aprilie 2016
Hope Concert, 2016
Soprana Irina Iordăchescu este din nou alături de Fundaţia Hope and Homes for Children România şi va cânta în cadrul celui mai frumos eveniment cultural şi caritabil al primăverii: Hope Concert. Pe 10 aprilie 2016, ea va urca pe scena Ateneului Român şi va susţine un mini-recital în beneficiul copiilor vulnerabili sprijiniţi de organizaţie.


Iohanna Purdea: Doamna Iordăchescu, pe 10 aprilie 2016 cântaţi pentru a doua oară la Hope Concert, evenimentul pe care Fundaţia Hope and Homes for Children îl organizează în sprijinul copiilor vulnerabili. Cum v-aţi alăturat fundaţiei şi ce înseamnă această colaborare pentru dumneavoastră?
Irina Iordăchescu: Am acceptat cu mare bucurie invitaţia pe care am primit-o din partea Hope and Homes for Children în 2015 şi am cântat în acel prim concert cu tot sufletul şi cu multă emoţie alături de maestrul Marin Cazacu şi Violoncellissimo! Aşa a început aceasta minunată colaborare. Consider că succesul pe care îl obţine un artist după mulţi ani de activitate artistică susţinută şi răsplătită de către public atât de frumos, este ceva aproape... lipsit de sens dacă nu este folosit pentru astfel de cauze şi scopuri nobile! Mie îmi face bine să pot face bine! Mă inundă o stare de pace şi veselie care îmi dă energie pentru multă vreme!


I.P.: În ce măsură credeţi că muzica şi arta pot schimba destine şi chiar transforma vieţi?
I.I.: Muzica poate face să curgă o lacrimă chiar şi din sufletul celui mai aprig om. Muzica poate alina suflete aflate în suferinţă aşa cum poate aduce inspiraţie celui ce are nevoie de ea. Muzica poate aduce împreună segmente de public din cele mai diferite, dar având în final rezultatul unei emoţii comune profunde, ceea ce s-a întâmplat dintotdeauna la concertele HOPE ale fundaţiei Hope and Homes for Children România! Artele frumoase, în general, poartă misterele fiinţei umane, picătura de Divinitate care străluceşte ca roua dimineţii în ochii artiştilor ce ştiu sa dăruiască şi să se dăruiască cu toată dragostea lor de Muzică şi de Oameni!

I.P.: Aţi crescut înconjurată de muzică şi familia dvs. v-a insuflat dragostea pentru această artă. Cum aţi ales cariera muzicală şi care au fost cele mai importante repere ale parcursului dvs. profesional?
I.I.: M-am născut în Muzică şi până acum a făcut parte din viaţa mea clipă de clipă! A fost un pas firesc să continui drumul început de tatăl meu, baritonul Dan Iordăchescu, o responsabilitate enormă, o vocaţie şi o mare pasiune! Tatăl meu a fost primul reper important care mi-a indicat foarte clar de la ce nivel trebuie să încep şi spre ce orizont să mă îndrept, cel al Excelenţei şi al dăruirii totale atunci când sunt pe scenă!
Privilegiul întâlnirii cu maestrul Riccardo Muti a însemnat un reper important în cariera mea, contractele de la Teatro Alla Scala, Ravenna Festival, Sankt Margarethen Opernfestspiele, Glyndebourne Opera Festival, Carnegie Hall New York sunt doar câteva dintre reperele importante ale drumului meu artistic, alături de contractul de Prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti care a început în 2005. Opera Naţională Bucureşti este "casa" vocii mele şi scena pe care am trăit multe dintre cele mai profunde emoţii şi împliniri profesionale.


I.P.: Care sunt cele mai recente spectacole în care aţi performat?
I.I.: Printre cele mai recente apariţii artistice ale mele sunt spectacolele de la Opera Naţională Bucureşti în rolurile feminine principale din La Traviata, La Boheme, L'elisir d'amore, debutul meu în Madama Butterfly, rol cântat pe scena Stadsschouwburg Antwerpen (Belgia) şi Teatrul de Operă din Varna (Bulgaria), urmat de un concert extraordinar în care am avut bucuria să cânt alături de soţul meu, tenorul Mario Vasiliu, în Tokyo, la Kioi Concert Hall, o sală de concert absolut superbă, cu o acustică perfectă!

I.P.: Care este rolul din cariera dvs. pe care îl îndrăgiţi cel mai mult?
I.I.: Fiecare rol este îndrăgit peste măsură atunci când încep să îl decodific, sa îl trăiesc şi, într-un final, să îl absorb în interiorul meu. Nu pot decât să recunosc afinităţile comune pe care le regăsesc în anumite personaje şi din acest motiv, Mimi (La Boheme) sau Violetta Valéry (La Traviata) îmi sunt mai apropiate sufletului.

I.P.: Ne puteţi dezvălui ce veţi cânta pe 10 aprilie 2016 la Hope Concert?
I.I.: Pe 10 aprilie 2016 voi cânta o piesă celebră din repertoriul Mariei Tănase, Cine iubeşte şi lasă şi o arie de operă, O mio babbino caro din opera Gianni Schicchi de G. Puccini.

I.P.: Unde vă poate asculta publicul român în perioada următoare?
I.I.: În perioada imediat următoare aştept confirmarea mai multor evenimente foarte frumoase, dar pot să vă spun că voi fi prezentă pe scena Filarmonicii din Timişoara ca solistă în Requiemul de W. A. Mozart pe care îl cânt şi pe 1 Mai 2016, chiar de Paşte, la Baia Mare, ca mai apoi să particip într-un concert extraordinar care va avea loc la Arenele Romane. În toamnă voi fi prezentă pe scena Operei Naţionale Bucureşti în rolurile de repertoriu curent, dar sper foarte tare să existe cel puţin două debuturi în roluri pe care mi le doresc foarte mult. În 2017 am deja programate concerte alături de chitaristul Bogdan Mihăilescu la Roma şi Baku, un proiect minunat în care vocea şi chitara se împletesc într-un dans magic de sunete şi emoţii puternice!

Foto Hope Concert 2015: Mihnea Ciulei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus