august 2015
Festivalul de film balcanic Divan Film Festival, 2015
Trei titluri noi şi interesante se află printre filmele care vor rula în cadrul celei de-a şasea ediţii a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, 2015.

Coproducţia sârbo-română Pădurea (2014), în regia lui Sinişa Dragin, are la bază un fapt real: în 1947, Preşedintele Iugoslaviei Iosip Broz Tito vizitează pentru prima dată România. Regimul comunist, proaspăt instalat, îi face cadou un tablou al pictorului român Ion Andreescu, Crângul desfrunzit. Mai târziu, prin anii '60, când criticul de artă Radu Bogdan primeşte permisiunea de a fotografia celebrul tablou pentru ilustrarea unei monografii dedicate marelui pictor, este descoperit faptul că pictura a fost parte a unei afaceri de spionaj, care ar fi putut afecta serios relaţiile diplomatice dintre Iugoslavia şi România.

Pădurea a câştigat în 2014 premiul pentru cel mai inovativ lungmetraj la festivalul internaţional Visions du Reel, Elveţia.

În Copiii preotului / Svecenikova djeca (r. Vinko Bresan, 2013), Fabian, un tânăr preot, încearcă să mărească numărul de naşteri din pitoreasca sa parohie de pe coasta dalmată găurind prezervativele enoriaşilor. Planul se dovedeşte a fi de succes, dar după o vreme încep să apară probleme.

Filmul a câştigat trei premii la Festróia 2014, Pula Film Festival 2013 şi Thessaloniki Film Festival 2013.

Poveste despre mâncare şi suflet / Istoria za hranata i duşata / Sould Food Stories (r. Tonislav Hristov, 2013) explorează nu doar modalităţile prin care mâncarea aduce laolaltă oamenii, ci şi felul prin care ea ne îmbogăţeşte viaţa.

Satovcha este un mic sat din Bulgaria, cu 2021 de locuitori de etnii şi religii diferite: bulgari ortodocşi, turci musulmani, pomaci şi romi evanghelişti. Despărţiţi de un trecut plin de conflicte, oamenii şi-au făcut drumul unii spre ceilalţi cu ajutorul unui mijloc simplu, mâncarea. Acum farfuriile de pe masă sunt încărcate cu mândrie, identitate de neam, prietenie şi un trecut comun, dar toate acestea vin cu un preţ...

Nominalizat la premiul pentru cel mai bun documentar la Amsterdam (2013) şi la San Francisco (2014).

De asemenea, în cadrul Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară vor fi proiectate mai multe calupuri de scurtmetraje selectate la Cannes de-a lungul anilor: Miramare (Croaţia- Elveţia, r. Michaela Muller), To tameno / Offered boy (2003, Grecia, r. Marsa Makris), Boreas / Poyraz (2006, Turcia, r. Belma Bas) şi Leto bez meseca / Moonless Summer (2014, Serbia, r. Stefan Ivancic).

Cea de-a şasea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va avea loc în perioada 21 - 30 august 2015 şi va începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită şi se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu" în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia "Craiova Capitală Europeană 2021", cu sprijinul CNC şi ICR.
Parteneri media: Zile şi Nopţi, Caţavencii, Esquire, cinemagia.ro, cinemarx.ro, filmreporter.ro, aaRc.ro, liternet.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus