Filmul de mai jos - documentarul An Honest Liar -, pe care tocmai l-am văzut la Comedy Cluj, 2015, nu e acea excepţie fabuloasă, care răstoarnă totul cu susul în jos. Dar se apropie. Şi e un bun exemplu de cinema decent, necesar ca mesaj, curat ca structură. Deşi intră în categoria majorităţii, adică a miilor de filme care cel mai bine s-ar putea caracteriza ca "filme de-o seară", An Honest Liar e un pic mai mult de-atât. În termeni de temperatură cinefilică, e un film călduţ. Spre foarte cald, uneori.
E, probabil, cea mai potrivită etichetă care se poate pune acestui film, având în vedere mesajul de profundă umanitate pe care îl conţine prin personajul lui central, James Randi. Fost magician american, azi în vârstă de 87 de ani, Randi e faimos încă din anii '50 pentru numerele de magie, de virtuozitatea celor ale lui Houdini. Adevărata celebritate i-au adus, însă, nu spectacolele lui, ci felul în care s-a luptat timp de zeci de ani cu spectacolele altora. Adică felul în care i-a demascat pe cei care pretindeau că folosesc paranormalul, păcălind mii de oameni şi, fireşte, băgând în buzunar mii de dolari. Dacă măcar unul dintre ei, aşa cum spune Randi, ar fi avut onestitatea să admită că nu e nici un strop de paranormal şi că magia e o păcălire a publicului, prin mijloace subtile, atunci cu siguranţă i-ar fi lăsat în pace. Mesajul lui Randi e, deci, simplu: împotriva imposturii, iar vizat e orice magician / vindecător-minune / mentalist care pretinde că deţine forţe supranaturale, când, de fapt, foloseşte trucuri... a căror folosire o neagă.
Lupta lui Randi, pe cât de vehementă, pe atât de lucidă, a dus la prăbuşirea unor imperii întregi de şarlatanie, clădite pe prostirea populaţiei prin apelul la parapsihologie şi credinţă. A fost un demers nu atât tehnic, de dovedire a trucurilor şi a incapacităţii oamenilor de ştiinţă de a depista păcăleala, cât mai ales moral, de susţinere a adevărului cu orice preţ. Figura lui Randi este, am putea spune, mesianică. Dar şi controversată, prin relaţia de iubire cu partenerul său, Deyvi Orangel Peña Arteaga, a cărui falsă identitate, susţinută de Randi, contrazice tocmai principiul de luptă pentru adevăr. E punctul în care documentarul devine extrem de realist, reflectând prin antiteză zbaterile unui om care a luptat pentru adevăr, dar care, pentru binele său, l-a ascuns vreme de decenii.
Sunt convins că am văzut cu toţii multe documentare pe tema capitalismului, ca sistem de gândire a cărui esenţă e vânzarea mărfii. Ce vă pot spune, însă, este că An Honest Liar le întrece pe toate prin felul în care ilustrează imoralitatea diabolică a acestei gândiri. Filmul abundă de scene abjecte, greu de privit chiar dacă nu arată nici o vânătaie sau picătură de sânge. Aici, abjecţia e dată strict de viteza cu care omul, în toată slăbiciunea lui, în toată goana lui după miracol, cade în plasa celor mai mari şarlatani. Care, culmea, sunt cu Hristos pe buze, la fiecare două fraze. Filmul este, prin urmare, mult mai mult decât aţi crede, făcând lumină în vechea, milenara chestiune a nevoii de a vedea miracol, fără însă a vedea că miracolul... e pe bani. Şi că Dumnezeu n-a avut niciodată vreun amestec acolo unde se îngroaşă punga. Vă recomand, deci, acest documentar alert, cursiv, antrenant, investigativ, plin de umor şi, culmea, de suspans. E o porţie de adevăr spus cu zâmbetul pe buze.
S.U.A., 2014, 90 min
Regie: Tyler Measom; Justin Weinstein
Scenariu: Tyler Measom; Justin Weinstein; Greg O'Toole
Imagine: Tyler Measom; Justin Weinstein
Vizionare: în cadrul Festivalului Comedy Cluj, 2015, Cluj-Napoca
Descarcă programul Comedy, Cluj, 2015 aici..