mai 2016

Imaginea: Javier Agirre / Montajul: Raúl López / Muzica: Pascal Gaigne
Cu: Itziar Ituño, Nagore Aranburu, Itziar Aizpuru
Distribuit de: Film Factory Entertainment

"O meditaţie asupra romantismului şi evocării amintirilor." (The Hollywood Reporter)
"O poveste înduioşătoare, redată elegant." (Variety)

"Trăim înconjuraţi de flori. Le vedem la nuntă, dar şi la înmormântare, la slujbă, în grădină sau pe marginea drumului. Pare că recurgem mereu la ele, la imaginea lor, ca să exprimăm ceea ce nu reuşim să exprimăm prin cuvinte. [...] Ni s-a părut interesant de explorat modul în care un lucru aparent lipsit de semnificaţie, cum este un buchet de flori, poate să devină cel mai clar mesaj. Şi să schimbe viaţa celui care-l primeşte." (Jon Garaño & Jose Mari Goenaga )

Viaţa lui Ane se schimbă atunci când începe să primească în fiecare săptămână câte un buchet de flori. Întotdeauna în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră şi întotdeauna de la un anonim. Şi în vieţile lui Lourdes şi Tere îşi fac apariţia florile misterioase. Aceasta este povestea a trei vieţi, a trei femei înduioşate de simpla prezenţă a unor buchete de flori. Sentimente care păreau de mult uitate - înfloresc...

După ce a studiat jurnalism şi marketing la Universitatea din Ţara Bascilor şi film în Sarobe şi San Diego, Jon Garaño (născut la Donostia - San Sebastián, în 1974) a înfiinţat, în 2001, compania de producţie Moriarti, unde lucrează ca regizor, producător şi scenarist. Scurtmetrajele sale au câştigat premii la peste 100 de competiţii, iar documentarele sale au fost difuzate în mai mult de 15 ţări. Jose Mari Goenaga (născut la Ordizia, în 1976), cofondator al companiei Moriarti, a realizat scurtmetraje care au obţinut peste 150 de premii. Cei doi au mai regizat împreună En 80 días, câştigător a peste 30 de premii.

Premii şi festivaluri: 2014: San Sebastián (Signis Awards) // 2015: Palm Springs IFF (Cine Latino Award), Cinema Writers Circle Awards, Spain (Best Supporting Actress), Feroz Awards (Best Supporting Actress), Bergamo Film Meeting (3rd place Best Film), Sant Jordi Awards (Best Spanish Film), Toulouse Cinespaña (Best Actress, Best Score) // IBAFF IFF (2016), Goya Awards (2015), Zurich FF, BFI FF, Tokyo IFF (2014)

Website: www.loreakfilm.com/en
Facebook: www.facebook.com/Loreak

Duminică, 15 mai 2016, ora 19.00, Cinema Pro
Kollektivet / Comunitatea / The Commune
Danemarca, 2016, 111 min, dramă

Regia: Thomas Vinterberg
Scenariul: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
Imaginea: Jesper Tøffner / Montajul: Janus Billeskov Jansen, Anne Østerud / Muzica: Fons Merkies
Cu: Ulrich Thomsen, Fares Fares, Trine Dyrholm
Distribuit de: Independenţa Film

"Vinterberg îşi concentrează atenţia asupra unei comunităţi închegate, autoinstituite în Copenhaga anilor '70, creând un film care e cu atât mai bun cu cât abordează un subiect foarte intim." (Waytooindie)

"Acasă este acolo unde există durere." (The Guardian)

Vinterberg spune povestea complicată a câtorva cupluri trecute de prima tinereţe, care se hotărăsc să se mute împreună în aceeaşi casă pentru a încerca să evite rutina inerentă a mariajului. Filmul este delicat şi plin de umor, dar şi un portret dureros şi emoţionant al unei întregi generaţii, o declaraţie de iubire tandră şi ostilă în acelaşi timp - pentru un grup de idealişti şi visători care s-au trezit brusc la realitate.

Thomas Vinterberg s-a născut în 1969, a absolvit cursurile Şcolii Daneze de Film în 1993, filmele sale de absolvire - Sidste omgang / Last Round şi Drengen der gik baglæns / The Boy Who Walked Backwards, fiind multipremiate în festivaluri importante. Este unul dintre cei patru semnatari ai manifestului DOGMA 95, alături de Lars von Trier, Søren Kragh-Jacobsen şi Kristian Levring. Cunoaşte succesul internaţional cu Festen / The Celebration (1998), primul film al mişcării amintite mai sus, cu care câştigă Premiul Special al Juriului la Cannes. Următoarele două filme: It's All About Love (2003) şi Dear Wendy (2005), realizate în limba engleză, sunt selectate în competiţie la Sundance. Revine la producţii în limba maternă cu comedia En mand kommer hjem / When a Man Comes Home (2007) urmată de Submarino (2010), şi de Jagten / The Hunt (2012), aceasta din urmă primind Premiul Juriului Ecumenic la Cannes 2012.

Premii şi festivaluri: 2016: Berlin IFF (Best Actress) // Vilnius IFF, Luxembourg City FF (2016)

Website: thecommune.fourfour.com
Facebook: facebook.com/The-Commune

Duminică, 15 mai 2016, ora 21.00, Cinemateca Eforie
Infiltrant / Intrusul / The Intruder
Olanda (Regatul Ţărilor de Jos), 2014, 87 min, dramă (15+)

Regia: Shariff Korver
Scenariul: Shariff Korver, Rogier de Blok
Imaginea: Alex Wuijts / Montajul: Ruben van der Hammen /Muzica: Helge Slikker
Cu: Nasrdin Dchar, Walid Benmbarek, Rachid el Ghazaoui, Betty Schuurman
Distribuit de: September Film

"Filmul reuşeşte să îmbine elemente psihologice complicate şi evenimente pline de acţiune în mod realist, cu o perspectivă foarte umană şi sensibilă."

Fiind copilul unei mame olandeze şi al unui tată marocan, Sam a trăit întotdeauna între două lumi. Ca ofiţer de poliţie, trebuie să se infiltreze într-o familie de traficanţi de droguri marocană. În mod neaşteptat, îl încearcă un sentiment pe care îl credea dispărut - se simte acasă, acceptat. Cu cât aprofundează cazul în interiorul acestei familii, cu atât mai mult experimentează un sentiment de fraternitate. Sam este pus în faţa celei mai mari dileme din viaţa sa: loialitatea.

Shariff Korver s-a născut în 1982 în Caracas, Venezuela şi a studiat regia la Academia Olandeză de Film. A mai realizat, înaintea acestui film, scurtmetrajul No Way Back (2011), şi a co-regizat, împreună cu Jonathan Herzberg, lungmetrajul De weg naar Cádiz (2009).

Festivaluri: Toronto IFF, Dubai IFF, Nederlands FF, Luxor EFF (2015), Beaune FF (2014)