România Liberă / august 2005
Încă de la începutul conferinţei de presă dedicate apropiatei ediţii a VIII-a a Galei Tînărului Actor Hop de la Mangalia, regizorul Cornel Todea, unul dintre principalii artizani ai evenimentului, a fost tranşant: succesul la Gală nu asigură contracte şi angajări ulterioare, nu face altceva decît să atragă atenţia asupra unor performanţe artistice. De aceea, cîţiva dintre cîştigătorii ediţiei precedente şi-au permis să refuze oferte de lucru, aşteptînd alt fel de roluri, iar acum şomează. Sistemul instituţional cultural românesc nu e atît de bine pus la punct ca în alte părţi, un premiu de orice tip nu înseamnă mare lucru, aşa că, pînă una alta, trebuie să ne mulţumim cu ce avem.

În perioada 2-5 septembrie, la Mangalia se va desfăşura a 8-a ediţie a Galei Tînărului Actor Hop. Tema festivalului este conceptul de "alteritate", iar la Secţiunea Individual proba obligatorie constă într-un monolog extras din povestirea Greva telefoanelor de Dino Buzzati.

Juriul, compus din Cristina Modreanu, Ştefan Iordache şi Theodora Herghelegiu, va acorda următoarele premii: la Secţiunea Individual - premiile pentru cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă, în valoare (fiecare) de 25 milioane; la Secţiunea Grup - premiul pentru cel mai bun spectacol, în valoare de 40 milioane; Premiul special al juriului "Sică Alexandrescu" - de 25 milioane. Gala "Hop" găzduieşte şi Premiul "Timică", oferit de Asociaţia Master Class pentru excelenţă în arte.

Media de vîrstă a concurenţilor este de 23-27 de ani, fiind admişi absolvenţii ultimilor patru ani de la facultăţile de profil. La Secţiunea Grup, concurenţii au ales următoarele texte: A + B de Puiu Jipa, Igiena asasinului de Amélie Nothomb, Ţara lui Gufi de Matei Vişniec, Emigranţii de Slawomir Mrozek. În afara concursului sunt invitate spectacolele Happy End? după Teodor Mazilu, regia Marian Popescu, şi Duete shakespeariene, montare de Roxana Colceag.

Ateliere şi mese rotunde vor completa programul festivalului, care se va încheia pe 5 septembrie, la ora 20, cu festivitatea de decernare a premiilor.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus