noiembrie 2014
Alphabet
Săli de clase enorme, table impunătoare, elevi obosiţi, examene riguroase şi monitorizate, profesori care sunt acolo doar pentru salariu. A devenit oare educaţia un proces mecanic? Prin documentarul Alphabet, regizorul Erwin Wagenhofer ridică o serie de întrebări grele despre sistemul educaţional standardizat: "98% dintre copii se nasc cu un potenţial intelectual extrem de ridicat. După şcoală, doar 2% şi-l mai păstrează."

Cinema-Edu vă prezintă acest fabulos documentar despre educaţie, miercuri, 5 noiembrie 2014 de la 17:00 la Noul Cinematograf Al Regizorului Român. Spectatorii vor avea parte de o prezentare şi o discuţie cu criticul de film Ileana Bîrsan.

Trăim vremuri marcate de schimbări radicale, crize şi dezorientare. Sistemul financiar, energia, schimbările climatice, toate problemele din aceste domenii au un lucru în comun: toate au fost create de oameni, mulţi dintre ei educaţi la cele mai bune universităţi şi instituţii din lume.

Este haosul acesta un efect secundar al educaţiei lor sau al atitudinii de bază şi al abordării? Principala problemă poate fi structura creierului nostru, şi, prin urmare, structura gândirii noastre depăşite? Nu vom avea niciodată curajul şi inspiraţia necesară să rezolvăm problemele de mâine aplicând soluţiile de ieri! Nu e nicăieri în altă parte mai evident acest lucru decât în sistemul nostru de învăţământ, unde cele mai mari oportunităţi şi talente sunt eradicate prin metode improprii şi standardizare forţată.

În viitor, educaţia trebuie să renunţe la expunerea sistematică folosită în trecut şi să încerce să formeze studenţii bazându-se pe diversitate şi varietate. Cine va începe acest proces dacă noi n-o facem? Copiii ar trebui încurajaţi să viseze, să îşi dezvolte abilităţile creative, în timp ce sunt stimulaţi pozitiv.

Alphabet este un documentar care trage un semnal de alarmă asupra disfuncţionalităţii sistemului de învăţământ modern şi este unul din filmele pe care trebuie să îl bifezi ca văzut.


Regia: Erwin Wagenhofer Cu: Gerald Hüther, Yakamoz Karakurt, Pablo Pineda

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus