iulie 2015
Festivalul de film balcanic Divan Film Festival, 2015
Cea de-a şasea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va avea loc în perioada 21 - 30 august 2015 şi va fi  dedicată temei Drumuri şi răspântii. Festivalul va începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, şi va continua din 23 august 2015 în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.
 
Dedicat filmului balcanic, festivalul va urmări în acest an tema Drumuri şi răspântii, temă altminteri prezentă chiar şi în primele epopei din istoria omenirii. Ghilgameş pleacă la drum pe celălalt tărâm, iar argonauţii şi Ulise străbat mările. Capătul călătoriei poate însemna atingerea scopului sau proba maturităţii. Răspântiile constituie nu numai ezitări şi alternative, ci veritabile momente de cumpănă în care eroii trebuie să decidă asupra propriului destin.
 
Despre tema celei de-a şasea ediţii, Marian Ţuţui, directorul artistic al Divan Film Festival, a spus: "Adesea eroul nu poate sta într-un singur loc deopotrivă pentru că este prigonit dar şi pentru a putea să se pună în slujba a cât mai mulţi oameni. Păcală şi Nastratin Hogea călătoresc făcând dreptate şi uimindu-şi semenii cu isteţimea lor, haiducii sunt într-o perpetuă goană deopotrivă pentru a fugi de potere dar şi pentru a îndrepta abuzurile. Chiar şi afirmarea internaţională a filmului românesc cu aşa-numitul Nou Val al cinematografului românesc începe cu un road movieMarfa şi banii (2001), al lui Cristi Puiu."
 
Timp de 10 zile în cadrul festivalului vor rula lungmetraje şi scurtmetraje balcanice, vor avea loc concerte, precum şi deja tradiţionalul simpozion ştiinţific, care va avea ca invitaţi critici de film, profesori universitari şi specialişti din domeniul filmului din Croaţia, Grecia, România şi Serbia.
 
Ca în fiecare an, festivalul este deschis tuturor iubitorilor de cinema si bucătărie balcanică, accesul la filme şi demonstraţiile culinare fiind liber.
 
Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită şi se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival
 
Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu" în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia "Craiova Capitală Europeană 2021", cu sprijinul CNC şi ICR.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus