Italo Barocco
Italia, 2014, 104 min, comedie, familie
Regia şi Montajul: Alessia Scarso
Scenariul: Isabella Aguilar, Coralla Ciccolini, Alessia Scarso
Imaginea: Daria D'Antonio / Muzica: Marco Cascone
Cu: Marco Bocci, Barbara Tabita, Elena Radonicich
Distribuit de: Arà
"O poveste simplă, cu un scenariu frumos. Comedia şi drama se îmbină armonios, Italo fiind unul din cele mai bune filme ale anului 2014." (IMDB)
Bazat pe o poveste adevărată, Italo prezintă prietenia dintre un câine extraordinar şi un copil singuratic. Când un câine vagabond, Italo, ajunge pe străzile orăşelului Scicli, toată lumea vrea să scape de el, mai puţin Meno, un copil introvertit şi timid. Iubirea necondiţionată pe care patrupedul i-o oferă îi dă copilului curaj să se exteriorizeze şi să facă diferenţa dintre a se purta ca un adult şi a fi unul.
Alessia Scarso, născută în 1979 în italia, s-a specializat în montaj la "Centro Sperimentale di Cinematografia" din Roma. A regizat mai multe reclame, documentare, scurtmetraje, dintre care cel mai cunoscut este Uninstalling love (2011). Italo este primul ei lungmetraj.
Festivaluri: Vancouver IFF for Youth, Taormina FF, Minsk IFF, Kolkata IFF, Piccolo grande cinema - Milano, Pantalla Pinamar FF, Sedona IFF, Green FF in Seoul, Shanghai IFF
Website: www.arafilm.it/italo
Facebook: www.facebook.com/italoilfilm
Duminică, 8 mai 2016, ora 18.30, Cinemateca Eforie
Legături bolnăvicioase
România / Franţa, 2006, 86 min, dramă (IC-14)
Regia: Tudor Giurgiu
Scenariul: Cecilia Ştefănescu (după romanul omonim)
Imaginea: Alexandru Sterian / Montajul: Alexandru Radu / Muzica: Vlaicu Golcea
Cu: Maria Popistaşu, Ioana Barbu, Tudor Chirilă,
Distribuit de: Transilvania Film
"Am vrut să fac un film sensibil şi curat. Un film care îţi aduce aminte de prima poveste de dragoste, întotdeauna sfârşită prost. Nu ştiu de ce, dar aşa se întâmplă în mai toate cazurile. Suntem plini de energie, investim mult în prima relaţie, vine repede, ca un taifun, se consumă pe neaşteptate şi pleacă apoi la fel de rapid lăsându-ne mai goi, mai deştepţi, mai maturi..." (Tudor Giurgiu)
Te îndrăgosteşti. Nu există nici o regulă. Pentru restul lumii poate părea ceva bolnăvicios. E ceva care te poate răni, te poate durea... mai mult decât orice altceva. Alex şi Kiki par a fi două prietene foarte bune. De fapt, ele trăiesc o altfel de dragoste. Pentru familia lor, Kiki şi Sandu sunt doi fraţi care se ceartă din când în când. De fapt, sunt îndrăgostiţi... unul de altul. Legături bolnăvicioase spune povestea lor.
Tudor Giurgiu (n. 1972) a absolvit în 1995 Secţia de Regie Film a Facultăţii de Teatru şi Film din Bucureşti. Lungmetrajul său de debut, Legături bolnăvicioase, a fost urmat de documentarul Nunţi, muzici şi casete video (2008), scurtmetrajul Superman, Spiderman sau Batman (2011, Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scurtmetraj) şi lungmetrajele Despre oameni şi melci (filmul românesc cu cel mai mare număr de spectatori în 2012) şi De ce eu? (2015), a cărui premieră a avut loc la la Berlin, în cadrul secţiunii Panorama. În perioada 2005-2007, a fost Directorul General al Televiziunii Române. Este membru al Academiei Europene de Film, Eisenhower Fellow în 2014, fondator şi preşedinte al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi al Festivalului de Film Horror & Fantastic "Lună Plină". Fondator al casei de producţie Libra Film, al casei de distribuţie Transilvania Film, co-fondator al complexului cinematografic Cityplex şi iniţiator al Galei Premiilor Gopo. Tudor Giurgiu a fost ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European în 2015.
Premii şi festivaluri: 2007: Gopo Awards (Best Actress in a Supporting Role, Most Successful Local Film at the Box-Office) // Berlin IFF, Salerno IFF, Seattle IFF, Transilvania IFF, Karlovy Vary IFF, Rio de Janeiro IFF, Chicago IFF, Pécs IFF, Belgrade FF, Cleveland IFF, Rome FF
Website: www.legaturibolnavicioase.ro
Facebook: www.facebook.com/pages/Love-Sick
Duminică, 8 mai 2016, ora 20.30, Cinemateca Eforie
Trois souvenirs de ma jeunesse / Trei suveniruri ale tinereţii mele / My Golden Days
Franţa, 2015, 120 min, dramă
Regia: Arnaud Desplechin
Scenariul: Arnaud Desplechin, Julie Peyr
Imaginea: Irina Lubtchansky / Montajul: Laurence Briaud / Muzica: Grégoire Hetzel
Cu: Quentin Dolmaire, Mathieu Amalric, Lou Roy-Lecollinet, Françoise Lebrun
Distribuit de: Independenţa Film
"Este un film despre adolescenţă. Portretizează şi pune în context filozofic dragostea, politica şi identitatea, într-o manieră afectuoasă şi sinceră, fiind unul din cele mai profunde şi accesibile creaţii ale regizorului din ultimii ani." (The Hollywood Reporter)
Paul se pregăteşte să plece din Tajikistan pentru a lucra în Paris, pentru guvernul francez, şi îşi aminteşte de anii adolescenţei sale prin secvenţe care l-au marcat: copilăria, nebunia mamei, petrecerile, excursia din URSS în care şi-a pierdut virginitatea, prietenul care l-a trădat şi iubirea vieţii sale...
Arnaud Desplechin (n. 1960) este regizor, scenarist şi director de imagine. În 1990 realizează scurtmetrajul La Vie des morts, cu o distribuţie de excepţie (Marianne Denicourt, Emmanuelle Devos), care este prezentat la Cannes şi cu care câştigă Premiul Jean Vigo. Debutează în lungmetraj în 1992, cu La Sentinelle, din nou cu o distribuţie importantă (Mathieu Amalric şi Chiara Mastroianni), prezentat la Cannes în acelaşi an. Urmează în 1996 Comment je me suis disputé... (ma vie sexuelle), prezentat tot pe Croisette, iar Trois souvenirs de ma jeunesse constituie un prequel al acestuia. Din filmografia sa mai fac parte: Esther Kahn (2000), Rois et Reine (2004, Premiul Louis-Delluc), L'Aimée (2007, Premiul pentru cel mai bun documentar la Veneţia), Un conte de Noël (2008), şi Jimmy P. (Psychothérapie d'un Indien des plaines), 2013.
Premii şi festivaluri: 2016: César Awards (Best Director), Prix Lumières (Best Director) / 2015: Cannes FF (SACD Prize), Chicago IFF (Best Art Direction), Cabourg FF (Best Director) // Lisbon & Estoril FF, Munich FF, Jerusalem FF, New Zealand IFF, Melbourne IFF, Donostia-San Sebastián IFF, Cologne FF, New York IFF, London FF, Chicago IFF, Vienna IFF, Mar del Plata FF, Taipei Golden Horse FF, DiverCiné FF (2015)
Facebook: www.facebook.com/MyGoldenDaysFilm