iunie 2016
Festivalul Audience Award Film Festival, 2016
Între 10 şi 12 iunie 2016 va avea loc la Bucureşti prima ediţie a Audience Award Film Festival care va proiecta filme răsplătite cu premiul publicului în marile festivaluri ale lumii care conferă asemenea distincţii: Sundance FF, Toronto FF, Berlin FF, Rotterdam FF precum şi alte filme cu mare impact la public.

Proiecţiile vor avea loc în aer liber în curtea TIAB (str. Arthur Verona, nr. 17) şi la cinema Elvire Popesco (Bd. Dacia, nr.77), festivalul fiind organizat în parteneriat şi în aceeaşi perioadă cu Street Delivery.

Ambasadorul primei ediţii a festivalului va fi Nae Caranfil, care va prezenta totodată şi filmul de deschidere al festivalului, comedia iconică a lui Woody Allen, Zelig, proiectată pentru prima oară în România pe marele ecran.

Nae Caranfil: Premiile publicului seamănă cu alegerile libere - se dau pe bază de vot, de obicei anonim, de către oameni care nu se cunosc între ei şi n-au reticenţe în a-şi exprima gustul personal. "Ştampila" (în cazul de faţă un sistem de notare) se aplică la cald, la sfârşitul fiecărei proiecţii, spre deosebire de verdictul unui juriu oficial care dezbate palmaresul câteva ore în ziua sau pre-ziua galei de închidere; atunci, la capătul unei săptămâni sau chiar mai mult de proiecţii, impresiile s-au mai estompat. Filmul distins cu "premiul publicului" este un câştigător incontestabil. Cel premiat de juriu poate fi (şi de multe ori chiar este) rezultatul unui compromis.

Festivalul va prezenta în premieră în România filmul James White, unul dintre preferatele publicului la ediţia din 2015 a celui mai mare festival independent de film din SUA - Sundance FF, festival iniţiat de Robert Redford. James White, aflat în 2015 în selecţia oficială a Festivalului Internaţional Toronto, precum şi în cea a Festivalului Internaţional de Film Locarno, a fost distins în acelaşi an cu Premiul Publicului şi la AFI Fest, obţinând astfel recunoaşterea excelenţei sale artistice.


Cineastul Josh Mond, cunoscut pentru producţia filmelor Simon Killer (2012) şi Martha Marcy May Marlene (2011), spune povestea unui tânăr new-yorkez care depune toate eforturile pentru a-şi controla acţiunile auto-distructive şi a-şi reorganiza viaţa haotică, în încercarea de a fi alături de mama sa care se luptă cu o boală necruţătoare. "James White este o dramă interpretată visceral, ale cărei bogate texturi vizuale şi sonore intensifică scufundarea în viaţa dezordonată a protagonistului", comentează "The Hollywood Reporter".

Filmul îi aduce la un loc, în rolurile principale, pe actorii Christopher Abbott şi Cynthia Nixon, aceasta din urmă fiind cunoscută publicului larg mai ales pentru rolul Mirandei Hobbes din popularul serial american Sex and the City. Cynthia Nixon, câştigătoare a multiple premii Emmy, Tony şi Grammy, reuşeşte să creeze în James White o figură maternă plină de graţie, emoţie, candoare, complet lipsită de orice urmă de vanitate.


Christopher Abbott, cu care regizorul a mai colaborat şi pentru producţia Martha Marcy May Marlene (2011), este una dintre cele mai promiţătoare descoperiri ale Hollywood-ului, din ultimii ani. El a jucat în filme precum Criminal Activities (alături de John Travolta), A Most Violent Year şi The Sleepwalker. În James White el reuşeşte să ofere o interpretare autentică, zugrăvind fidel în fiecare secvenţă mesajul central al filmului: poţi evita să înfrunţi realitatea doar pentru o perioadă limitată, mereu te va prinde din urmă.

Programul complet al proiecţiilor va putea fi consultat în curând pe www.filmedefestival.ro. Biletele vor fi puse în vânzare la Cinema Elvire Popesco, pe Eventbook.ro şi la standul festivalului din cadrul Street Delivery.

Audience Awards Film Festival este organizat de Asociaţia Cinemascop, finanţat de Centrului Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul Apa Nova şi având ca parteneri: Ambasada Franţei, Institutul Francez, Cinema Elvire Popesco, TIAB, Fundaţia Cărtureşti, Street Delivery, Institutul Cultural Român, CINETIc UNATC "I.L. Caragiale", Perucidefilm.ro

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Cinemagia, LiterNet, Ziarul Metropolis, All About Romanian Cinema, Cinefan, Umblat.ro, SUB25.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus