Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Kung Fu Hustle

Kung Fu? Fu marfă! - Kung Fu Hustle


Libertatea, august 2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Kung Fu Hustle / Kung Fu la grămadă e despre o comunitate de sărăntoci din China de dinaintea tovarăşului Mao, care trăiesc într-un cartier mizer (poreclit "Cocina"!) şi care, atunci cînd sînt ameninţaţi de o bandă de gangsteri (zisă "A lu' Topor"), sar ca unul să-şi apere sărăcia şi nevoile cu mîinile goale... La chinezi, "cu mîinile goale" se cheamă "Kung Fu" şi e cam naşpa să dai nas în nas cu el; iar cînd la el participă toată suflarea cartierului, se cheamă că este "la grămadă" - şi e foarte comic. Căci asta e Kung Fu la grămadă, primul film (dacă nu mă-nşel) al lui Stephen Chow pe ecranele româneşti: o comedie kung fu la care te strici de rîs.

Sing e un fel de Păcală cu ochi oblici, care ajunge în Cocină cu gîndul să uşureze ceva buzunare. N-are ce uşura, căci prin buzunarele "cocinarilor" suflă vîntul, în schimb o ia în barbă şi pleacă plouat, cu coada-ntre picioare. Dar, tocmai atunci, pe cocinari li se pune pata gangsterilor cu topoare care vin să mi-i omoare - cîtă frunză, cîtă iarbă! Ăştia-s ca nişte clone ale răilor din Matrix, iar caftul este pe cinste: dintre cocinari se desprind trei kungfunari (dintre care un croitor poponar!), care bat la ei ca la fasole... Dar Sing e un hoţ cu cîntec: nu trece mult pînă descoperă că este înzestrat cu puteri de "Neo - Cel Ales", care mi ţi-i spulberă pe cei răi de nici nu-i mai vezi! "Grămada" se face tot mai mică, pînă dispare sub pămînt. Şi astfel Bunătatea se reinstalează în Cocină, pe ecran şi-n inimile spectatorilor...

Filmul lui Chow (care joacă el însuşi rolul lui Sing) poate fi privit (şi) ca o parodie a peliculelor kung fu, dar este mai sănătos să-l vezi ca o comedie cu momente de kung fu. Kung fu-ul este meseriaş, iar comedia este marfă. Practic, Chow nu se dă în lături de la nimic... Distracţie!
 Toate articolele despre Kung Fu Hustle
Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 A fost o dată în China... - Kung Fu Hustle, Andrei Creţulescu


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer