decembrie 2015
Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film, 2015
Toate proiecţiile au loc la Cinema Elvira Popescu, Bucureşti

Joi, 10 decembrie 2015

ora 18.00 - Scurtmetraje
Splitting Hairs
UK - 2014, 20 min
Regie: Nathalie Abbott
Închiriez mansardă. Rog seriozitate
România - 2015, 14 min
Regie: Sorin Tănase
The Chacarron Horse
România - 2014, 3 min
Regie: Claudiu Iordache

ora 20.00 - Lolo
Franţa - 2015, 90 min
Regie: Julie Delpy
Distribuţie: Julie Delpy, Danny Boon
În timpul unei vacanţe în sudul Franţei, parizianca Violette se îndrăgosteşte de Jean-Rene. Odată ce acesta ajunge la Paris pentru a fi împreună cu iubita sa, lucrurile devin mai complicate decât par la prima vedere: Lolo, fiul de 19 ani al Violettei, face tot ce este posibil pentru ca cei doi să se despartă...
Prezentat prin amabilitatea Cine Europa.


Vineri, 11 decembrie 2015

ora 14.00 - Metropolis
Germania - 1927, 118 min
Regie: Fritz Lang
Distribuţie: Brigitte Helm, Alfred Abel
Versiunea prezentată în cadrul Festivalului este cea "reconstruită şi restaurată", variantă care a devenit disponibilă publicului larg în anul 2010, după ce, în 2008, un curator al Museo del Cine din Buenos Aires a descoperit aproape 25 de minute de peliculă de 16mm filmată de Lang. Aceste părţi din film, nu au apărut în versiunea editată de Paramount şi lansată apoi în Statele Unite la nici 2 luni după premiera oficială de la Berlin, din ianuarie 1927. Cei aproape 1000 de metri de peliculă tăiată de Studio din "director's cut" au rămas aşadar pierduţi mai mult de 80 de ani.

ora 17.00 - Pop-Up
Australia-România - 2015, 90 min
Regie: Stuart McBratney
Distribuţie: Greg Powell, Clara Vodă, Maria Ploae, Laura Vasiliu
Filmul, o comedie cu accente dramatice, urmăreşte trei poveşti care se întrepătrund, cea a unui tată şomer, a unei imigrante din România şi a unui director de teatru care urmăreşte răzbunarea asupra unui critic.
Prezentat în avanpremieră în România.


ora 20.00 - Spotlight
SUA - 2015, 128 min
Regie: Tom McCarthy
Distribuţie: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber
Filmul urmăreşte investigaţia făcută de un grup de jurnalişti de la ziarul The Boston Globe, între anii 2001 şi 2003, care a vizat deconspirarea cazurilor de abuz sexual asupra minorilor din cadrul Bisericii Catolice. Această investigaţie, cunoscută sub numele de Spotlight, s-a concentrat iniţial asupra bisericilor din statul Massachusetts. În următorii ani, s-a dovedit însă că acest demers jurnalistic a condus la alte mii de dezvăluiri ale victimelor abuzului sexual în biserici, nu doar în Statele Unite dar şi în Irlanda, Canada sau Australia, provocând un imens scandal în cadrul Bisericii Catolice.
Prezentat în afara competiţiei în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia 2015. Prezentat în premieră în România prin amabilitatea InterComFilm Distribution.


Sâmbătă, 12 decembrie 2015

ora 11.00 - Un gallo con muchos huevos / Toto, cocoşelul cel viteaz
Mexic - 2015, 98 min
Regie: Gabriel Riva Palacio Alatriste, Rodolfo Riva Palacio Alatriste
Toto are aspiraţii înalte, care trec dincolo de a cânta în fiecare dimineaţă pentru a trezi animalele de la fermă. El visează să ajungă mare campion de lupte în arena din sat, iar destinul va face ca dorinţa să i se împlinească într-un mod neaşteptat.
Prezentat în avanpremieră în România prin amabilitatea InterComFilm Distribution.


ora 16.00 - Spectacol: Puzzle suprarealist
Spectacol prezentat de Foley'Ala, trupă născută în anul 2013, ca o formulă ad-hoc de sound design & live scoring la proiecţii de filme mute acompaniate sonor.
Alin Zăbrăuţeanu - sound artist: compoziţie, foley, live processing // Marian "Rufi" Cîtu - sound artist: compoziţie, foley, live processing // Alexandra Andrieş - sound artist: compoziţie, voce, percuţii, live processing // Flora Pop - vioară // Radu Rădescu - concept, percuţii, selecţie texte // Invitat: Irina Margareta Nistor - lectură texte
Spectacolul de film şi muzică de tip puzzle suprarealist propune un experiment cvasi-improvizat de reconstruire a coloanei sonore pentru trei filme-reper ale avangardismului european în cinema: Ballet mécanique (1924), regia Fernand Léger & Dudley Murphy, Un chien andalou (1929), regia Luis Buñuel, scenariu Salvador Dalí & Luis Buñuel - cu o intervenţie psihanalitică din Spellbound (1945, regia Alfred Hitchcock), Entr'acte (1924), regia René Clair. Atmosfera este completată de efectele sonore în timp real marca Foley'Ala şi de intervenţiile în recitativ ale pasajelor extrase din schiţele scriitorului român de avangardă Urmuz, în lectura Irinei-Margareta Nistor.


ora 18.00 - The Little Prince
SUA - 2015, 108 min
Regie: Mark Osborne
Filmul reprezintă prima adaptare animată a legendarei cărţi omonime scrise de Antoine de Saint-Exupéry. Eroina povestirii este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. Aviatorul, un vecin cumsecade, dar cam excentric, îi prezintă micii sale prietene o lume extraordinară, în care totul este posibil - este lumea pe care i-a prezentat-o, la rândul său, Micul Prinţ. Aşa începe călătoria magică şi emoţionantă a Fetiţei în universul Micului Prinţ.

ora 20.30 - Chuck Norris vs. Communism
Marea Britanie-România-Germania - 2015, 80 min
Regie: Ilinca Călugăreanu
Distribuţie: Irina-Margareta Nistor, Ana Maria Moldovan, Dan Chiorean.
Chuck Norris vs. Communism, care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Sundance şi pe cea europeană la Festivalul de Film de la Edinburgh, şi-a continuat apoi parcursul de festivaluri europene şi nord-americane şi a avut de curând premiera pe marile ecrane din Marea Britanie. Filmul prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertăţii, şi care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist. Irina Nistor a tradus peste 5,000 de filme străine în România comunistă a anilor '80.
"Ideea de a face acest film mi-a venit în noiembrie 2011, când filmam la European Psychoanalytic Film Festival în Londra. Asistând la un Q&A, am realizat că persoana din faţa mea era Irina Nistor. A pus o întrebare şi sunetul vocii ei mi-a adus în minte întreaga copilărie"- Ilinca Călugăreanu.
Prezentat prin amabilitatea HBO România.


ora 22.30 - Irrational Man
SUA - 2015, 95 min
Regie: Woody Allen
Distribuţie: Joaquin Phoenix, Emma Stone
Un profesor de filosofie - Joaquin Phoenix, aflat în mijlocul unei crize existenţiale, descoperă, cu ajutorul relaţiei începute cu o studentă - Emma Stone, că se poate bucura din nou de viaţă. Atunci când află că este aproape de a plăti pentru faptele sale cu preţul libertăţii, profesorul va face orice să se salveze.
Prezentat prin amabilitatea Freeman Entertainment.


Duminică, 13 decembrie 2015

ora 11.00 - Hotel Transilvania 2
SUA - 2015, 89 min
Regie: Genndy Tartakovsky
Totul pare să fie mai bine la Hotel Transylvania - politica rigidă a lui Dracula se schimbă el deschizând uşile hotelului şi oamenilor. Dar în spatele sicrielor închise, Drac este îngrijorat de faptul că nepotul său, jumătate om-jumătate vampir, Dennis nu se comportă ca un vampir. Iar când morocănosul tată al lui Drac, Vlad, află că strănepotul său nu este un vampir pur-sânge şi oamenii sunt bineveniţi la Hotel Transilvania, lucrurile nu mai merg atât de bine!
Prezentat prin amabilitatea InterComFilm Distribution.


ora 14.00 - Mandariinid / Tangerines
Estonia-Rusia-Georgia - 2013, 87 min
Regie: Zaza Urushadze
Distribuţie: Lembit Ulfsak, Elmo Nuganen
Filmul spune povestea lui Ivo şi a lui Markus, care aleg să rămână pe loc în satul lor din Abkhazia, Georgia după izbucnirea războiului din 1992, deşi ceilalţi fugiseră deja în Estonia. Mandariinid / Tangerines a fost scris, produs şi regizat de Zaza Urushadze.
Nominalizat la Premiile Oscar şi la Globurile de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină, 2015


ora 17.00 - Lady In the Van
Marea Britanie - 2015, 104 min
Regie: Nicholas Hytner
Distribuţie: Maggie Smith, Dominic Cooper, Jim Broadbent
Lady in the Van este adaptarea pentru marele ecran semnată de Alan Bennet, după piesa sa cu acelaşi nume, a cărei premieră a avut loc la Londra în 1999, cu aceeaşi Maggie Smith în rolul principal. Filmul spune povestea adevărată pe care Alan Bennet a trăit-o în anii '70, atunci când i-a permis lui Mary Shepherd să-şi parcheze rulota lângă casa sa, acolo unde aceasta a şi rămas timp de 15 ani. În toţi aceşti ani, Bennet a putut afla povestea uluitoare a vieţii acestei femei şi între cei doi s-a înfiripat o prietenie, în ciuda caracterului excentric şi cel putin dificil al domnişoarei Shepherd.
Prezentat în premieră în România prin amabilitatea InterComFilm Distribution.


ora 20.00 - Truth
SUA - 2015, 125 min
Regie: James Vanderbilt
Distribuţie: Cate Blanchett, Robert Redford, Dennis Quaid
Filmul urmăreşte povestea reală a scandalului de presă din 2004 în care a fost implicat canalul de ştiri CBS, în urma căruia atât prezentatorul emisiunii "60 Minutes" cât şi producătorul acesteia au fost daţi afară. Scandalul a implicat o serie de documente din anii '70 care ar fi demonstrat existenţa unor nereguli în modul în care George W. Bush şi-a îndeplinit serviciul în National Air Guard. Aceste documente s-au dovedit apoi false, iar CBS a fost criticat şi atacat pentru felul în care a ales să facă publice informaţiile înainte de a le verifica autenticitatea.
Este filmul de debut al regizorului Vanderbilt, o adaptare a cărţii scrise de producătorul emisiunii, Mary Mapes - Truth and Duty: The Press, the President and the Privilege of Power.
Prezentat în premieră în România prin amabilitatea Forum Film România
.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe eventbook.ro sau de la casieria cinematografului Elvira Popescu.

Toate filmele prezentate în festival vor fi urmate de discuţii moderate de către criticul de film şi Directorul Festivalului, Irina-Margareta Nistor, la care vor participa psihanalişti, regizori, producători, actori şi critici de film.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus