aprilie 2015
Cut, The
The Cut / Tăietura (2014), cel mai recent film în regia lui Fatih Akin (Head-On, The Edge of Heaven / Auf der anderen seite, Soul Kitchen), cu Tahar Rahim în rolul principal (Un prophète), spune povestea unui supravieţuitor al genocidului armenilor de la începutul secolului al XX-lea, care porneşte în căutarea fetiţelor sale dispărute în timpul masacrului. Filmul va avea premiera în România vineri, 8 mai 2015, şi este distribuit de Independenţa Film.



The Cut / Tăietura a participat în Competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, 2014. Este a treia parte dintr-o trilogie în care regizorul german cu rădăcini turce abordează trei teme: dragostea, moartea şi diavolul. Primul din trilogie a fost Head-On / Gegen die Wand (2004), iar al doilea The Edge of Heaven / Auf der anderen seite (2007).

Pentru Head-On / Gegen die Wand (al patrulea lungmetraj al său), Fath Akin a primit o serie de premii importante, printre care şi Leul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2004. Celălalt, The Edge of Heaven / Auf der anderen seite, a luat premiul pentru Cel mai bun scenariu la Cannes, în 2007.

După ce, în primele două filme din trilogie, Fatih Akin a explorat patria în care s-a născut el, Germania (Head-On / Gegen die Wand) şi, ulterior, patria părinţilor săi, Turcia (The Edge of Heaven / Auf der anderen seite), cu acest al treilea film (The Cut / Tăietura), regizorul care se declară "un cetăţean european" plonjează pe un teren extrem de sensibil pentru turci: genocidul armenilor din 1915-1917.


Întrebat cum de s-a încumetat să aleagă acest subiect încă tabu în Turcia, ecranizarea unei poveşti din perioada genocidului armean, regizorul Fatih Akin a răspuns: "Nu eu am ales tema, ci ea m-a ales pe mine. Părinţii mei sunt turci, aşa că acest subiect m-a abordat pe mine, tocmai pentru că era tabu. Mereu mă simt atras în mod special de ceea ce se spune că e interzis. Mă face să vreau să aflu mai multe. Aşa am descoperit o grămadă de lucruri care încă nu au fost explorate sau consumate."

O sută de ani de la genocidul armean din 1915

Săptămâna trecută, pe 24 aprilie 2015, lumea întreagă a comemorat împlinirea a o sută de ani de la Genocidul armean din 1915 în care au fost omorâţi aproape 2 milioane de armeni (sute de mii fiind deportaţi) de către armata turcă, pe-atunci parte a Imperiului Otoman.

Pe 23 aprilie 2015, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezentat în premieră condoleanţele Turciei "nepoţilor armenilor ucişi în 1915" în timpul masacrelor împotriva acestei comunităţi, comise în timpul Imperiului Otoman. În schimb, liderul turc nu a recunoscut "genocidul" contra armenilor.

Două zile mai târziu, Erdogan a criticat ţările care au participat la ceremonia de la Erevan, respectiv pe liderii Germaniei, Rusiei şi ai Franţei. El le-a îndemnat să-şi vadă de propriul trecut: ''Întâi, ei trebuie să cureţe petele de pe propriile lor istorii. Am fi dorit ca nici Putin, nici Hollande să nu meargă în Armenia. Ultimele ţări care ar trebui să vorbească despre genocid sunt Germania, Rusia şi Franţa''.


The Cut. Sinopsis

Mardin (oraş din sud-estul Turciei - n.red.), 1915. Într-o noapte, autorităţile turce execută o razie şi îi arestează pe toţi bărbaţii armeni din oraş, inclusiv pe tânărul fierar Nazaret Manoogian (rol interpretat de actorul Tahar Rahim). După câţiva ani, reuşind să supravieţuiască ororilor genocidului, tânărul află că cele două fiice ale sale încă trăiesc. El devine obsedat de ideea de a le găsi. Căutarea îl poartă de la deşerturile Mesopotamiei, prin Havana (Cuba), până în preeriile din North Dakota (America). În această odisee a sa, Nazaret întâlneşte o varietate întreagă de oameni: personaje angelice şi suflete mari, dar şi genul diabolic, însuşi încarnarea diavolului.

Durata filmului: 138 min.


-------------------------------------

The Cut este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca Mommy, Deux jours, une nuit, La grande bellezza, Nymphomaniac, La Vie d'Adèle, The Hunt, Amour, Trainspotting, Amélie, Melancholia, Todo sobre mi madre, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.
--------------------------
Referinţe online:
Independenţa Film - pe Facebook // Independenţa Film - site oficial // Independenţa Film - pe YouTube





Regia: Fatih Akin Cu: Tahar Rahim, Simon Abkarian, Makram Khoury, Akin Gazi, George Georgio

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus