aprilie 2016
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2016
O producţie românească intră în 2016, alături de alte 6 filme, în competiţia pentru trofeul BIFF 2016. Este vorba despre un titlu pe care vi-l prezentăm cu mare bucurie din două motive, cel puţin. Pentru că este un film românesc în cursa pentru premiul BIFF 2016, după câţiva ani "secetoşi", să zicem aşa şi pentru că regizorul său este domnul Dan Chişu, campionul producţiei independente de film. Aşadar, avem un personaj absolut cuceritor, faimosul Bahoi, şi mediul cel mai potrivit cu egoul său de neoprit, internetul. Doamnelor şi domnilor,acesta este YouTube Bazaar!


În competiţia BIFF mai puteţi vedea, în 2016, două producţii care au făcut parte din competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin: Soy nero şi A dragon arrives! dar şi alte producţii care merită toată atenţia.

Soy nero, regizat de Rafi Pitts care îl are co-scenarist pe Răzvan Rădulescu. Un film la fel de ursuz şi incomod precum subiectul pe care-l abordează, Soy nero se manifestă degajat sub emblematica semnătură a lui Rafi Pitts, originile iraniano-britanice ale regizorului lăsându-şi amprenta asupra încărcăturii culturale a acestei producţii cinematografice.


Cînd vorbim de filme iraniene, destui dintre noi nu (mai) aşteptăm mari surprize de la o cinematografie care ne-a învăţat sau, dacă vreţi, ne-a cam sufocat cu drame sociale bine aşezate într-un teritoriu stilistic anchilozat, de ceva timp. Tocmai de aceea întîlnirea cu filmul  A Dragon Arrives! (regia Mani Haghighi) poate echivala cu o mică revoluţie, mai bine spus contra-revoluţie, iraniană. Sîntem în anul 1965, un Chevrolet portocaliu ajunge la poarta unui cimitir aşezat în mijlocul deşertului şi din el coboară doi domni îmbrăcaţi în costume à la Blues Brothers. Mai mult nu vă spunem, pentru că trebuie să vedeţi acest film, într-un fel, inclasabil.

BIFF vă prezinta încă un film premiat la începutul anului 2016, la Berlin. Mia Hansen-Love a primit premiul pentru regia L'avenirThings to Come, unde  Isabelle Hupert este, aşa spun toate cronicile, impecabilă in rolul unei profesoare de filosofie, a cărei viaţă plăcută este spartă de o veste neaşteptată şi crudă.


Ma Ma, ultimul film a lui Julio Medem, autorul aclamatului Lucia y el sexo, este drama unei profesoare şomere, care este diagnosticată cu cancer la sîn. Dincolo de această prezentare seacă este Penelope Cruz, într-un rol de compoziţie, aşa cum nu am mai văzut-o de ceva timp.

Trecem într-un registru mai blînd cu Trois souvenirs de ma jeuness / My Golden Days, al francezului Arnaud Desplechin. Cum spune şi titlul, iubirea / iubirile tinereţii nu vor să plece din inima noastră niciodată, iar asta înseamnă, poate, cel mai frumos lucru pe care-l mai păstrăm şi la care nu vrem să renunţăm.


Marele premiu al juriului şi Ursul de argint la Festivalul de Film de la Berlin 2016, vine şi el, la BIFF 2016, iar asta ne bucură foarte, mai ales că regizorul este un nume care ne-a mai vizitat anii trecuţi, Danis Tanovic. Şi dacă mai e nevoie de (încă) un argument pentru ca dumneavoastră să veniţi să vedeţi Death in Sarajevo, vă spunem, doar, că scenariul este bazat pe piesa Hotel Europa a filosofului francez Bernard-Henri Levy.

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, cel mai longeviv festival competiţional de lungmetraj din Capitală, se va desfăşura între 18 şi 23 aprilie 2016, la Institutul Francez (Cinema "Elvira Popescu"), si Muzeul Tăranului Român (Cinema Muzeul Ţăranului), unde vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor şi adulţilor: proiecţii în premierã în România, gale,  "workshop-uri", "master-classes" etc. Organizat de Fundaţia CHARTA, BIFF se desfăşoară cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România şi al Institutului Cultural Român, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României.
Parteneri tradiţionali
- Les amis du festival: Ambasada Franţei, Institutul Francez, Muzeul Ţăranului Român
Parteneri: Ţiriac Auto, DHL, Fratellini Bistro, Biutiful, Journey Pub, Gatsby, Simbio, Van Gogh, VM- Fontezoppa
Eveniment susţinut de Europa FM
Parteneri media: Media Advertising, Revista Tango/ Marea Dragoste, Adevarul, Dilema Veche, Historia, Ziarul Ring, Observator Cultural, Sapte Seri, Zile si nopti, AaRC, Casino Life &Business Magazine, News.ro, Ziare.com, Epoch Times, Calendarevenimente.ro, Ziarulmetropolis.ro, Cinemagia, CinemaRX, Cinefan.ro, Liternet, IQAds.ro, Sub25, Pinkstripe, Movienews.ro, Star Filme.ro, Orasulmeu.ro, Getica OOH

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus