martie 2015
Sel de la terre, Le
"Cred că, fără să-mi dau seama, tot timpul mi-am dorit acelaşi gen de viaţă ca cea a tatălui meu".
(Juliano Ribeiro Salgado)
 
 
Le Sel de la terre / Sarea pământului (engl. The Salt Of The Earth) este nu numai o uluitoare odă vizuală dedicată frumuseţii pământului, laolaltă cu portretul fotografului Sebastião Salgado şi a operei sale, dar este şi un studiu emoţionant despre relaţia tată-fiu. Le Sel de la terre / Sarea pământului a intrat în cinematografe vineri, 20 martie 2015, distribuit în România de Independenţa Film.
 
În opinia lui Wim Wenders (Pina, Buena Vista Social Club, Faraway, So Close!), care a coregizat filmul împreună cu Juliano Ribeiro Salgado, fiul fotografului, lungmetrajul are mai multe planuri. Relaţia dintre tată şi fiu - unul dintre planuri - s-ar fi putut transforma într-un obstacol pentru film. "De fapt, eu cred că cei doi Salgado de aceea au şi apelat la mine. Pentru a evita eventuale riscuri. Dar, oricum ar fi, această relaţie este una dintre dimensiunile emoţionante ale filmului", spune Wim Wenders.
 

Oraşele şi sălile în care puteţi vedea începând de vineri, 20 martie 2015, Le Sel de la terre  / Sarea pământului sunt următoarele: Bucureşti: Digiplex Băneasa Grand Cinema, NCRR (Muzeul Ţăranului Român) - din 24 martie 2015, Studio (din 23 martie 2015), Elvire Popesco (din 26 martie 2015), Cinemateca Union, Corso, Scala, Europa (din 20 martie 2015). În celelalte oraşe: Victoria - Cluj, Cityplex - Braşov, Cityplex - Constanţa, Trivale - Piteşti, Arta - Tg. Mureş, Botoşani, Patria - Deva, Modern - Craiova, Victoria şi Republica din Iaşi, Sebastian Papaiani - Piteşti şi Dacia - Piatra Neamţ.
 
Salgado Jr., pe urmele tatălui său
 
Născut la Paris, Juliano Ribeiro Salgado, fiul fotografului Sebastião Salgado, are 40 de ani şi este regizor de film documentar, la fel ca Wim Wenders.
 
Primul său film, Suzana, a fost realizat la vârsta de 23 de ani pentru canalul Arte. Era despre utilizarea minelor antipersonal din Angola, un subiect pe care şi tatăl său l-ar fi putut aborda cu uşurinţă. Juliano povesteşte că pe-atunci era proaspăt tată şi studia dreptul. A realizat că a sta în spatele unei catedre nu era chiar ceea ce îşi dorea de la viaţă.
 
"De când eram copil îl admiram pe tata şi consideram că are o meserie fantastică", spune Juliano. "Călătorise în toată lumea, fusese de faţă la multe evenimente cruciale. Casa noastră era mereu plină şi se vorbea numai despre aceste evenimente. Mi-am dat seama că dezvoltasem un interes pentru geo-politică încă de la o vârstă fragedă. Am început să lucrez pentru Canal+ şi pentru un post brazilian, Globo. Primul meu scurtmetraj, Suzana, a apărut în 1996. Fusesem cu tatăl meu în Angola, dar nu am stat prea mult împreună. El făcea fotografii, eu filmam. Cred că, fără să-mi dau seama, tot timpul mi-am dorit acelaşi gen de viaţă ca cea a tatălui meu. De cele mai multe ori absent, întorcându-se din zone periculoase, mergând să denunţe nedreptăţi şi tot aşa."
 

Ulterior, a călătorit în Afghanistan, în fosta Iogoslavie şi în Brazilia, unde bunicul său avea o fermă. Acesta avea pe-atunci 96 de ani, apare şi el în Le Sel de la terre / Sarea pământului. Afghanistan a fost ceva mai special, pentru că a fost prima destinaţie în care tatăl şi-a încurajat fiul să meargă de unul singur. "A avut o încredere fantastică, la limita inconştienţei", spune acum Juliano, "dar această experienţă m-a ajutat enorm. E drept, mama a fost extrem de îngrijorată, dar ulterior a ajuns cumva să treacă cu vederea pericolele şi să accepte stilul de viaţă pe care deja i-l accepta şi lui tata".

Proiectul Genesis - descoperirea paradisului

La un moment dat, prin 2004, drumurile celor doi s-au despărţit. Juliano se mutase la Londra, unde urma şcoala de film. Sebastião pornea unul dintre cele mai mari proiecte de până atunci, Genesis - descoperirea zonelor neatinse de civilizaţie, proiect care a durat 8 ani. "Tata mi-a sugerat atunci să vin cu el. Iniţial am ezitat, întrucât nu-mi dădeam seama exact cum s-ar potrivi ceea ce făceam eu cu munca lui. Însă prima noastră excursie s-a dovedit a fi incredibilă! Am călătorit în inima Amazoniei, să întâlnim un trib izolat, tribul Zo'é, la care am şi locuit timp de o lună. Oamenii ăştia încă trăiesc în paleolitic. Aici timpul pur şi simplu s-a oprit."

Apoi s-au aventurat în Papupa Noua Guinee, unde au întâlnit un alt trib izolat, Yali. Membrii săi nu ştiu ce înseamnă electricitate, transmit toate cunoştinţele din generaţie în generaţie numai prin viu grai. Cultivă cartoful şi cresc porci. În loc de vestimentaţie poartă o teacă lungă pentru penis. Juliano spune că totul îi reamintea cât de diferiţi erau de noi ceilalţi. "Într-o bună zi, eram cu un grup de vânători care se chinuiseră să monteze nişte capcane pentru rozătoarele cu care se hrănesc. După o zi întreagă de muncă, la un moment dat, fără cuvinte, toţi se aşează pe vine. Unul din ei scoate nişte frunze din traistă şi le rulează rapid, iar altul freacă două beţe din care iese o scânteie. Câteva minute mai târziu, toţi stăteau la discuţii şi fumau, exact ca un grup de corporatişti din Paris, după o zi obişnuită de muncă. Am reuşit să filmez acest moment simbolic", spune Juliano.

Apoi, pe Cercul Polar, în Wrangel, habitatul urşilor. "În timpul acestor călătorii, eu şi tata am vorbit despre o mulţime de lucruri, multe din ele despre care nu mai vorbiserăm niciodată. Atunci mi-am dat seama de scopul acelor înregistrări pe care le-am făcut de când îl însoţeam. Iar tata, când a văzut filmările, chiar aşa, needitate, a fost atât de emoţionat încât i-am zărit lacrimi în ochi", îşi aminteşte Juliano Salgado.

Doamna Salgado, soţia şi mama

Leila Wanick Salgado îi este alături artistului Sebastião Salgado de aproape 50 de ani. Regizorul Wim Wenders o descrie ca fiind o femeie fantastică: foarte puternică, onestă şi cu un simţ al umorului foarte bine dezvoltat.

Acum reşedinţa familiei Salgado este în Aimores, Brazilia, un peisaj care-ţi taie respiraţia, devastat de despăduririle masive. "Pe lângă devotamentul pentru fotografie, cei din familia Salgado mai au o pasiune: ecologia", spune Wim Wenders, care i-a cunoscut cu ocazia filmului. "Am ştiut că trebuie să spun ambele poveşti în acelaşi timp".


Pornind de la câţiva copaci plantaţi în jurul casei de vacanţă din Brazilia, familia Salgado a demarat un proiect de reîmpădurire care a ajuns la o dimensiune greu de imaginat: reînvierea unei păduri întregi. Au înfiinţat Instituto Terra, care ulterior a devenit cel mai important angajator din regiune, cu ajutorul căruia au plantat 3,5 milioane de copaci.

Sinopsis

În ultimii 40 de ani, Sebastião Salgado a străbătut continentele în căutarea umanităţii în continuă schimbare. A fost martorul câtorva evenimente majore ale istoriei noastre recente: conflicte internaţionale, foamete şi exod.

De data aceasta, el pleacă în descoperirea unor teritorii virgine, a unei faune şi flore sălbatice, şi a unor peisaje grandioase, ca parte a unui proiect fotografic tribut pentru frumuseţea planetei.

***

Le Sel de la terre / Sarea pământului / The Salt of the Earth (2014) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca MommyDeux jours, une nuitLa grande bellezzaNymphomaniacLa vie d'AdèleJagten / VânătoareaAmourTodo sobre mi madreTrainspottingMelancholiaLe fabuleux destin d'Amélie PoulainIn The Mood for LoveVicky Cristina Barcelona,Dogville etc.

***
Referinţe online:
Independenţa Film - Facebook // Independenţa Film - site oficial // Independenţa Film - YouTube

Regia: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders Cu: Sebastião Salgado, Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus