mai 2016
Festivalul filmului european, 2016
Duminică, 8 mai 2016, ora 16.30, Cinema Elvira Popescu

Caprice
Franţa, 2015, 100 min, comedie romantică

Regia şi scenariul: Emmanuel Mouret
Imaginea: Laurent Desmet / Montajul: Martial Salomon / Muzica: Giovanni Mirabassi
Cu: Virginie Efira, Anaïs Demoustier, Laurent Stocker
Distribuit de: Pyramide


"Filmul propune un memorabil ménage à trois între un învăţător blajin, o frumoasă actriţă consacrată şi o tânără debutantă, plină de viaţă, care riscă să-i despartă pe primii doi. [...] O poveste de adulter tratată cu duioşie şi umor." (The Hollywood Reporter)

Clément, învăţător, este extrem de fericit şi profund uimit, în acelaşi timp: Alicia, actriţa faimoasă pe care o admiră din tot sufletul, îi devine parteneră. Totul se complică atunci când în viaţa lui apare Caprice, o tânără agitată şi exuberantă care se îndrăgosteşte de el. Între timp, cel mai bun prieten al său, Thomas, devine din ce în ce mai apropiat de Alicia.

Emmanuel Mouret, regizor şi actor, s-a născut în anul 1970 la Marseille. A urmat în Paris cursuri de artă dramatică şi regie. Din filmografia sa fac parte: Changement d'adresse (2006, selecţionat la Cannes, la Quinzaine des Réalisateurs), Un baiser s'il vous plaît (2007, Festivalul de film de la Veneţia), L'art d'aimer (2011) şi Une autre vie (2013), ambele în competiţiile oficiale la Festivalul de film de la Locarno.

Premii şi festivaluri: 2015: Cabour FF (Best Film) // Colcoa Los Angeles French FF, Riviera Maya FF, Confrontation de Perpignan FF, FIF d'Amour de Mons (2015)


Duminică, 8 mai 2016, ora 18.30, Cinema Elvira Popescu

Drevo / Copacul / The Tree
Slovenia, 2014, 90 min, dramă

Regia: Sonja Prosenc
Scenariul: Mitja Ličen, Sonja Prosenc
Imaginea: Mitja Ličen / Montajul: Milosš Kalusek / Muzica: Janez Dovč
Cu: Katarina Stegnar, Jernej Kogovšek, Lukas Matija, Rosas Uršič
Distribuit de: Monoo


"Drevo / Copacul reprezintă debutul unei tinere regizoare extrem de talentate. Iar maniera ei neconvenţională de a spune o poveste sporeşte efectul dramatic al acestui film esenţial." (The Hollywood Reporter)

O poveste, trei abordări. Filmul dezvăluie treptat situaţia tragică în care se regăsesc o mamă şi cei doi fii, ca urmare a unui accident. Firul neliniar al dramei reţine inteligent privitorul într-o stare de tensiune, accentuată şi de cadrele care sunt aproape claustrofobice.

Sonja Prosenc, născută în 1977, s-a ocupat, încă din timpul facultăţii, de producţie vizuală: design grafic şi de film. A fost selectată să participe la prestigiosul Torino Film Lab. Este co-fondator al casei de producţie Monoo. A regizat până în prezent documentarul Man with a Raven (2012) şi scurtmetrajul Morning (2013), filmul The Tree fiind primul său lungmetraj.

Premii şi festivaluri: 2015: Film by the Sea IFF (Youth Jury Award) / 2014: Slovene FF (Best Actor, Best Cinematography, Best Music, FIPRESCI) // CPH PIX, Trieste FF, Leeds IFF, Tripoli IFF, Pula FF (2015), Karlovy Vary IFF, Mumbai FF, Ars Independent Katowice IFF, CinEast FF, LET'S CEE FF, Braunschweig IFF, Cairo IFF, Tallinn Black Nights FF, Noordelijk FF, Kerala IFF (2014)

Website: www.drevo-film.net/the-tree
Facebook: www.facebook.com/MONOOthetree


Duminică, 8 mai 2016, ora 20.30, Cinema Elvira Popescu

Dincolo de calea ferată
România / Italia / Suedia, 2016, 90 min, dramă

Regia şi scenariul: Cătălin Mitulescu
Imaginea: Liviu Mărghidan / Montajul: Ion Ioachim Stroe / Muzica: Jean-Paul Wall
Cu: Ada Condeescu, Alexandru Potocean, Giada Laudicina
Distribuit de: Metropolis Film


"Dincolo de calea ferată este un film care impresionează prin tensiune, tandreţe şi realism magic. Dincolo de calea ferată regăsim un Bucureşti viu, efervescent, uman şi tandru, reconstruit de Cătălin Mitulescu dintr-o memorie pe care o aduce în timpul prezent. E o poveste relaţională despre capacitatea unei femei de a reface ţesătură familială destrămată, despre jocurile de putere dintre genuri şi despre un moment simbolic în context românesc." (Strada Film)

Radu se întoarce din Italia după o absenţă de un an şi îşi găseşte soţia total schimbată. Cei doi petrec o noapte în care încearcă să se regăsească. Distanţa a creat neîncredere şi confuzie între ei, însă Radu speră la posibilitatea unui nou început. Muzica răsună dincolo de calea ferată şi toţi prietenii petrec la nunta din cartier. Nicicând noaptea nu a fost mai lungă.

Cătălin Mitulescu (n. 1972) este regizor şi scenarist. Din filmografia sa fac parte scurtmetrajele Bucureşti-Wien, ora 8:15 (Cinéfondation, Cannes, 2001), 17 minute întârziere (Cinéfondation, Cannes, 2002) şi Trafic (Premiul Palme d'Or, Cannes, 2004).În 2006 a debutat în lungmetraj cu filmul Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, urmat de Loverboy, a cărui premieră internaţională a avut loc la Cannes, în 2011. În 2016 Cătălin Mitulescu a lansat Dincolo de calea ferată. Cătălin Mitulescu a fost ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European în 2012.

Website: www.stradafilm.ro
Facebook: www.facebook.com/dincolodecaleaferata


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus