septembrie 2015
Festivalul Docuart Fest, Bucureşti, 2015
Ediţia a IV-a de festival de film documentar Bucureşti Docuart Fest aduce pentru al treilea an consecutiv o serie de sesiuni de masterclass dedicate cinefililor.

După ce ediţia din 2014 i-a găzduit pe Dana Bunescu, Paula Herlo şi Florin Iepan în cadrul unor master class-uri despre Funcţia montajului, Documentarul de investigaţie şi Documentarul istoric, în acest an organizatorii anunţă pentru zilele de 2, 3 şi 4 octombrie 2015 noi teme şi noi invitaţi care vor gravita în jurul documentarului.


Vineri, 2 octombrie 2015, Cornel Mihalache - regizor şi jurnalist la Televiziunea Română - deschide seria masterclass-urilor Docuart Fest cu Documentarul TV: Creaţie, o discuţie care urmează traseul filmului documentar prezent la televizor: de la momentul cercetării subiectului şi până la difuzarea materialului final. Care este scopul, de ce există subiecte la comandă, cum se naşte, dar şi toate celelalte elemente componente ale procesului vor fi desluşite de la ora 11:30.

Dan Curean va susţine pe 3 octombrie 2015, de la 11:30, cea de-a doua sesiune dedicată practicii vânătorilor de imagine în filmul documentar - o sintagmă promovată de acesta ca fiind specifică filmului documentar. "Încerc sa susţin o analogie între practica şi tehnica vânătorii  ancestrale şi metodologia filmării realităţii, cu deosebirea că, în cazul filmului documentar, trofeul e "clipa de viaţă"  imortalizată  pe peliculă", spune acesta. Dan Curean este regizor şi profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca.

În final, duminică, de la 13:30, Ioana Bâldea Constantinescu va ţine master class-ul Despre radio Documentar: Imagini audio. Obiecte sonore. Incursiune în feature-ul radiofonic, făcând un exerciţiu de naratologie în FM, prin prisma experienţei de jurnalist şi om de radio. "Orice poveste poate fi un subiect de feature radiofonic. Poate genera imagini audio", spune Ioana.

Bucureşti Docuart Fest este singurul festival de film dedicat documentarului românesc, a cărui ediţie din 2015 se va desfăşura în perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2015 la Cinemateca Eforie şi Cinema Muzeul Ţăranului. Intrarea este liberă pentru toţi cinefilii.
 
Ediţia 2015 este organizată de Asociaţia Docuart cu sprijinul UCIN (Uniunea Cineaştilor din România). 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus