Pierre Étaix a absolvit la început o şcoală de desenatori, însă a înclinat spre reprezentaţii comice ca bufon, idolii săi fiind comicii americani Stan Laurel şi Oliver Hardy. El spune că "a fi bufon nu e o stare şi nici o funcţie, ci trebuie să trăieşti şi să gândeşti ca un bufon". În anii postbelici a jucat ca actor de teatru şi cabaretist în piese ca Cheval d'Or, Trois Baudets, Alhambra, şi Olympia. În 1953, a fost angajat de Jacques Tati ca desenator şi autor de gaguri din filme diferite ca Mon Oncle. Etaix a fost şi bufon în circul Medrano, avându-l ca partner pe renumitul bufon Nino Fabri. Filmul său Heureux anniversaire a fost premiat în 1963 Oscar-ul, pentru cel mai bun film de scurt metraj.
În contextul retrospectivei Pierre Etaix[1], publicul va putea urmări 8 filme ale acestuia în cadrul unui eveniment marca Semaine des Cahiers du Cinéma: Le soupirant / Pretendentul (1962), YOYO (1964), Tant qu'on a la santé / Sănătatea e mai bună decât toate (1966), Le grand amour / Marea dragoste (1969), Pays de Cocagne / Unde curge lapte şi miere (1969), Ruptura / Rupture (1961), Heureux anniversaire / La mulţi ani (1962), En pleine forme / În plină formă (1965-1971).
În urma succesului din 2013, tinerii regizori francezi vor participa la concursul la care publicul decide cine va câştiga premiul oferit de către TV5Monde pentru susţinerea distribuţiei unui film francez în România. Printre cele 8 producţii se numără: Des étoiles / Stele, Les lendemains / Zilele de mâine, Vandal, Grand central (premiat la Festivalul de Film de la Cabourg - Journées romantiques 2013, Marele Premiu: Lumières de la presse étrangère 2014, Premiul pentru cea mai bună actriţă & Premiul special al juriului), Vincent n'a pas d'écailles / Vincent nu are solzi, selecţionat în competiţia Festivalului de la San Sebastian în 2014, Mercuriale, film prezentat de Acid la Festivalul de la Cannes 2014, Brooklyn, Tonnerre.
În secţiunea PANORAMA, cinefilii vor putea vedea cele mai recente producţii franţuzeşti ale celor mai emblematici actori şi regizori. Multe dintre aceste producţii vor fi prezentate în premieră în România. Astfel, producţii precum Yves Saint Laurent de Jalil Lespert, Spuma zilelor de Michel Gondry sau lungmetrajul despre celebrul personaj animat Micul Nicolas vor fi proiectate pe marele ecran al cinematografului Elvire Popesco.
Partenerii evenimentului sunt: BRD-Groupe Société Générale, Orange, Dacia Renault, GDF Suez, Groupama, Tarom, Nestlé*
[1] Integrala cinematografică a lui Pierre Étaix a fost restaurată de Studio 37, Fundaţia Technicolor pentru Patrimoniul Cinematografiei şi Fundaţia Groupama Gan pentru Cinema. Ea va fi prezentată în cadrul Festivalului de film francez în România de către Institutul francez cu sprijinul Fundaţiei Technicolor pentru Patrimoniul Cinematografiei şi al Fundaţiei Groupama Gan pentru Cinema.