A opta ediţie a Galei Tînărului Actor HOP s-a deschis vineri după-amiază. Concursul actorilor sub 35 de ani şi care au terminat o universitate de teatru în ultimii patru ani are două secţiuni, Individual (cu două premii - pentru actor şi pentru actriţă) şi Grup/Spectacole. Juriul de anul acesta este format din: Ştefan Iordache - actor (mare), Theodora Herghelegiu - regizoare (independentă) şi Cristina Modreanu - critic de teatru. Scena desfăşurărilor: bine utilatul Centru Cultural (cu acelaşi mozaic exterior de Perahim de pe cînd era Casa de Cultură a Sindicatelor) de la Mangalia.
Prima seară, 2 septembrie
Vineri au concurat, la Individual: Maria Cristina Voicu, Alin Constantin Florea, Cristina Flutur, Mihai Filip Odangiu. În sală sunt mulţi oameni de teatru, directori (de teatre, nu de conştiinte), actori, critici şi simpli jurnalişti, plus public liber. Entuziasmul primei seri a întîrziat să se manifeste. La Grup/Spectacol a fost prezentat un A+B de Puiu Jipa, cu Adina Stan şi Maria Nicola, care a bucurat o parte a sălii cu aluziile la "Centura" în nici un caz de castitate şi la "activităţile" de acolo, precum şi alte asemenea "picanterii" moderne şi contemporane, dar i-a cam lăsat reci pe specialişti, căci prostul gust, ca şi cel bun, nu are acelaşi efect asupra tuturor.
În final şi în afara concursului, Ion Caramitru şi-a prezentat spectacolul rezultat la atelierul de la Ipoteşti de anul trecut, unde se exersează tineri actori în rostirea poeziei. De data aceasta pe un scenariu de Ilie Constantin şi Ion Caramitru, din poemele laureaţilor Premiului "Eminescu", acela care se acordă la 15 ianuarie în fiecare an: Mihai Ursachi, Gellu Naum, Petre Stoica, Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana, Constanţa Buzea, Mircea Ivănescu, Cezar Baltag, Ilie Constantin, Cezar Ivănescu, Angela Marinescu, Şt. Aug. Doinaş, Emil Brumaru, Şerban Foarţă. Caramitru a numit acest spectacol, în prezentarea sa, "experimentul Ipoteşti". Într-adevăr, poezia e reeducată, în spectacolul său, ca să placă şi lumii de azi. Adică face cu ochiul către public, mai ajutată de o schiţă de dans oşenesc, mai de o vioară lăutărească din sud.
A doua seară, sîmbătă, 3 septembrie
Sîmbătă seară au concurat "individualii": Corina Dragomir, Bogdan Ioan Sărătean, Cosmina Adela Lazăr şi Boris Adrian Gaza. Proba obligatorie e o schiţă de Buzzati, Greva telefoanelor, pe care o vezi şi o asculţi în cele mai diverse moduri. Vorba ceea: "din toate poziţiile" posibile şi imposibile. Spectacolul de grup, cu Igiena asasinului de Amélie Nothomb, regia Diana Aldea, cu Mihai Filip Odangiu, Camelia Curutiu, Cătălin Codreanu, Ionuţ Bogdan Caraş, a fost foarte bine primit. Să vedem ce-o să spună juriul, luni seară. Tot la Grup/Spectacole a mai fost prezentat şi spectacolul cu Ţara lui Gufi de Matei Vişniec, jucat de Mădălina Ciobănuc şi Cosmin Brehuţă. Iar peste program, o surpriză, anunţată de Cornel Todea, cel absent sîmbătă, încă din prima seară: un spectacol bine gradat, solid, de la Constanţa, cu piesa Mergem de Ştefan Caraman.
A treia seară, duminică, şi luni, ultima
Ieri au urcat pe scenă, unul cîte unul, în Greva telefoanelor şi în cîte o "liber-aleasă": Maria Nicola, Denis Ştefan, Lorena Lupu, Octavian Strunilă şi Anca Constantin. La Grup/Spectacole: Emigranţii de Mrozek, cu: Ionuţ Sebastian Bălan şi Cosmin Gabriel Enache. În afara concursului: Happy End? după Teodor Mazilu, cu Monica Florescu şi Marian Popescu.
Nu ştim cum şi cine va fi în ultima seară din nou pe scenă. Deocamdată, pentru azi sunt programaţi concurenţii individuali Cristina Stoleriu, Toni Tecuceanu, Ramona Iacov şi Gabriel Călinescu. În afara concursului, vom/veţi avea spectacolul Duete shakespeariene de Roxana Colceag.
Dacă în primele două zile, de la 10 dimineaţă, s-a desfăşurat un atelier cu tema Alteritate, cu Florin Fieroiu, obligatoriu pentru tinerii înscrişi la concurs, azi va avea loc o masă rotundă moderată de Cornel Todea.
Iar seara, după toate astea, vom şti cine sunt cîştigătorii Galei Tînărului Actor HOP. Încă un... "oops" şi gata.