aprilie 2016
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2016
Der Staat gegen Fritz Bauer / Statul contra Fritz Bauer / People vs. Fritz Bauer (r. Lars Kraume), un thriller istoric de impact, care dramatizează obstacolele pe care le traversează un procuror în procesul de condamnare al unuia dintre marii responsabili ai Holocaustului, va deschide cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (13 - 17 aprilie 2016, Cinema Elvira Popescu).


Fritz Bauer este, fără îndoială, unul din eroii uitaţi ai secolului XX. Într-o perioadă în care efectele atrocităţilor Războiului Mondial se simţeau în toate aspectele existenţei, un avocat german de origine evreiască porneşte o vânătoare pe cont propriu pentru a face dreptate milioanelor de victime ale Holocaustului. Obiectivul său principal, acela de a-l aduce în faţa justiţiei pe unul dintre arhitecţii "soluţiei finale", sinistrul Adolf Eichmann, este blocat de un sistem încă infestat de foşti nazişti. Aceştia, deghizaţi în reformatori ai statului, îl hărţuiesc pe Bauer, prevalându-se de propriile sale secrete. O dramă puternică şi serioasă, un joc actoricesc impecabil şi o linie narativă încărcată de nume, titluri şi personaje de mare rezonanţă: CIA, Mossad, Serviciul Federal de Informaţii German, Konrad Adenauer sau Mercedes-Benz. Pentru idealurile sale, Fritz Bauer trăieşte într-o imensă presiune, iar viaţa îi este ameninţată în permanenţă. Premiul Criticilor Germani de Film şi Premiul Publicului la Festivalul de la Locarno arată interesul încă viu şi proaspăt pentru un subiect istoric de magnitudine planetară.


Cinepolitica va aduce, în premieră, filme noi, pe teme politice, şi va puncta, în cadrul unei dezbateri, unul dintre subiectele fierbinţi ale momentului: terorismul. Un astfel de film este Made in France: În interiorul celulei, care prezintă povestea unui franco-algerian ce se infiltrează într-o celulă teroristă jihadistă pentru a strânge informaţii esenţiale direct de la sursă. Cel mai nou film al lui Amos Gitai - Yitzhak Rabin, ultima zi - câştigător a două premii la Veneţia 2015, face, de asemenea parte din competiţia Cinepolitica. Războaiele Iugoslave, un subiect revenit în actualitate, cu ocazia condamnării recente a lui Radovan Karadzic la 40 de ani de închisoare pentru genocidul de la Srebrenica, este punctat în cadrul festivalului prin intermediul filmului regizat de Bakur Bakuradze, Fratele Dejan/ Brat Deyan.

***

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Parteneri instituţionali: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Francez, British Council, Delegaţia Valonia-Bruxelles
Susţinut de: Radio România Cultural, Radio France International
Parteneri media: Caţavencii, Observatorul Cultural, Zile şi Nopţi, AaRC.ro, calendarevenimente.ro, Cinefan, Cinemagia, CinemaRx, movienews.ro, Politic All, Revista @Film, Urban.ro, Urban Things, Ziarul Metropolis.
Ne găsiţi pe: cinepolitica.ro | Facebook: facebook.com/cinepolitica.filmfestival


Descarcă programul Cinepolitica, 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus