Mai întâi, David Hykes din Statele Unite ale Americii, este un celebru guru al cântului armonic (cunoscut şi sub numele de cânt diafonic). Este prieten cu Dalai-Lama, a studiat în Tibet, în India şi Mongolia. Un singur om - care cântă pe 2 voci simultan! Este incredibil! L-am auzit şi l-am văzut la New York - şi de atunci ne-a cucerit. La data de 25 septembrie, va fi la Bucureşti pentru un concert extraordinar "in workshop style" programat la ora 18 în Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii Române. Aveţi posibilitatea şi dumneavoastră să-l vedeţi, să-l auziţi, să vă apropiaţi de un mare maestru al sunetelor divine, ce face înconjurul lumii cu arta sa fascinantă!!!
Apoi, vă recomand cu mare entuziasm, recitalul cântăreţei elveţiene Franziska Baumann (24 septembrie, ora 18, Studioul "Mihail Jora"), ce aduce în capitala noastră, proiectul său (unic în lume!) de "cyber/sensor-glove music". Cu o mănuşă midi conectată la computer, Franziska îşi editează, transformă şi "sculptează" sunetele vocii în timp real, doar prin mişcările mâinii, într-o apariţie scenică spectaculoasă. Ca sa nu mai pomenesc de faptul că vocea acestei muziciene este fabuloasă! Ambitusul este imens, tehnicile vocale sunt impresionante (şi atât de variate!) şi ai senzaţia că poate face absolut orice, într-un flux de imaginaţie copleşitor.
Îmi este foarte greu să fac un top al priorităţilor festivalului, pentru că simt că aş fi nedreaptă faţă de ceilalţi artişti extrem de valoroşi. Spre exemplu, chitaristul neo-zeelandez Matthew Mitchell este un instrumentist de jazz sclipitor (realmente, te ridică de pe scaun!), un muzician inteligent, briliant chiar, inovativ, o persoană caldă cu mult umor, şi îl vom avea la Bucureşti pentru 3 concerte (două în ziua de 22 septembrie şi altul în 24 septembrie, tot la Radiodifuziune).
Ajung şi la doi vechi oaspeţi ai scenelor româneşti, doi saxofonişti experimentaţi: unul venind din lumea jazz-ului - elveţianul Juerg Solothurnmann, celălalt venind dinspre muzica experimentală, de avangardă - francezul Daniel Kientzy (ce cântă la toată familia saxofoanelor - de la sopranino la contrabas). Şi cântă amândoi extraordinar, adaptându-se oricăror propuneri, oricât de trăznite ar fi ele!
Fenomenul fusion ne permite să cântăm şi noi împreună cu aceşti mari artişti, să combinăm genuri, stiluri, experienţe până la a obţine un produs hibrid complex, viu şi deschis, incitant şi seducător. Ansamblul Pro Contemporania vă pregăteşte astfel în Studioul "Alfred Alessandrescu" al Radiodifuziunii Romane, joi, 22 septembrie, ora 18, un concert totalmente "electric" şi sperăm noi, şi "electrizant" care poartă numele "ElectroSoundShock", având în "dotare" nu mai puţin de 4 chitări electrice, procesoare, computere, samplere - într-o frenezie a sonorităţilor acestei dimensiuni atât de ofertante.
Grupul de muzică şi dans Inter-Art aduce şi el la sala ARCUB, vineri 23 septembrie, ora 19, câteva surprize: un invitat din Germania - clarinetistul Helge Harding, video-performance, improvizaţie şi "body-painting in real time"!
În fine, Ansamblul Free Sound International are 2 apariţii în Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii în zilele de 24 şi 25 septembrie, la ora 19:30, propunând un "fusion-kontakt" între muzicienii invitaţi ai acestui festival (Jurg Solothurnmann, Matthew Mitchell, Franziska Baumann, Mircea Tiberian, Irinel Anghel, Andrei Kivu, Sorin Romanescu, Andrei Marcovici), venind din genuri diferite, ce se vor angaja în jamsession-uri de mare intensitate. Creaţie 100% live, 100% alive şi 100% spontană!
Dacă nu ar trebui să fiu pe scenă şi aş fi doar spectator bucureştean, nu aş rata nici unul dintre aceste concerte, pentru că aş pierde enorm - şi mi-ar părea rău! Nu se ştie dacă vreodată mi se va mai oferi şansa de a mă întîlni cu David Hykes sau cu Franziska Baumann. Nu se ştie dacă momentele prinse de întîlnirile artiştilor invitaţi vor mai putea fi reluate cândva.
La Bucureşti, la sfîrşitul lui septembrie se întâmplă ceva unic şi irepetabil! Nu pierdeţi MultiSonicFest: Trans-Fusion Kontakt!