989) trăieşte şi activează în Bucureşti, România.
A absolvit în 2013 masteratul din cadrul departamentului Foto-Video la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, iar între 2012-2013 a beneficiat de o bursă la Facultad de Bellas Artes Valencia, Spania. În 2013 obţine Start Point Prize, care prezintă cele mai bune lucrări de diplomă ale academiilor de artă din Europa. În 2014 publică la Galeria Posibilă cartea Nu-mi plăcea numai marea, dar şi muntele!. A expus până acum în Bucureşti, Germania, Spania. Austria.
Mădălina Dan (mentor)
Mădălina Dan este dansatoare, performer, coregraf şi profesor de dans. A absolvit secţia de coregrafie a Universităţii de Teatru şi Film din Bucureşti şi master în dramaturgie la aceeaşi universitate. Începând din 1998, Mădălina a profesat ca dansatoare a Teatrului de Balet Oleg Danovsky, Constanţa. Mai apoi, Mădălina a lucrat ca profesor de dans pentru amatori, ca performer şi coregraf asistent, colaborând cu mai mulţi artişti. Mădălina Dan a participat la schimburi de dans contemporan în New York si Potsdam şi a fost artist invitat la Arizona State University. Lucrările ei au fost prezentate la Sprindance Festival Utrecht, Tanzquartier Wien, Balkan Dance Platform Novi Sad, eXplore Dance Festival Bucharest, Temps d\'Images Cluj, SouthBank Center& Chisenhale Dance Space London, Fabrik Potsdam, DTW New York. În 2012 a iniţiat, împreună cu Mihaela Dancs, Şcoala de Vară Azuga, un program anual de educaţie artistică pentru copii. Începând din aprilie 2014 Mădălina studiază la programul MA SODA în Berlin.
2 noiembrie 2014, ora 19.00 / Sala Stere Popescu
The History of Action and Stillness
Un spectacol de Maria Baroncea şi Allison Peacock
Preţ bilet spectacol: 20 lei/10 lei redus
Pe Str. Mircea Vulcănescu nr.19 puteţi ajunge cu următoarele mijloace de transport în comun venind dinspre P-ţa Romană 126, 133. 168, 226, 368 - staţia Popa Tatu
Sala Stere Popescu, CNDB se află pe B-dul Mărăşesti 80- 82.
Parteneri strategici: Colectiv A şi Scena.ro
Partener: 1000 Chipuri
Parteneri media: Blitz TV, Art Out, Cooperativa Urbana, Veioza Arte, Zeppelin, ArtClue, Dilema Veche, Şapte Seri, Feeder.ro, Metropotam.ro, 121.ro, Online Gallery, Orasulm.eu, Liternet.ro, Getlokal.ro, Go Kid, Agenda Culturala PENTRU COPII