Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) vă invită marţi, 18 noiembrie 2014, ora 18.30 la Cinemateca Union la evenimentul Reenacting Lizica Codreanu - discuţii, proiecţie video şi de fotografii inedite cu si despre coregrafa şi dansatoarea Lizica Codreanu - un eveniment în cadrul programului Hors les Murs al CNDB, realizat în parteneriat cu Arhiva Naţională de Filme din România - Cinemateca Română.
Invitaţi: Doina Lemny, Cornel Mihalache, Vava Ştefănescu
Moderator: Igor Mocanu
În 1922, sculptorul Constantin Brâncuşi a confecţionat un costum de dans pentru Lizica Codreanu, a pus vinilul cu gymnopediile lui Erik Satie la pick-up şi a invitat-o pe aceasta să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi. Toată acţiunea, purtând altminteri un caracter privat, a fost documentată de Brâncuşi cu ajutorul unui Thornton Pickard cu burduf şi cremalieră, rezultând un număr de şapte imagini. În 1995, regizorul Cornel Mihalache, cu ajutorul Getei Solomon, reconstituia costumul Lizicăi Codreanu după imaginile din 1922 şi îi propunea Vavei Ştefănescu un reenactment aparent imposibil: să refacă dansul din atelierul sculptorului pe muzica lui Satie.
În anul 2013, Editura Vellant publică traducerea cărţii Doinei Lemny - Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda pariziană - carte care reface parcursul artistic atipic al Lizicăi Codreanu, pornind de la documente de arhivă, în mare parte inedite.
Dansatoare şi coregrafă de origine română, Lizica Codreanu, apropiată a grupurilor de avangardă din Paris, a revoluţionat într-o carieră fulgerătoare, codurile dansului.
Ediţia din noiembrie 2014 a programului Hors les Murs, organizat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, propune aşadar o reîntâlnire încrucişată cu Lizica Codreanu pe de o parte, iar pe de altă parte cu Vava Ştefănescu şi Cornel Mihalache, într-o sesiune de discuţii cu cercetatoarea Doina Lemny, moderate de Igor Mocanu.
Bineînţeles, nu înainte de a revedea reînscenarea dansului creată în 1996.
Lizica Codreanu (1901, Bucureşti - 1993, Louveciennes) - dansatoare şi coregrafă franceză de origine română. În 1918 se înscrie la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, debutând în acelaşi an în cadrul programului primului ceai artistic al Societăţii "Prietenii orbilor" la Teatrul Carol cel Mare din Bucureşti, alături de Ion Manu, Maria Filotti şi Petre Sturdza. După câteva reprezentaţii individuale în Bucureşti (Dansuri de caracter, Dansul primăverii şi Divertisment rococo, 9 martie 1919, Teatrul Eforia), Lizica Codreanu pleacă la Paris, iar din 1921 dezvoltă o activitate coregrafică din ce în ce mai susţinută. Compozitorul Florent Schmitt o recomandă Idei Rubinstein pentru spectacole, frecventează cursurile Bronislavei Nijinska, apropiindu-se tot mai mult de principalele grupuri de avangardă: Albatros, dadaiştii şi suprarealiştii, Tchérez ş.a. În 1926 debutează în film, interpretând rolul lui Pierot Fulgerul în pelicula Le P'tit Parigot regizată de René le Somptier. În acelaşi an, se căsătoreşte cu Jean Fontenoy, cunoscut jurnalist pentru agenţia Havas, alături de care călătoreşte intens până în a doua jumătate a anilor '30, când revine la Paris de la Shanghai, divorţează şi deschide un centru de hatha-yoga, adaptând învăţătura orientală şi hindusă la propriile ei cercetări despre corp. În 1971, după o ultimă călătorie la Bucureşti, îşi încheie activitatea de psiho-somaticiană, timp în care îi avuse ca pacienţi, între mulţi alţii, pe Eugène Ionescu sau Coco Chanel. Se stinge din viaţă în 1993, la Louveciennes, în vârstă de 93 de ani. În 2011 apare la Paris volumul Lizica Codreano. Une danseuse roumaine dans l'avant-garde parisienne, fiind cea mai cuprinzătoare monografie dedicată dansatoarei de origine română, semnată de cercetătoarea Doina Lemny.
Doina Lemny este cercetătoare la Muzeul Naţional de Artă Modernă-Paris, Centrul Pompidou, Paris, autoare a mai multor lucrări despre Constantin Brâncuşi, Henri Gaudier-Brzeska şi Antoine Pevsner. Semneaza paginile fascinantei cărţi Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda pariziană - unde reface parcursul atipic al Lizicăi Codreanu, pornind de la documente de arhivă, în mare parte inedite. Cartea a apărut în traducerea autoarei Doina Lemny la Editura Vellant.
Cornel Mihalache este jurnalist, documentarist şi cercetător vizual al operei lui Constantin Brâncuşi. Lucrează în Televiziunea Română din 1997, unde a realizat emisiunile Cu ochii în patru şi Curat Caragiale! Parol!. În calitatea de regizor, el a realizat filmele Căpşuni în aprilie (2009), Brâncuşi (1996) ş.a. A primit un premiu APTR pentru anchetă (1997), un premiu UNITER pentru Cel mai bun spectacol de teatru (2002), dar şi premiul Clubului Român de Presă pentru ancheta "1989. Sânge şi catifea" (2005).
Vava Ştefănescu este coregrafă şi dansatoare, trăieşte şi lucrează în România. A beneficiat de burse de studii, rezidenţe de creaţie, ateliere internaţionale, a participat la numeroase festivaluri internaţionale, a susţinut şi susţine ateliere de dans. Creaţii proprii: Solo on line, O vară fierbinte pe Iza, Cvartet pentru o lavalieră, After All etc. A semnat coregrafia a numeroase spectacole de teatru, în unele regăsindu-se ca interpret. A fondat şi condus (1999-2003) Centrul Multi Art Dans (MAD), şi a fost director artistic al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti până în 2013. În 2014 a devenit manager al CNDB.
Reenacting Lizica Codreanu este un eveniment realizat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti în cadrul programului Hors les Murs în parteneriat cu Arhiva Naţională de Filme din România - Cinemateca Română, cu sprijinul Editurii Vellant.
Cinemateca Union, unde va avea loc evenimentul, se află pe str. Ion Câmpineanu, nr. 21.
Detalii pe www.cndb.ro
Parteneri strategici ai CNDB: Colectiv A si Scena.ro
Parteneri media: Art Out, Cooperativa Urbana, RFI, Veioza Arte, Zeppelin, ArtClue, Dilema Veche, Şapte Seri, Feeder.ro, Metropotam.ro, 121.ro, Online Gallery, Orasulm.eu, Liternet.ro, Getlokal.ro, Go Kid, Agenda Culturala PENTRU COPII