februarie 2015
Joi, 12 februarie 2015, de la ora 10:00, o clădire-monument din centrul istoric al Bucureştiului îşi redeschide uşile după un sfert de secol pentru a găzdui Cărtureşti Carusel. Prima călătorie în "Caruselul luminii" - cum a fost supranumit spaţiul noii librării - va fi marcată de la ora 20:00 de un concert Silent Strike şi de proiecţii video create de Dan Basu.

Situată pe strada Lipscani, la numărul 55, librăria se desfăşoară pe şase niveluri însumând 1.000 mp. Cărtureşti Carusel este un experiment de locuire culturală a centrului vechi, oferind un spaţiu pentru lectură, socializare şi explorare artistică a inimii oraşului. Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol şi o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregăteşte să spună o nouă poveste pe o stradă cu o vibrantă tradiţie comercială.


Elegantul edificiu de secol XIX a intrat în posesia celebrei familii de bancheri Chrissoveloni în 1903, iar în perioada comunistă a fost confiscat şi transformat în magazinul Familia. După 1990, imobilul a fost recuperat şi reabilitat de proprietarul actual, dl. Jean Chrissoveloni, iar acum prinde viaţă printr-o amenajare inovatoare, dar atentă la substanţa istorică, semnată de biroul de arhitectură Square One.

"Ne-am structurat propunerea în jurul ideii de comunicare între vechi şi nou. Folosind un limbaj contemporan, am redus la minim elementele cromatice pentru a lăsa loc jocului de lumini şi umbre generat de luminatorul central. Forma sinuoasă şi diafană a supantelor generează dinamică şi adaugă ritmicităţii şi simetriei clădirii un caracter ludic, asemenenea unui carusel în mişcare." au declarat reprezentanţii Square One.

"Este în egală măsură o destinaţie şi un punct de plecare, inclusiv pentru noi. Când intri în Carusel, după fireasca uimire provocată de calităţile acestei impresionante clădiri, nu îţi vine să te odihneşti, ci să cauţi, să cotrobăi, să te laşi purtat de paşi în timp ce ideile curg. Nu avem cum să nu profităm de toată energia asta, aici trebuie să se întâmple ceva memorabil." Daniel Voinea, Cărtureşti


1 comentariu

  • Felicitari !!!
    Dorina, 12.02.2015, 11:22

    Va doresc succes pe masura gustului rafinat de care dati dovada.
    Multumim ca ma exista si alfel de Oameni .

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus