Vitraliu / noiembrie 2015
Şase din 49
Ce li se poate întâmpla unor oameni simpli atunci când sunt puşi în faţa unui bilet câştigător la loto? Mai ales dacă biletul valorează 10 milioane de euro? Cei doi, soţ şi soţie şi părinţi a doi copii adolescenţi, evoluează de la bucurie frenetică şi imaginaţie bolnavă până la frica paralizantă sau paranoia avansată. Toate hibele mai vechi sau mai noi ale relaţiei lor ies încet-încet la iveală într-o cavalcadă când comică, când tragi-comică. Totul culminează cu un gest extrem.

Şase din 49 este o comedie amară în care joacă Dana Voicu şi Liviu Cheloiu, o producţie de teatru independent după textul dramaturgului maghiar Spiró György. Regia şi scenografia sunt semnate de Alexandru Maftei, regizor de film, aflat la prima sa întâlnire cu scena.


Spiró György este unul dintre cei mai populari scriitori de limbă maghiară. S-a născut pe 4 aprilie 1946 la Budapesta. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Eötvös Lóránd din Budapesta (limba sârbo-croată şi rusă), în 1970, şi Institutul de Jurnalism, în 1972. A lucrat ca ziarist la secţia de politică externă a Radio Kossuth, a fost redactor al Editurii Corvina. Este cercetător al Institutului de Cercetări Europene al Academiei de Ştiinţe Ungare. Scriitor, poet, traducător, profesor şi dramaturg, Spiró a fost între 1992 şi 1995 directorul Teatrului Szigligeti din Szolnok. Pentru scrierile sale i-au fost acordate numeroase premii precum Premiul Attila József, Premiul Madách, şi premiul Kossuth. Autor a peste 25 de volume (romane, piese de teatru, poezii, traduceri). Textele sale dramatice au câştigat titlul de Piesa Anului în mai multe ocazii. Secţia de limba germană a Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu a pus în scenă două piese de teatru scurte semnate de el.

Am stat de vorbă cu regizorul Alexandru Maftei, convertit de la regia de film, la cea de teatru. Textul i-a fost propus de soţia sa, Dana Voicu, actriţă, interpreta rolului principal feminin. Obişnuită cu scenele de teatru independent, Dana caută mereu propuneri de texte, iar de această dată comedia lui Spiró György i-a fost trimisă de o prietenă scenografă. De îndată ce l-au văzut pe Liviu Cheloiu pe scena Teatrului de Artă, proiectul a căpătat contur.



Alexandru Maftei: Tocmai terminasem filmul Domnişoara Christina şi propunerea mi-a prins foarte bine.

Ada-Maria Ichim: Ai mai lucrat în teatru?
A.M.: Foarte demult, o piesă de teatru de stradă, când făcea Mircea Diaconu Zilele Bucureştiului, pe texte din Caragiale. Aceasta este, practic, prima piesă pe care am făcut-o într-un teatru. Am ales-o pentru că mi s-a părut interesant la ce încercări poate fi supusă o relaţie când apar foarte mulţi bani la mijloc.

A.-M.I.: Ai mai colaborat cu Dana Voicu şi la comedia romantică Bună! Ce faci?, un film despre relaţia unui cuplu de vârstă mijlocie care descoperă fascinaţia şi posibilităţile internetului. De această dată, pe scenă, cuplul este testat de o sumă substanţială de euro. Bani virtuali!
A.M.: Da, la bani fizici e şi mai şi, dar chiar şi la nivelul ăsta virtual, relaţia trece prin încercări serioase. Interesantă este umanitatea personajelor, desprinse din viaţă, problemele reale, sunt personaje în carne şi oase, pe care le poţi întâlni la colţul străzii. Am vrut să încerc chestia asta cu teatrul. Şi la film lucrezi cu actorii, dar la film te îndrepţi spre multe alte lucruri. Dar aici m-am concentrat doar pe lucrul cu actorii şi a fost o plăcere. A fost o perioadă creativă, inspirată.
Experienţa scenică a avut şi urmări, am mai pus în scenă, în 2014, Moartea pentru patrie, scrisă de Mihai Ignat, cu Constantin Cojocaru, proiect cu finanţare de la ARCUB, tot la Teatrul de Artă. A ieşit foarte mişto, dar titlul nu a funcţionat. După un număr de spectacole nu au mai fost spectatori. Era un fel de comedie neagră într-un bloc.

A.-M.I.: Cum a ajuns Şase din 49 la TVR?
A.M.: Şase din 49 a fost selectată în 2014 în Festivalul Naţional de Teatru. S-a jucat în festival, şi cu această ocazie selecţionerul festivalului, Marina Constantinescu, a propus să fie preluată şi la TVR. Am filmat-o în iulie-august 2015. Am adus tot decorul în platou şi cu ajutorul scenografei TVR am reconstituit ce se întâmpla la teatru în regim de TVR. Bogdan Marincov a fost operatorul. Am avut o zi în care el a pus luminile şi mi-am dat seama cât de mişto e la TV în paltou, cu luminile care coboară de sus. A fost o experienţă intensă, am filmat tot într-o singură zi, un şnur cap-coadă. Actorii ştiau piesa, o jucaseră de câteva zeci de ori. Am avut 5-6 camere.


A.-M.I.: Cum este experienţa de teatru faţă de cea de film?
A.M.: Experienţa de teatru mi s-a părut senzaţională pentru că nu trebuia să mă ocup decât de actori şi de felul în care textul ajungea să fie întrupat de actori. Spre deosebire de teatru, la film mai ai şi alte lucruri pe cap. Repetiţiile la Şase din 49 au fost lungi şi ce e interesant este că spectacolul se transformă şi după premieră. Eu fac şi sunetul şi luminile la spectacol, am văzut toate reprezentaţiile. Mi-au mai venit idei, am mai pus, scos lucruri, am mai rafinat. La teatru e încă viu fenomenul şi spectacolul însuşi e foarte divers în funcţie de public, de cum simţi oamenii în sală.

A.-M.I.: Simţi că versiunea TV este una completă?
A.M.: Mi se pare că varianta filmată la TV este o variantă foarte bună, printre cele mai bune, comparativ cu cele câteva zeci de reprezentaţii. A fost foarte dificil pentru actori. Una este să ai public şi alta este să ai cinci cameramani şi doi sunetişti care îşi fac treaba şi nu te bagă în seamă. Asta i-a forţat pe actori să se bazeze unul pe celălalt şi cred că ăsta este plusul pe care îl are această montare.

A.-M.I.: Despre ce e vorba în piesă?
A.M.: Un cuplu căsătorit de ceva timp, cu copii, se trezeşte în faţa unui bilet câştigător la loto. Încep să facă planuri în legătură cu acest mare câştig. Vedem cum relaţia acestor doi oameni, care nu e perfectă, e pusă la încercare de acest câştig. Finalul este înduioşător. În decursul timpului am avut în sală tot felul de reacţii - era ca şi când oamenii s-au pus în locul personajelor şi au reacţionat foarte direct. "Nu, nu, nu! What the fuck!" strigau spectatorii luându-se cu mâinile de cap. Textul e foarte bine scris şi foarte bine tradus. Dincolo de comedie, de la un punct, lucrurile devin şi grave.

A.-M.I.: Mai ai proiecte de teatru?
A.M.: Da. Mi-a plăcut şi mai vreau să fac. Lucrez acum la unul, nu spun care, dar lucrez!

Program difuzare
TVR 2 / luni 4 aprilie 2016, ora 20.10 şi luni 11 aprilie 2016, ora 01.10
TVR HD / luni 4 aprilie 2016, ora 20.10
TVR 3 / sâmbată 9 aprilie 2016, ora 20.00 şi duminică 10 aprilie 2016, ora 8.00
TVR M / sâmbată 9 aprilie 2016, ora 17.00
TVRi / duminică 10 aprilie 2016, ora 18.00
online pe www.tvrplus.ro


Obişnuiţi cu un trai modest, populat de griji materiale, de chibzuinţă stresantă şi de neputinţa satisfacerii unor mici capricii, ivite printre nevoile şi dorinţele lor sau ale copiilor, cei doi "îmbogăţiţi" peste noapte visează acum cu temei la vile, limuzine şi helicoptere, la vacanţele "miliardarilor de carton" de la noi şi de aiurea, fapt care transformă satisfacţia lor într-o bucurie explozivă, contagioasă, halucinantă. Încet, încet, mai întâi sub forma îndoielilor, apoi a temerilor alimentate de "cultura" unor thriller-uri mereu prezente pe micile ecrane sau de jafurile şi crimele din programele de "ştiri senzaţionale", posesorii lozului câştigător se lasă cuprinşi de o frică paranoică şi descoperă drept unică salvare din coşmarul acestor tragice perspective însăşi distrugerea peticului de hârtie menit să le transforme destinul din rădăcini sau să pună capăt vieţii lor cea de toate zilele. E momentul plin de suspans, când sub pâlpâirile chibritului aprins cu o dramatică sfială, toate iluziile vor fi topite ca într-un incendiu sinucigaş, devenind cenuşă. Chiar dacă, în cele din urmă, câştigătorii lozului "de aur" nu se aleg decât cu o experienţă demnă de a deveni... spectacol, noi, cei din public, devenim adevăraţii câştigători la un fictiv 6 din 49 (...) (Ion Parhon - Scrisul românesc)


Şase din 49, de György Spiró
Traducerea: Zeno Fodor
Producţie a Teatrului de Artă, Bucureşti
Distribuţia: Dana Voicu (femeia); Liviu Cheloiu (bărbatul)
Regia şi scenografia: Alexandru Maftei
Echipa TV: Director de imagine: Bogdan Marincov; Scenografia TV: Silvia Porojnicu; Regia Tv: Gini Ignat; Editare imagine: Marius Ştefan Ruşitoru; Post-procesare sunet: Florin Tăbăcaru; Producător: Sînziana Miloşoiu; Producător delegat: Dana Andriescu; Producător coordonator: Demeter András.


Comedia Şase din 49 de Spiró György a fost selecţionată în Festivalul Naţional de Teatru în 2014 şi, de aceea, Casa de Producţie a TVR, împreună cu UNITER, a propus preluarea sa pentru micul ecran, ca parte a întâlnirilor cu dramaturgii contemporani. Alături de textul lui Spiro, în acelaşi ciclu de al dramaturgiei recente, sunt propuse piesa autoarei poloneze Elżbieta Chowaniec Gardenia, în regia tânărului Koltai M. Gábor, din Budapesta (preluare realizată în parteneriat cu Institutul Polonez de la Bucureşti) şi montarea lui Tudor Chirilă a piesei în două personaje a lui Matei Vişniec, Buzunarul cu pâine, cu Ada Simionică şi Ioan Coman.
Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni, şi în reluare marţi.

De: Spiró György Regia: Alexandru Maftei Cu: Dana Voicu, Liviu Cheloiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus