Timbuktu a pornit de la o poveste reală. În 2012, un cuplu din Mali, care avea doi copii, a fost ucis de militanţii islamişti. Motivul: mama şi tatăl nu erau căsătoriţi. Povestea l-a inspirat pe Sissako şi a declarat că iniţial filmul trebuia să fie un documentar. Dar lucrurile au luat o altă întorsătură. "Nu poţi să realizezi un documentar dacă oamenii nu sunt liberi să vorbească. Am renunţat la idee, cădeam în capcana de a face un film doar despre jihadişti. Doar ei aveau dreptul să vorbească şi de regulă, ştiu să manipuleze camera"[1], aşa că Timbuktu este mai mult o ficţiune.
În tabăra de refugiaţi s-a găsit o mică comoară
Filmările au început în Timbuktu, dar s-au oprit brusc din cauza unui atentat şi s-au mutat în Mauritania. Cum nu există niciun cinema sau teatru, procesul de casting nu a fost realizat în maniera tradiţională, mărturiseşte Sissako. A trebuit să caute actorii în jurul său. A mers într-o tabără de refugiaţi din Mauritania, unde erau peste 50,000 de oameni. A căutat o fetiţă în vârstă de 3 ani pentru unul din rolurile filmului. Timp de 3 zile, era permanent urmărit de Layla (Walet Mohamed), o fetiţă de 12 ani pentru care a şi modificat scenariul. În momentul în care Sissako a trebuit să plece, asistentul lui i-a spus " trebuie să faci ceva pentru Layla, îşi doreşte extrem să joace în Timbuktu". Aşa şi-a obţinut rolul şi a ajuns să fie cunoscută de publicul internaţional.
Layla joacă rolul lui Toya, fiica unui cuplu care trăieşte în deplină armonie în dunele din deşert. În oraş, oamenii suferă, neputincioşi, din cauza regimului impus de fundamentalismul islamic. Muzica, râsul, ţigările, chiar şi fotbalul sunt interzise. Kidane şi familia sa sunt separaţi de haosul ce stăpâneşte Timbuktu, până la un moment dat când destinul lor se schimbă subit şi Kidane va avea de-a face cu noile legi ale ocupanţilor străini. Schimbarea se produce în momentul în care este ucis animalul preferat al familiei, o vacă pe nume GPS - un simbol adecvat al unei ţări care şi-a pierdut calea.
Layla îşi interpretează rolul impecabil şi nu lasă nicio clipă impresia că este prima sa experienţă. Este naturală, frumoasă, şi ştie să dea profunzime personajului. Din 12 iunie 2015, o vom urmări la cinema într-o poveste despre muzică, culoare şi jihad. Timbuktu este un film care trebuie văzut. Sissako este un maestru şi filmul i-a adus 7 premii César Awards, premiile François Chalais Award şi Ecumenical Jury la Festivalul de film de la Cannes 2014, în competiţia oficială şi lista poate continua.
Poate fi vizionat din 12 iunie 2015 în Bucureşti la Cinema City din Mega Mall, Cinema City din Afi Cotroceni, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Cine Grand din Auchan Titan, Hollywood Multiplex Bucureşti Mall, Grand Cinema Digiplex, Piteşti la Cinema Trivale, în Cluj Napoca la Cinema Victoria, în Botoşani la Cine Grand, în Constanţa şi Braşov la Cityplex şi din 19 iunie 2015 la cinema Studio.
------------------------
Asociaţia Culturală Macondo
Înfiinţată în 2007, Asociaţia Culturală Macondo deţine o experienţă considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic.
Ca distribuitor de filme, Asociaţia a adus în România filme independente de succes pe plan internaţional precum Winter Sleep (de Nuri Bilge Ceylan), Heli (de Amat Escalante) Hannah Arendt (de Margarethe von Trotta), Incendii (regia Denis Villeneuve) şi altele.
Asociaţia Culturală Macondo - site oficial