martie 2015
Despre teatru, prietenie, familie, şcoală, muncă, responsabilitate au vorbit doi actori din generaţii diferite unei cohorte de liceeni veniţi joi, 19 martie 2015, după-amiază, la Institutul Cultural Român. Victor Rebengiuc şi Marius Manole au acceptat invitaţia de a deschide seria de conferinţe "ArtDialog" - un program al ICR destinat tinerilor, în special elevilor de liceu. Cei doi actori cunoscuţi publicului s-au lăsat "provocaţi" de teatrologul Mirela Sandu, care le-a adresat diverse întrebări, iar asistenţa, formată din mulţi liceeni şi profesori, a ascultat cu mare interes ce spuneau cei doi invitaţi. Ca o poveste mi s-a părut această conversaţie, nicidecum convenţională! Liceenii - public din era tabletelor, a smartphone-urilor, majoritatea având telefon în mână - au fost atinşi de ceea ce au spus la un astfel de taifas doi artişti extraordinari: octogenarul Victor Rebengiuc, cu o experienţă uluitoare în teatru şi film şi a cărei forţă artistică şi fizică nu pare să se epuizeze, şi Marius Manole, din generaţia douămiistă şi cu un repertoriu impresionant în teatrul de stat şi cel independent. S-au punctat repere, care pot fi adevărate învăţăminte, dacă cei de faţă au ştiut cum să le adulmece.

Stilul de a vorbi direct, fără ocolişuri, presărat pe alocuri cu glume, al maestrului Rebengiuc despre întâmplări teatrale şi cinematografice şi modul de a relata cu poftă al lui Marius Manole despre cum a început să facă teatru şi cum îl face le-au captat atenţia elevilor, care au uitat pentru aproximativ o oră şi jumătate de telefoane şi au ascultat, fermecaţi cumva de arta teatrului, această lecţie atât de necesară la vârsta lor, când sunt inundaţi în general de valuri de informaţii inutile.

E de salutat programul ICR, "ArtDialog", care va continua cu o altă întâlnire, urmând să fie invitaţi doi artişti, cunoscuţi şi apreciaţi, din lumea filmului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus