Durata: 110 min.
Comunitatea / The Commune / Kollektivet spune povestea unui cuplu adult din Copenhaga anilor '70 care, odată mutat într-o casă foarte spaţioasă, decide să o împartă cu alţi prieteni, pentru a trăi împreună ca într-o comunitate. Filmul este portretul unei întregi generaţii de tineri idealişti şi visători care, la un moment dat, se vor confrunta cu cruda realitate.
Lars Ranthe, la prima vizionare cu public a filmului său
"Sunt puţin emoţionat, pentru că eu nici măcar n-am participat la premiera filmului, nici la cea de la Berlin şi nici la cea din Copenhaga. Aşadar, aici în România e prima dată când văd filmul într-o sală cu public", au fost primele cuvinte ale lui Lars Ranthe după proiecţia The Commune de la Cinema Pro.
La Q&A-ul moderat de jurnalista Iulia Blaga, actorul danez a povestit că "traiul în comunităţi era un lucru foarte uzual în anii '70". El a spus că şi în zilele noastre mai sunt mici grupuri care trăiesc în mod asemănător cu ceea ce se vede în film. "Tatăl meu era un hippie prin anii '60 şi majoritatea prietenilor săi stăteau aşa. Cu această ocazie, şi eu am experimentat ceea ce a trăit Thomas Vinterberg între 7 şi 19 ani. Era o mulţime de lume, discuţii interesante, copii, câini, muzică... era viaţă, entuziasm. Zilele astea suntem prea grăbiţi să facem bani, să ne luăm o casă mare pe care s-o umplem cu mobilier şi gadget-uri, între care ulterior ne petrecem singurătatea. Am senzaţia că noi, ca societate, pe undeva am pierdut ceva pe drum", a fost de părere danezul.
Lars Ranthe a dezvăluit că la filmările pentru Comunitatea / The Commune / Kollektivet echipa de actori a trăit şase săptămâni în aceeaşi casă. "Acolo am repetat, acolo am mâncat, acolo am băut... şi a fost ceva băutură... acolo am avut discuţiile uzuale despre film, am improvizat etc."
La un moment dat, în timpul discuţiilor cu publicul român de la proiecţia de la Cinema Pro, actorul danez a întrebat sala dacă ar fi cineva interesat să trăiască într-o astfel de comunitatea ca cea din film. A fost destul de surprins să afle că răspunsurile au fost în cea mai mare parte negative.
În final, invitatul a dezvăluit că unul din proiectele viitoare ale lui Thomas Vinterberg, în care va avea un rol şi Ranthe, va fi un film destul de provocator: "un elogiu la adresa alcoolului".
Jagten / Vânătoarea (2012), proiectat şi el la FFE 2016
Lars Ranthe a participat vineri seară şi la proiecţia Jagten / Vânătoarea (2012), în regia aceluiaşi Thomas Vinterberg, de la Cinema Elvira Popescu, unde de asemenea a răspuns la întrebările publicului român. Jagten / Vânătoarea a rulat în cinematografele româneşti în urmă cu trei ani, distribuit de Independenţa Film, şi poate fi văzut azi pe DVD.
La cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Filmului European (FFE), care se va desfăşura între 5 şi 29 mai 2016 în şase oraşe din România, participă 85 de filme din ţări precum Danemarca, Irlanda, Ungaria, Franţa şi România.
La Bucureşti, FFE a avut loc în intervalul 5 - 15 mai 2016. La Baia Mare, între 13 şi 15 mai 2016. Cluj-Napoca şi Tîrgu Mureş, între 20 şi 22 mai 2016. La Hunedoara şi Timişoara, între 27 şi 29 mai 2016.
***
Comunitatea / The Commune / Kollektivet este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.
Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d'Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), Jagten / Vânătoarea (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In the Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.