noiembrie 2014
Maps to the Stars
Juliane Moore (The Kids Are All Right; Crazy, Stupid, Love; The Big Lebowski; Magnolia; Children of Men), premiul pentru "Cea mai bună actriţă" la Cannes 2014, are rolul principal în cel mai recent lungmetraj al lui David Cronenberg, Maps to the Stars / Hărţi către stele.
 
Satiră cinematografică la adresa lumii showbiz de la Hollywood, Maps to the Stars a fost considerat de presă drept cel mai bun film al regizorului din ultimii zece ani.
 
Juliane Moore interpretează rolul Havanei Segrand, o starletă cam trecută de la Hollywood, a cărei carieră este în declin. Mama ei, Clarice (rol interpretat de actriţa Sarah Gordon), a fost o vedetă cu un succes mult mai mare, iar acum fiica este disperată că s-ar putea să nu iasă niciodată din umbra mamei.
 
Juliane Moore a fost primul actor cooptat în proiectul Maps to the Stars, cu câţiva ani buni înainte de filmare. "Au fost de-ajuns două nume pentru a mă convinge pe loc să intru în acest proiect: David Cronenberg şi Bruce Wagner", spune actriţa. "Tot timpul mi-am dorit să lucrez cu David. Iar Bruce este atât de creativ în scris, cu o imaginaţie atât de bogată... Şi ştie cum să potrivească ridicolul cu sublimul. Ai momente de comedie la cel mai înalt nivel, pentru ca mai apoi totul derapează în noir, în dramatic."
 
Actriţa consideră că Maps to the Stars este o cronică despre cum ne trăim viaţa astăzi, dar totul refractat prin lentilele unei vedete. Portretul Havanei Segrand, din perspectiva actriţei care o interpretează, este un amalgam de persoane pe care Julianne Moore le-a cunoscut şi observat de-a lungul carierei. "Havana e o tipă care trăieşte în lumea ei imaginară, izolată complet. E foarte supărată pe mama ei din cauză că, spune ea, a abuzat-o în copilărie. A trăit întotdeauna în umbra mamei, aşa că în mintea ei e un haos freudian", spune Julianne.
 
După filmări, degizorul Cronenberg remarca la Julianne Moore un amănunt interesant: "Julie e atât de amuzantă, de pricepută şi de agilă: o dată ce a pătruns în pielea personajului nu mai e nevoie de prea multă îndrumare. Şi nu e chiar uşor pentru o actriţa să poată juca rolul unei actriţe. De fapt, mulţi actori chiar refuză să joace roluri de actori".
 


Juliane Moore - interviu
 
Maps to the Stars a avut iniţial un fake working title
 
Pentru a nu atrage atenţia fanilor şi a păstra o cât mai mare discreţie asupra proiectului, echipa lui Cronenberg a lucrat într-o primă etapă cu un fake working title. Astfel, Maps to the Stars s-a numit iniţial Bailey's Quest, aşa cum apare de la un anumit moment şi pe site-ul IMDb.

Oraşul Los Angeles, el însuşi un personaj în Maps to the Stars

Motto: "Nici un cadru filmat în L.A. fără un palmier în el!"

În timp ce majoritatea scenelor de interior s-au filmat în Toronto, era greu de crezut că restul filmului ar fi putut fi turnat în altă parte decât în Los Angeles, a cărui atmosferă de glamour şi decădere, dealuri şi văi, ar fi fost greu de imitat. Producătorul Martin Katz spune că "Los Angeles însuşi a fost un personaj în acest film. Este o poveste despre cum percepţia despre succes a oamenilor este total deformată de cultura celebrităţii. Iar asta se vede aici, în Los Angeles, mai mult decât în oricare altă parte a lumii".
 
Pentru David Cronenberg a fost prima dată când a filmat în SUA. Producătorul Martin Katz îşi aminteşte că au filmat doar cinci zile în Los Angeles. Dar, spune el, "am vrut ca fiecare din cele cinci zile să conteze. Motto-ul meu a fost aceasta: Nu trag nici un cadru acolo dacă nu are un palmier în el!. Şi aproape am reuşit asta."
 
Lista detaliată a locurilor în care a fost filmat Maps to the Stars poate fi găsită aici: http://www.imdb.com/

-------------------------------------
 
Sinopsis
 
Stafford Weiss (jucat de John Cusack) este un expert în tehnici de dezvoltare personală. Emisiunea sa de la tv l-a făcut celebru şi respectat de elita de la Hollywood. Cristina Weiss (Olivia Williams), soţia sa, este ocupată cu educaţia lui Benjie (Evan Bird), fiul lor, un copil-vedetă în vârstă de 13 ani, care s-a întors recent de la dezintoxicare. Celălalt copil al cuplului este piroman: Agatha Weiss (Mia Wasikowska) ajunge în oraş după ce a fost externată dintr-o clinică de psihiatrie. Ea începe o relaţie cu un şofer de limuzină (Robert Pattinson), asistentul personal al Havanei Segrand (Julianne Moore), o starletă cam trecută de la Hollywood, a cărei carieră este în declin. Mama ei, Clarice (Sarah Gordon), a fost o vedetă cu un succes mult mai mare, iar acum fiica este disperată că s-ar putea să nu iasă niciodată din umbra mamei.
 
-------------------------------------

Maps to the Stars / Hărţi către stele este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca La grande bellezza, Nymphomaniac, La vie d'Adèle, Jagten / Vânătoarea, Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.
 
--------------------------
Referinţe online:
 
Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial 
Trailer-ul Maps to the Stars subtitrat în limba română
Regia: David Cronenberg Cu: Robert Pattinson, Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Juliette Binoche, Sarah Gadon

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus