aprilie 2016
Concursuri
Descriere

Federaţia Fabrica de Pensule îşi propune să-şi extindă programul printr-un nou spaţiu de proiecte. Gândit ca o platformă independentă, acest spaţiu este dedicat experimentării de noi modele de lucru şi de expunere, bazate pe procesualitatea creaţiei artistice într-un nou cadru de referinţă, diferit de o galerie sau un spaţiu de expunere clasic. Prin acest proiect, Federaţia Fabrica de Pensule caută să ofere un context deschis şi să încurajeze colaborările între programe curatoriale sau proiecte artistice (individuale sau colective), abordări interdisciplinare şi colaborări între artişti, curatori, performeri, operatori culturali etc. Spaţiul va funcţiona, prin rotaţie, ca o platformă pentru curatori independenţi, ca spaţiu de rezidenţe pentru artişti şi pentru proiecte colaborative iniţiate de artişti sau operatori culturali din domenii variate şi ca laborator de cercetare artistică.

Apel de proiecte curatoriale

Spaţiul de proiecte al Federaţiei Fabrica de Pensule organizează în perioada 25 aprilie - 15 mai 2016 un apel de proiecte adresat curatorilor interesaţi de metode şi abordări curatoriale inovative, bazate pe cercetarea producţiei artistice din ultimii zece ani. Proiectele propuse ar trebui centrate pe organizarea unei expoziţii de grup (minim 2 artişti) sau a unei serii de evenimente (ateliere, discuţii, proiecţii de filme, performance etc.) care să implice artişti tineri şi care să se desfăşoare în perioada 10 iunie - 10 iulie 2016.

Criteriile de selecţie

Criteriile pe baza cărora se va face selecţia proiectului curatorial vor ţine cont de următoarele priorităţi:
Relevanţa proiectului propus pentru contextul artei contemporane din Cluj şi din România, cu un accent pe identificarea clară a publicului ţintă şi a actorilor locali implicaţi în proiect
Inovaţia tematică şi ideile propuse spre a fi discutate prin intermediul expoziţiei sau a evenimentelor (ateliere, discuţii, proiecţii de filme, performance etc.)
Implicarea comunităţii artistice locale
Abordarea interdisciplinară a proiectului propus prin conectarea artelor vizuale cu alte domenii de activitate
Dialogul cu actorii culturali locali şi cunoaşterea contextului în care se va implementa proiectul
Metodologia curatorială şi organizarea logistică cât mai clare şi bine structurate
Calitatea artistică a proiectului curatorial
Abordarea inovativă a spaţiului fizic dat

Documente necesare pentru aplicaţie

CV şi portofoliul curatorului conţinând imagini ale expoziţiilor precedente (dacă este cazul; pentru curatori debutanţi este suficient CV-ul)
Portofoliul artiştilor propuşi
Conceptul expoziţiei (maxim 500 cuvinte)
Alte informaţii suplimentare - schiţe în spaţiu, simulări 3D, înregistrări video - cu titlul de sugestie, acestea putând fi ulterior modificate
O estimare de buget care să se încadreze în suma de 8000 lei

Alte informaţii pentru candidaţi

Nu există taxă de participare
Harta spaţiului

Linii de buget sugerate: producţia expoziţiei (materiale pentru modificarea spaţiului, aparatură tehnică etc.), onorariu curator, onorariu artişti, cazare, transport etc.
Sunt eligibile şi proiectele propuse de artişti, cu condiţia de a nu include lucrările proprii în proiect
Propunerile de proiecte pot fi trimise la adresa de e-mail: [email protected] cu subiectul "Apel de proiecte curatoriale 2016"
Juriul va fi alcătuit din membri ai Federaţiei Fabrica de Pensule şi curatori independenţi, ale căror nume vor fi anunţate ulterior.
Toţi candidaţii vor fi informaţi între 20 şi 25 mai 2016 în legătură cu rezultatul concursului

Spaţiul de proiecte



Pentru mai multe informaţii:
email: [email protected], cu subiectul "Informaţii suplimentare apel 2016"

Despre noi

Înfiinţată în 2009, Federaţia Fabrica de Pensule este o organizaţie non-guvernamentală sub umbrela căreia îşi desfăşoară activitatea peste 20 de artişti vizuali, trei galerii de artă contemporană (Plan B, Lateral ArtSpace şi Superliquidato) şi patru organizaţii culturale (Fundaţia AltArt, Asociaţia Colectiv A, Asociaţia Groundfloor Group, Asociaţia Arta Capoeira).

Federaţia Fabrica de Pensule este organizaţia fondatoare a Fabricii de Pensule, un spaţiu de creaţie şi difuzare a artei contemporane iniţiat de un grup de artişti, curatori, producători şi manageri culturali din Cluj animaţi de ideea că arta creează un impact real asupra comunităţii. De aceea, Federaţia Fabrica de Pensule îşi propune să genereze un program cultural unitar de artă contemporană; să funcţioneze ca un spaţiu de dezbatere a temelor relevante pentru societatea românească şi pentru oraş; să se implice în proiectele strategice ale oraşului şi în (re)formularea de politici publice; să constituie un spaţiu de referinţă pentru oraş.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus