"Ce vei face mâine? Ce vei face după ce pleci de aici? Cum ai vrea să îşi amintească oamenii de tine?"
Spectacolul În viitorul apropiat vorbeşte despre frica de viitor, punând accentul pe imprevizibilul situaţiilor scenice. Abordarea acestei teme blochează spectatorul într-un spaţiu care sfidează trecerea firească a timpului şi aduce în prim plan joaca şi absurdul.
Spectacolul impune o altfel de receptare, în principal datorită dispunerii actorilor în spaţiul de joc, şi invită spectatorii la un dialog reflexiv. "Cum vezi viitorul apropiat?", "Ce vrei să ţi se întâmple în viitor?" sunt unele din întrebările la care spectacolul încearcă să răspundă, fără să găsească însă soluţii reale. Imposibilitatea de a arăta ceea ce va urma se traduce printr-o joacă absurdă, de preferat confruntării serioase cu tematica.
În viitorul apropiat a fost realizat folosind metodele teatrului devised - întreaga echipă a contribuit la scrierea scenariului, prin improvizaţii şi în urma unei perioade de documentare în care membrii echipei artistice s-au întâlnit cu peste 30 de tineri din diferite licee din Cluj pentru a afla mai multe despre felul în care se raportează ei la viaţa lor viitoare.
În viitorul apropiat
Dramaturg: Petro Ionescu
Regia: Cristian Ban
Cu: Carina Bunea, Zsolt Csepei, Cătălin Filip, Timea Udvari
AVANPREMIERĂ - Vineri, 18 martie 2016, ora 19.00
PREMIERĂ - Duminică, 20 martie 2016, ora 19.00
Spectacolul este a treia producţie Teen Spirit - platforma Reactor dedicată adolescenţilor - şi este realizat în parteneriat cu Váróterem Projekt, printr-o finanţare AFCN - Administraţia Fondului Cultural Naţional. Primele două reprezentaţii sunt destinate elevilor de liceu şi vor avea intrarea liberă.
Despre Teen Spirit
Ideea proiectului s-a născut natural, dintr-un proces de observaţie şi analiză a categoriilor de public de teatru din România, în cadrul căruia s-a observat că segmentul de vârstă cuprins între 14-19 ani este unul extrem de puţin prezent în sălile de teatru (în mod benevol, fără intermedierea profesorilor). Credem că acest lucru este o urmare inevitabilă a faptului că subiectele şi temele abordate în spectacole sunt, de cele mai multe ori, în afara sferei de interes a adolescenţilor.
Am identificat astfel, între teatrul destinat copiilor şi cel pentru adulţi, un segment de vârstă pentru care nu există producţii dedicate. Teen Spirit îşi doreşte să înceapă un proces de rezolvare a acestei probleme, creând o opţiune viabilă pentru un public potenţial ignorat: spectacole inspirate din viaţa, părerile şi relaţiile lor cu lumea, şi adresate în mod specific acestui grup.
În cadrul primei ediţii a proiectului Teen Spirit, realizată în anul 2015, s-au produs două spectacole dedicate adolescenţilor: Dispariţia şi Nu cred că o să îmi treacă vreodată. Publicul prezent la reprezentaţii a fost alcătuit preponderant din elevi ai liceelor clujene, veniţi din proprie iniţiativă, fără profesori. Reprezentaţiile au fost urmate de discuţii ale artiştilor şi producătorilor cu publicul, ale cărui reacţii au fost foarte pozitive şi încurajatoare.
Pe termen lung, ne dorim ca proiectul Teen Spirit să devină într-o platformă cu program constant la Spaţiul Reactor, care să conţină, pe lângă spectacole de teatru, ateliere de mediere culturală, întâlniri şi diverse alte activităţi pentru publicul de liceu.
______________________________
Mai multe detalii despre programul Reactor puteţi găsi pe pagina noastră de facebook - www.facebook.com/ReactorCluj sau pe site-ul www.reactor-cluj.com.
Rezervări: http://www.reservr.net/u/reactor