mai 2016
Festivalul filmului european, 2016
Luni, 9 mai 2016, ora 18.30, Cinemateca Eforie

Tititá
Ungaria, 2015, 87 min, documentar

Regia şi scenariul: Tamás Almási
Imaginea: Attila Kékesi / Montajul: László Hargittai / Muzica: Gábor Balázs
Cu: Antal Kuru, Ferenc Snetberger, Ádám Lakatos
Produs de: A Zene Felemel Ltd.


"Un documentar despre oameni vulnerabili, realitate socială, educaţie, talent instinctiv, dar mai ales despre şansele oferite în viaţă." (flm.hu)

Anti, un tânăr de 18 ani de etnie romă, are o mare pasiune: să cânte la chitară. Acestuia i se oferă o şansă nesperată - este admis la şcoala de vară Snétberger Music Talent Center, alături de alţi 60 de tineri. Este fascinat de ideea unei vieţi mai bune şi speră într-un miracol, atunci când îşi dă seama că este dezavantajat faţă de colegii lui: nu ştie să citească partiturile şi nu este obişnuit să exerseze. Simpatic şi sensibil, tânărul are parte de momente neaşteptate. Sinceritatea şi umorul lui captivează audienţa iar muzica dă culoare acestui film.

Tamás Almási a realizat până în prezent peste 40 de documentare şi filme de ficţiune care au fost proiectate la festivaluri prestigioase din toată lumea. În prezent este profesor la Universitatea de Teatru şi Film din Budapesta şi este şeful catedrei de film documentar.

Premii: 2015: Sarajevo FF (Special Jury Prize)

Facebook: www.facebook.com/tititafilm


Luni, 9 mai 2016, ora 20.30, Cinemateca Eforie

Idealisten / Idealistul / The Idealist
Danemarca, 2015 114 min, thriller

Regia: Christina Rosendahl
Scenariul: Simon Pasternak, Lars Andersen
Imaginea: Laust Trier-Mørk / Montajul: Molly Marlene Stensgaard / Muzica: Jonas Struck
Cu: Peter Plaugborg, Søren Malling, Thomas Bo Larsen, Arly Jover
Distribuit de: Level K


"Filmul ar putea fi cu uşurinţă un documentar, dar prin reconstituirea scenelor într-un spaţiu ficţional, evenimentele şi temele acestuia capătă mai multă greutate. Este o poveste captivantă, despre care este greu să-ţi imaginezi că a avut loc cu adevărat." (Cinema Scandinavia)

În 1968 un bombardier ce transporta arme nucleare se prăbuşeşte în apropierea unei baze militare americane din Groenlanda. Câteva zile mai târziu, guvernele responsabile clasifică incidentul ca accident nuclear şi anunţă că nu există motive de îngrijorare privind contaminarea radioactivă. Sute de muncitori din zonă ajută la operaţiunile de curăţare. După doar opt luni, nu mai există nicio urmă a avionului prăbuşit şi a zăpezii contaminate cu plutoniu. Cazul este închis. Optsprezece ani mai târziu, în timp ce face un reportaj despre compensaţiile oferite muncitorilor, jurnalistul Poul Brink dă peste nişte indicii care îl conduc către modul în care a fost muşamalizat accidentul. Adevărata poveste a prăbuşirii avionului este adânc îngropată în straturile de gheaţă şi în arhivele secretizate ale SUA. Reporterul ambiţios lansează o investigaţie fără compromisuri.

Christina Rosendahl (n. 1971) a urmat cursuri de film şi media la Universitatea din Copenhaga, a studiat la Colegiul European de Film şi la Academia de Film din New York înainte de a absolvi Şcoala Alternativă de Film Super16. În 2002 a avut premiera documentarul Stargazer, un proiect foarte apreciat. Urmează scurtmetrajul Crybaby (2008) şi debutul în lungmetraj Triple Dare (2006), de asemenea bine primite la nivel internaţional, fiind răsplătite cu premii la diverse festivaluri.

Premii şi festivaluri:
2016: Bodil Awards (Best Sound), Robert Festival (Best Sound)
2015: Torino FF (Special Mention)

Website: www.idealisten.dk
Facebook: www.facebook.com/idealistendk


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus