mai 2015
Pasolini
Motto:
Eu nu joc roluri. Eu pur şi simplu scot la iveală animalul din mine - Willem Dafoe
 
Actorul Willem Dafoe joacă rolul artistului italian Pasolini, în filmul omonim. În regia lui Abel Ferrara, Pasolini încearcă să refacă ultimele 24 de ore din viaţa poetului, scriitorului şi cineastului Pier Paolo Pasolini, asasinat în data de 2 noiembrie 1975 pe o plajă din apropierea oraşului Roma. Pelicula este distribuită de Independenţa Film.
 
  
 
Haine originale din garderoba lui Pasolini

Actorul american Willem Dafoe spune că, pentru acest film, s-a apelat în principal la informaţii, amintiri şi povestiri ale prietenilor şi ale rudelor celebrului artist. "Am fost binecuvântaţi de generozitatea apropiaţilor lui Pasolini", spune Dafoe. "În locurile rămase goale dintre aceste fapte reale, noi a trebuit să creăm propria realitate. Însă, tot ceea ce noi am inventat porneşte de la o bază reală".
 
S-au folosit locaţiile originale şi chiar obiecte şi haine din garderoba lui Pasolini pe care familia şi prietenii săi le-au pus la dispoziţie echipei de filmare. "Aceste obiecte au o putere anume, ca o magie, care ajută foarte mult la contactul cu trecutul. Am fost ca un fel de medium care invocă spiritele să apară", îşi aminteşte actorul.

  

Dafoe îl consideră pe Pasolini un tip inspiraţional în opera sa şi curajos în viaţa de zi cu zi. De asemenea, crede că italianul s-a numărat printre marii gânditori şi vizionari în epocă. "A intuit perfect evoluţia culturii italiene, evoluţie care are loc chiar şi acum. Atât observaţiile sale despre Italia, cât şi cele despre restul culturii. Conformismul lipsit de viaţă, omogenizarea, falsa libertate adusă de progres - viciile televiziunii, consumerismul, falsa toleranţă, corupţia - cărora li s-au adăugat mai nou globalizarea, internetul şi cultura corporaţiilor multinaţionale. În viaţa şi opera sa, Pasolini a luptat pentru a păstra ceea ce este uman şi frumos. Luptă care încă se dă şi în ziua de azi."

Dosarul crimei, redeschis în 2005
 
Dosarul asasinării lui Pier Paolo Pasolini a fost redeschis în 2005, după ce presupusul ucigaş a revenit asupra declaraţiilor iniţiale. Artistul italian a fost descoperit mort pe o plajă din Ostia. Autopsia a arătat că peste corpul victimei s-a trecut de mai multe ori cu propria maşină, oasele a fost zdrobite, iar anumite părţi ale corpului au fost arse cu benzină. Ultimele indicii arată că mobilul ar fi fost răzbunarea pe motive politice şi nu crimă pasională.

Willem Dafoe, tipul cu pomeţi proeminenţi şi roluri excentrice
 
Willem Dafoe este un actor american, în vârstă de 60 de ani, cu descendenţă multiplă: britanică, scoţiană, irlandeză, germană, elveţiană şi franceză. În 1979 primea un mic rol în filmul lui Michael Cimino, Heaven's Gate, de unde ulterior era concediat. Primul său rol într-un lungmetraj a fost în The Loveless, al lui Kathryn Bigelow. Din acel moment, cariera lui Dafoe a strâns peste 80 de filme, atât la Hollywood (John Carter, Spider-Man, The English Patient, Finding Nemo, Once Upon A Time In Mexico, Clear And Present Danger, White Sands, Mississippi Burning, Streets Of Fire, American Dreamz), în cinema-ul independent american (The Clearing, Animal Factory, The Boondock Saints, American Psycho), cât şi în străinătate (The Dust Of Time, Pavillion Of Women, Edges Of The Lord, FarawaySo Close al lui Wim Wenders, Paris Je t'aime şi altele).
 
Dafoe obişnuieşte să-şi aleagă filmele în funcţie de diversitatea rolurilor şi de oportunitatea de a lucra cu anumiţi regizori. De-a lungul carierei a colaborat cu: Wes Anderson (The Life Aquatic, The Fantastic Mr. Fox), Martin Scorsese (The Aviator, The Last Temptation Of Christ), Spike Lee (Inside Man), David Cronenberg (Existenz), Abel Ferrara (444: The Last Day On Earth, Go Go Tales, New Rose Hotel), David Lynch (Wild At Heart), Werner Herzog (My Son My Son What Have Ye Done), Oliver Stone (Born On The Fourth Of July, Platoon) sau cu Lars von Trier (Antichrist, Manderlay, Nymphomaniac I & II).
 
A fost de două ori nominalizat la Oscar, pentru "Cel mai bun actor în rol secundar", în 1987 pentru Platoon şi în 2001 pentru Shadow of a Vampire. Pentru acesta in urmă a fost nominalizat şi la Golden Globes, la aceeaşi categorie.
 
"Eu nu interpretez roluri", spune Dafoe într-un interviu, "Eu pur şi simplu eliberez animalul din mine".

Pasolini - sinopsis
 
În noaptea de 2 noiembrie 1975, Pier Paolo Pasolini a fost omorât într-un cartier din Roma. Pasolini este un simbol al artei luptând împotriva puterii. Scrierile lui sunt scandaloase, filmele - cenzurate. Mulţi l-au iubit, la fel de mulţi l-au şi urât. Ultima zi din viaţă artistul şi-a petrecut-o împreună cu mama sa, apoi cu cel mai drag prieten al său. Pe seară a ieşit cu maşina sa Alfa Romeo în căutarea aventurii. Spre dimineaţă, Pasolini a fost găsit mort pe o plajă din Ostia, la periferia oraşului. Crima nu a fost elucidată nici acum. În acest film, amestec de real şi imaginar, Abel Ferrara reface ultima zi din viaţa celebrului cineast.

Pasolini este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.
 
Independenţa Film a distribuit pelicule ca Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), Jagten / Vânătoarea (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.
 
--------------------------
 
Referinţe online:
 
Independenţa Film - pe Facebook // Independenţa Film - site oficial // Independenţa Film - pe YouTube

Regia: Abel Ferrara Cu: Willem Dafoe, Riccardo Scamarcio, Ninetto Davoli, Valerio Mastandrea, Maria de Medeiros

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus