Carpathian Garden e un happening teatral prezentat de actorii Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor care în 2014 a umplut sălile în care a fost jucat, în toată ţara, şi a fost premiat la numeroase festivaluri de teatru. Dacă şi cum a fost rescris textul acestei satire contemporane 100% româneşti, pentru spectacolul de Crăciun, şi după alegeri, mai jos, într-o discuţie pe puncte cu Radu Iacoban, actor, regizor, dramaturg.
Întrebare: Ce e Carpathian Garden?
Radu Iacoban: Un meniu complet de specii urbane din realitatea noastră imediată: de la preotul întreprinzător, la actorul porno şi băiatul din parcare, de la copilul de bani gata şi prezentatorii de ştiri, până la politicieni şi moguli de presă. O oră şi douăzeci de minute de tiplogii umane din realitatea românească actuală.
(notă) Cei doi actori, Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor joacă atât pe scenă, cât şi în sală, alături de spectatori, iar relaţionarea cu publicul este permanentă.
Întrebare: Spectacolul va fi jucat în a doua seară de Crăciun. Vor exista modificări în scenariu "de sărbători", cum vezi zilele acestea prin toate magazinele, poate să joace cu nişte fesuri roşii pe cap, sau cu bărbi albe?
R.I.: Nu facem de-astea pentru că sunt suficienţi de mulţi care fac asta. Poate adaugăm ceva la preot, dar mă îndoiesc ca vom insista pe celebrarea Crăciunului. :)
Întrebare: După al doilea tur al alegerilor din 17 decembrie 2014 au făcut modificări, cât de mici, la text? De pildă, imporivizaţie adaptată la tot ce s-a întâmplat la alegeri.
R.I.: Politicianul rămâne, în ochiul alegătorului, la fel. De la Caragiale, până în prezent, nu s-a schimbat nimic. Preşedintele recent ales e excepţia care întăreşte regula. Corupţia în sistemul politic este un hobby îmbrăţişat de toţi aleşii noştri şi mi-e destul de greu să cred că se va schimba ceva. Tudor în rolul politicianului e atipic doar pentru că e slab. Ar fi trebuit ca personajul sa fie interpretat de cineva cu o ceafă respectabilă. :) Dar princiipile aberante ale celui care cerşeşte voturile electoratului există în monolog, ca să reamintească spectatorului ce a votat înainte şi, din păcate, ce va vota pe viitor. Se pare că, în România, dacă eşti fiică de preşedinte, patron de club de fotbal sau director de teatru şi senator, poţi ajunge liniştit europarlamentar. Yeeeey.
Întrebare: Hai şi pe monden puţin: unde îşi va petrece vacanţa Carpathian Garden: Bulgaria, Turcia sau Grecia? :)
R.I.: Nu am planuri de vacanţă deoarece şi eu şi Ana Ularu repetăm în perioda sărbătorilor la un proiect mega secret, alături de nişte super actori şi un super regizor. :)
Întrebare: Unde şi-ar sfătui echipa Carpathian Garden să meargă spectatorii săi în vacanţa de iarnă? :)
R.I.: Spectatorii Carpathian Garden să stea acasă, ca să ne vadă în a doua zi de Crăciun, la Godot. Dacă stai să te gândeşti un pic, ieşi muuuult mai ieftin.
Întrebare: Ca regizor, actor şi scenarist, cum vede Radu Iacoban anul 2014 din punct de vedere profesional?
R.I.: 2014. Anul în care am scos spre vizionare În parc şi Box FM, în calitate de dramaturg şi regizor, anul în care l-am întâlnit la workshop-ul de la Sibiu pe Neil LaBute, anul în care Carpathian Garden a luat premii la trei din patru festivaluri la care a participat, anul în care am jucat prima oară într-un musical, în care am filmat pentru producţiile Sons of Liberty şi Chosen. Un an bun. Câtă vreme eşti ocupat, nu ai de ce să te plângi.
Întrebare: Şi aplicat pe spectacolul Carpathian Garden? Bun, rău, se putea şi mai bine?
R.I.: Pentru Carpathian Garden a fost anul perfect. :)
Carpathian Garden
Regia şi scenariul: Radu Iacoban
Cu: Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor
Scenografia: Irina Moscu
Video şi sound design: Dan Ionescu
Costume: Sarto Made To Measure
Durata spectacolului: 1h 20
---------------------------------
Biografii
Actorul Tudor Aaron Istodor
Actor de film şi teatru, pe Tudor Aaron Istodor l-aţi putut vedea recent în Domnişoara Christina (2013). Din filmografia lui fac parte lungmetraje ca: Weekend cu mama (regia: Stere Gulea, 2009), Blood and Chocolate (regia: Katja von Garnier, 2007), Hârtia va fi albastră (regia: Radu Muntean, 2006), Tertium non Datur (regia: Lucian Pintilie, 2006), precum şi serialele de televiziune Băieţi buni (PRO TV, 2005), sau Lombarzilor 8 (B1 TV, 2006). A jucat în numeroase scurtmetraje. Tudor este fiul actorilor Maia Morgenstern şi Claudiu Istodor. A terminat un liceu de informatică, unde a descoperit că e pasionat de teatru. Este unul dintre cei mai buni actori ai tinerei generaţii.
Atunci când nu joacă în piese de teatru sau în filme, Tudor spune că joacă jocuri pe calculator: Starcraft, Dota, Diablo. "Apropo", spune Tudor, "ruşine Blizzard pentru cel mai boring joc: Diablo 3! M-am plictisit atât de tare încât nu mă mai joc deloc. Abia îmi văd şi eu de spectacole." Când nu se joacă pe calculator, citeşte sau îşi duce surorile mai mici la filme 3D.
Actorul, regizorul şi scenaristul Radu Iacoban
Carpathian Garden este primul text scris de Radu Iacoban - înainte de piesa În parc, cu Ana Ularu / Rodica Lazăr şi Istvan Teglas, care se joacă tot la Godot Café-Teatru - şi al patrulea spectacol a cărui regie o semnează. Prima piesă regizată a fost (Cu)cuienfrunte, foarte premiată la festivaluri de teatru, urmată de Asta-i tinereţea noastră.
Radu Iacoban a absolvit UNATC în 2005, secţia Arta actorului. Angajat la Teatrul Mic, este o prezenţă constantă atât în teatrul de stat, cât şi în producţii underground.
În film, Radu a colaborat, printre alţii, cu Sharon Stone şi Andy Garcia în What about love?, a jucat în The Zero Theorem, al lui Terry Gilliam şi a deţinut unul dintre rolurile principale în Amintiri din Epoca de Aur, segmentul Vănzătorii de aer, în regia lui Cristian Mungiu.
În 2014 a prezentat Gala Premiilor Gopo alături de Amalia Enache.