Mesajul Preşedintelui României a validat eforturile depuse în ultimii aproape 17 ani de Hope and Homes for Children România, pentru protejarea copiilor şi familiilor vulnerabile. "Prin ceea ce faceţi, dar mai ales prin cine sunteţi aţi reuşit nu doar ca aceşti copii să aibă un loc numit "acasă". Ci aţi dăruit speranţă. Dumneavoastră aţi văzut suferinţă şi deznădejde şi n-aţi trecut mai departe indiferenţi. Aţi ascultat şi aţi arătat că vă pasă. Aţi venit cu soluţii, aţi generat dezbatere, aţi creat parteneriate cu autorităţi publice, aţi dezvoltat servicii sociale. Într-un cuvânt, aţi arătat că se poate", a declarat preşedintele României, Klaus Werner Iohannis.
Emoţia şi speranţa au cuprins întreaga sală a Ateneului, unde peste 700 de oameni au vibrat la unison pe acorduri de Brahms, Chopin, Piazolla, Villa-Lobos, Albinoni sau Tiberian şi Dan Dediu. Pe scenă au urcat artişti renumiţi, care şi-au pus tot talentul în slujba unei cauze nobile: speranţă şi o casă şi o familie pentru fiecare copil. Violoncelistul Marin Cazacu, pianistul Andrei Licareţ, Ansamblul Violoncellissimo, duo-ul de jazz Mircea Tiberian şi Nadia Trohin, percuţionistul Zoli Toth şi actriţa Ana Pepine, alături de soprana Irina Iordăchescu au creat momente artistice emoţionante, mare parte din ele prezentate pentru prima dată în cadrul unei gale. Renumita echipă de graffiti Sweet Damage Crew a realizat un performance live de street art, care a fost transmis în direct pe ecranul sălii Ateneului Român.
Concertul a fost prezentat de binecunoscuta jurnalistă Amalia Enache, ambasador al Hope and Homes for Children. La eveniment au participat vedete de televiziune, muzicieni şi personalităţi precum: Prinţesa Marina Sturdza - Preşedinte de Onoare şi Alexandru Tomescu - Ambasador al HHC, Andreea Răducan, Helmuth Duckadam, Dana Săvuică, Magda Palimariu, Corina Caragea, Alexandra Ungureanu, Florentina Opriş, Gianina Corondan, Thea Haimovitz şi mulţi alţii.
"Instituţionalizarea copilului distruge vieţi. Le neagă dreptul la iubire şi la familie. E o violare a drepturilor copilului. E o cale profund greşită şi o problemă globală. Abuzivă, traumatizantă, instituţionalizarea copilului e o foarte proastă investiţie a banilor contribuabililor, a fiecăruia dintre noi. Eradicarea instituţionalizării ca formă de "protecţie" a copilului e posibilă în orizontul vieţii noastre. Hope and Homes for Children e un vârf de lance în confruntarea directă a acestei nedreptăţi crunte la care suntem, încă, martori. Până la finalul anului 2022, misiunea noastră e ca nici un copil sub şase ani să nu mai fie instituţionalizat, în Europa Centrală şi de Sud, iar toate ţările din regiune să îşi asume programatic protecţia copilului în medii familiale, ca principiu esenţial în protecţia copilului", a declarat Ştefan Dărăbuş, Director pentru Europa Centrală şi de Sud, Hope and Homes for Children.
"Un eveniment cu suflet pentru suflete. Am fost impresionaţi de dăruirea celor prezenţi, atât pe scenă cât şi în public, pentru o cauză nobilă. Ne-a încântat să constatăm că repertoriile propuse, îmbinarea stilurilor şi a instrumentelor, au făcut să vibreze aseară Ateneul Român", a declarat violoncelistul Marin Cazacu, coordonatorul Ansamblului Violoncellissimo.
"A fost o seară foarte reuşită din punct de vedere artistic şi trebuie să adresez felicitări organizatorilor - Quartz Media Production. Cred că oamenii din sală au arătat că apreciază şi sunt alături de eforturile pe care Hope and Homes for Children le face în România. Mă bucur că am fost a treia oară alături de marea familie a Hope and Homes for Children şi că pot ajuta la expunerea ideilor, proiectelor şi realizărilor lor extraordinare", a declarat pianistul Andrei Licareţ.
Ştefan Dărăbuş şi Principesa Marina Sturdza, preşedinte onorific al HHC România, au înmânat preşedintelui BRD Groupe Société Générale, Philippe Lhotte, distincţia pentru "Responsabilitate Socială Corporativă", marcând astfel recunoaşterea parteneriatului strategic care permite fundaţiei să continue dezvoltarea programelor de educaţie şi integrare socială pentru copiii şi familiile vulnerabile.
"Mulţumesc pentru acest premiu de responsabilitate socială acordat BRD, însă cei care merită recunoaşterea sunt oamenii Fundatiei Hope and Homes for Children România. Le mulţumesc şi angajaţilor BRD care se implică şi donează lună de lună pentru acest program. Donaţiile lor sunt dublate de bancă şi astfel obţinem un impact mai puternic. Felicit echipa HHC, care a obţinut în această seară o susţinere extrem de importantă din partea Presedinţiei României. Şi noi credem în aceeaşi măsură că este important ca toţi copiii să beneficieze de căldura unei familii, de un trai decent şi de educaţie", a spus, în discursul său de mulţumire, Domnul Philippe Lhotte, Preşedinte - Director General BRD.
Distincţia anului pentru iniţiativă civică a fost acordată lui Domnului Radu Negulescu şi echipei XChallenge Kilimanjaro, care au excaladat vârful Uhuru pentru a strânge 25.000 de euro astfel încât familia Bordei, aflată în programul HHC România de prevenire a abandonului, să îşi poată lua o casă.
Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Filarmonica George Enescu.
Detalii pe www.hopeconcert.org.
Despre Hope and Homes for Children
Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în ţara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile HHC România şi ale partenerilor săi, 5.651 de copii au fost scoşi din instituţii; 20.954 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 708 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.711 de copii au fost primiţi în regim de urgenţă şi peste 6.500 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de HHC România. Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până în acest moment, 29.680 de copii au beneficiat de serviciile organizaţiei Hope and Homes România, al cărei obiectiv este ca până în 2020 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în ţara noastră.
http://www.hhc.ro/
Organizatori: Hope and Homes for Children România, Quartz Media Production, Filarmonica George Enescu
Partener principal: Pro TV
Co-producători: Radio România Cultural, Radio România Muzical
Eveniment susţinut de: Adevărul Financiar, FIVE\'S, Asociaţia Somelierilor din România, Hora, Parlor
Parteneri proiect: BRD Groupe Société Générale, Pirelli, Kaufland, Arval, Baker Tilly
Parteneri media: Etiquette, Cariere, Caţavencii, Igloo, Observatorul Cultural, HotNews, Business Review, Revista 22, Q Magazine, Şapte Seri, 121.ro, Acasă, Casa Mea, Onlinegallery, Actualitatea Muzicală, 4arte, Dela0, LiterNet, CSRmedia, mihaelaivan.ro, Senso TV, Social Responsibility Magazine, Societatesicultura.ro, The Art of Living, Think Outside The Box, Totul despre mame, WebCultura, Qbebe, Ziare.com, Graphic Front