mai 2016
Festivalul filmului european, 2016
Vineri, 13 mai 2016, ora 18.00, Cinema Elvira Popescu
După dealuri
România / Franţa / Belgia, 2012, 150 min, dramă (N-15)

Regia şi scenariul: Cristian Mungiu
Imaginea: Oleg Mutu ( Montajul: Mircea Olteanu / Sunetul: Cristian Tarnoveţchi
Cu: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuţă,
Distribuit în România de: Voodoo Films


"Filmul vorbeşte despre valori creştine importante, vorbeşte deopotrivă despre prietenie, iubire, sacrificiu, păsare pentru celălalt. Cinematograful - ca artă - are însă mai degrabă vocaţia de a aduce în atenţie poveşti care vorbesc despre probleme ale societăţii şi ale oamenilor-vorbind despre ele le putem recunoaşte şi rezolvă. Nu e rostul filmului să popularizeze pilde de bună purtare." (Cristian Mungiu)

Două fete care au crescut împreună se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

Cristian Mungiu (n. 1968) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Al.I Cuza din Iaşi, în 1993, şi Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în 1998. A debutat în lungmetraj cu Occident, care a avut premiera în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes, în 2002. În 2007, filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile a fost recompensat cu Palme d'Or la Cannes 2007. După dealuri este cel de-al treilea lungmetraj al său, scenariul fiind inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, fiind recompensat cu premiul pentru scenariu şi premiul pentru cele mai bune actriţe în rol principal la Cannes 2012. Cristian Mungiu a fost ambasador onorific al Festivalului de Film European în 2008.

Premii şi festivaluri: 2012: Cannes FF (Best Actress, Best Screenplay), Mar del Plata FF (Best Film), Thessaloniki FF (Audience Award), Vukovar FF (Best Film) // Karlovy Vary FF, New Horizons FF, Toronto IFF, Hamburg FF, Festival du Nouveau Cinéma de Montréal, BFI London FF, Busan IFF, Chicago IFF, New York FF, Hawaii FF, Leiden IFF, São Paulo IFF, Vienna IFF, Cairo IFF, Bratislava IFF, AFI FF, Thessaloniki IFF, Arras FF, Göteborg IFF, Portland IFF, Glasgow FF

Website: www.dupadealuri.ro


Vineri, 13 mai 2016, ora 21.30, Cinema Elvira Popescu
Cine Concert - improvizaţie jazz/ Zabriskie Point

Alessandro Giachero, pianist, compozitor improvizator, propune un eveniment inedit, şi anume o improvizaţie live la pian în timpul proiecţiei filmului cult Zabriskie Point (1970), în regia lui Michelangelo Antonioni.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus