aprilie 2016
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2016
Alte 3 titluri, care aduc în discuţie probleme cât se poate de actuale, de la atentatele teroriste din Franţa, până la urmările Războiului Iugoslav şi ale asasinării lui Yitzhak Rabin - unul dintre cei mai importanţi susţinători ai păcii din Orientul Mijlociu -, completează lista filmelor din competiţia Cinepolitica 2016 (13 - 17 aprilie 2016, Cinema Elvira Popescu, Bucureşti).


La 10 luni de la tragedia Charlie Hebdo, regizorul Nicolas Boukhrief se pregăteşte să lanseze thrillerul Made in France: În interiorul celulei/ Made in France: Inside the Cell, a cărui premieră era programată pe 18 noiembrie 2015. Cu câteva zile înainte are loc, din nefericire, masacrul de la Bataclan iar producţia este retrasă de pe piaţă pentru o perioadă nedeterminată. Un demers pur artistic cu un parcurs dramatic, cauzat de conjuncturi politice neprevăzute. Povestea din film este clară: un jurnalist franco-algerian se infiltrează într-o celulă teroristă jihadistă, construită chiar pe teritoriul Franţei. Scopul său esta acela de a strânge informaţii esenţiale direct de la o sursă de pericol extrem, aflată în cel mai negru întuneric pentru autorităţile care încă bâjbâie la suprafaţa reţelelor. Filmul este plin de acţiune, fără a pune foarte multe probleme filosofice, dar prezintă un prim şi important act de curaj al unui cineast aflat în mijlocul cutremurătoarelor evenimente. Made in France: În interiorul celulei va fi prezentat la Bucureşti, în cadrul competiţiei Cinepolitica.


Războaiele Iugoslave: un subiect revenit în actualitate, cu ocazia condamnării recente a lui Radovan Karadzic la 40 de ani de închisoare pentru genocidul de la Srebrenica. În Fratele Dejan / Brat Deyan / Brother Deyan, regizorul Bakur Bakuradze, nominalizat de 2 ori la Cannes de-a lungul carierei sale, tratează latura umană a efectelor acestui război interetnic care a dus la destrămarea Iugoslaviei. La 25 de ani de la Războaiele Iugoslave, generalul Dejan Stanić se ascunde  în aşteptarea iminentei condamnări a Tribunalului de la Haga pentru crimele de care se face vinovat. Transportat într-un loc izolat de către nişte foşti combatanţi care i-au rămas fideli, Deyan continuă să traiască cu războiul în suflet, într-o singurătate insuportabilă, iar angoasa şi tensiunea care se acumulează în profunzimea sinelui său constituie un proces moral mai dur decât orice altă instanţă oficială. Filmul a deschis competiţia internaţională a importantului Festival de la Locarno în 2015.


Cel mai nou film al lui Amos Gitai, Yitzhak Rabin, ultima zi / Rabin, The Last Day, câştigător a două premii la Veneţia 2015, urmăreşte într-o manieră sobră, chirurgicală, "autopsia" instituţională care a urmat asasinării fostului premier Israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Demersul este susţinut de imagini de arhivă foarte valoroase, iar reconstituirile dramatizate sunt fidele realităţii. Deşi are un caracter de film documentar, producţia generează o tensiune permanentă, susţinută de elemente cât se poate de veridice. Concluzia este subtilă dar cutremurătoare şi are reverberaţii cât se poate de actuale, într-o lume în care fanatismul religios şi violenţa ce-i urmează au atins noi cote alarmante.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Parteneri instituţionali: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Francez, British Council, Delegaţia Valonia-Bruxelles.


Descarcă programul Cinepolitica, 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus