Şase zile de filme, animaţii 3D, o Competiţie cu cele mai noi producţii internaţionale pentru publicul tânăr, în premieră în România, completate de o retrospectivă cu filme clasice, numeroase scurtmetraje europene pentru cei mai tineri spectatori, workshopuri de educaţie cinematografică, sesiuni de Q & A cu echipele de filmare, petreceri tematice şi întâlniri cu actori şi regizori străini îşi aşteaptă publicul la Cinema Studio şi Cinemateca Eforie.
La cea de-a şasea ediţie KINOdiseea sunt confirmate 15 filme în competiţia oficială şi în cadrul secţiunii Panorama, peste 100 de scurtmetraje de care se vor putea bucura atât cei mici, cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani, cât şi cinefilii şi publicul amator de poveşti fără vârstă sau target. Titlurile din secţiunea Competiţie au avut premiera mondială în 2014 la festivaluri precum Berlin IFF şi Toronto IFF.
În 2014, competiţia va fi prezidată de un juriu de copii ales în urma unui concurs de mini-critică cinematografică, desfăşurat în octombrie 2014.
KINOdiseea, 2014, oferă un context prielnic discuţiilor în jurul relaţiei copiilor cu mediul audiovizual, la care pot participa înşişi copiii, dar şi profesori, părinţi, bunici şi publicul larg. Un festival în general, dar mai ales unul dedicat copiilor, trebuie să contribuie la dezvoltarea unei sensibilităţi faţă de problemele societăţii în care cresc şi a unei participări active prin dialog şi dezbatere.
Pe lângă proiecţii, KINOdiseea, 2014, organizează ateliere unde copii interacţionează cu profesionişti din domeniul cinematografiei. Renumiţi actori, regizori, producători, directori de imagine, scenografi, costumieri şi monteuri îi vor introduce pe cei mici în culisele cinematografiei. Printre aceştia se numără în 2014 şi actriţa Maia Morgenstern.
Cea mai nouă producţie a scenaristului / regizorului Veit Helmer, Fiddlesticks, o aventură colorată pentru copii, a avut premiera în 2014 la Festivalul de la Cannes şi va fi proiectat, în premieră, în România. Regizorul, care a crescut cu filme pentru copii precum aventurile lui Pippi Longstocking, îl numeşte "o aventură clasică pentru copii mici şi mari, cu vârste între 4 şi 144 de ani", care îi îndeamnă să pună la îndoială orice formă de autoritate, căci părinţii nu au întotdeauna dreptate.
Regizată de Esben Toft Jacobsen şi inspirată de mitologia scandinavă şi folclorul şi basmele nordice, animaţia Beyond Beyond / Tărâmul Regelui Înaripat va cuceri şi înduioşa întreaga familie. Povestea iepuraşului Johan, plecat în căutarea mamei răpite de puternicul Rege Înaripat, şi a cărui blăniţă pufoasă este reprodusă fidel prin animaţie 3D, ne învaţă despre puterea copiilor de a-şi dori imposibilul.
Regizată de Mathias Malzieu şi Stéphane Berla, şi produsă de Luc Besson, fermecătoarea animaţie franceză Jack et la mécanique du coeur ignoră orice limită de vârstă a publicului ţintă. Deşi realizată prin tehnica CGI, animaţia-musical transmite căldură şi umanitate prin personajele atent şlefuite asemenea unor păpuşi de porţelan şi cucereşte prin atmosfera de basm combinată cu elemente gotice şi victoriene care amintesc de stilul lui Tim Burton.
Din secţiunea Competiţie face parte şi To See the Sea, filmul de debut al tânărului regizor ceh Jiří Mádl. Acţiunea este filmată din perspectiva unui băiat, Tomas, care se visează următorul Miloš Forman. Titlul face referire la personajul copil Antoine Doinel al lui Francois Truffoit din Les quatre cents coups, care, la fel ca Tomas, îşi doreşte să vadă marea.
KINOdiseea este membru al Asociaţiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) şi este, de asemenea, partener al celor mai importante festivaluri internaţionale de film pentru copii din Europa, precum Kristiansand International Children's Film Festival (Norvegia), aflat la a 16-a ediţie, Zlin Film Festival (Cehia), aflat la a 53-a ediţie, International Young Audience Film Festival Ale Kino (Polonia), aflat la ediţia cu numărul 30 şi Cine-Jeune de l'Aisne, ediţia 31.
Festivalul Internaţional de Film pentru Copii, KINOdiseea, este organizat de Asociatia Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5.
Un proiect finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunea Cineaştilor din România, cu sprijinul Creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Arhivei Naţionale de Filme - Cinemateca Română.
Website: http://kinodiseea.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/kinodiseea