iunie 2016
Festivalul Audience Award Film Festival, 2016
Preferatele publicului din marile festivaluri internaţionale care conferă premii pe baza voturilor date de spectatori, precum Sundance FF, Toronto FF, Berlin FF, Rotterdam FF vor fi prezentate în Bucureşti în cadrul Audience Award Film Festival între 10 şi 12 iunie 2016, pe perioada Street Delivery, la cinema Elvira Popescu şi în aer liber în curtea TIAB (Str. Verona nr. 17)

Vineri 10 iunie 2016 la ora 18:00, festivalul se va deschide la cinema Elvire Popesco cu filmul care a câştigat premiul publicului la Berlin 2016, Junction 48. De la ora 20 va rula la acelaşi cinematograf câştigătorul premiului publicului de la Rotterdam, filmul danez Under Sundet / 
Land of Mine, iar la miezul nopţii, după meciul România-Franţa, va avea loc în curtea TIAB prima proiecţie publică în România cu Zelig, super-comedia lui Woody Allen, introdusă de regizorul Nae Caranfil, ambasadorul primei ediţii a Audience Award Film Festival. Intrarea la această proiecţie va fi liberă în limita locurilor disponibile.

Povestea care a emoţionat puternic publicul Festivalului Internaţional de la Berlin 2016, Junction 48, urmăreşte relaţia de dragoste dintre doi tineri cântăreţi de hip-hop, din Palestina, care folosesc muzica pentru a lupta atât împotriva opresiunii externe a societăţii israeliene, cât şi a represiunii din propria lor comunitate condusă de violenţă. Filmul descrie o nouă generaţie de tineri arabi care, împotriva tuturor şanselor, caută normalitatea prin intermediul muzicii şi al iubirii. În rolul principal îl regăsim pe rapper-ul Tamer Nafar care s-a transpus pe sine în rolul tânărului Kareem. Cu Junction 48, regizorul şi activistul pentru drepturile palestinienilor, Udi Aloni, a revenit în secţiunea Panorma a Berlinalei pentru a şasea oară. Filmul a obţinut şi Best Narrative Feature în Festivalul de la Tribeca, în 2016. Filmul rulează în premieră şi în exclusivitate în România în cadrul festivalului.Despre consecinţele negative ale violenţei şi ale războiului în evoluţia relaţiilor interumane vorbeşte şi Under Sundet / Land of Mine, în regia lui Martin Zandvliet, câştigătorul premiilor Warsteiner Audience Award, Rotterdam 2016, Robert Awards 2016 şi Audience Award, Gijón 2015. Deşi pare aproape imposibil să mai descoperi o perspectivă din care să povesteşti despre consecinţele celui de-al doilea război mondial, regizorul danez a reuşit să găsească o abordare convingătoare, diferită şi profundă a acestui teritoriu deja mult exploatat. Under Sundet / Land of Mine, bazat pe fapte reale din istorie, dar prea puţin cunoscute, redescoperă trecutul şi îl expune cu o sinceritate viscerală. Filmul funcţionează atât ca un emoţionant eseu anti-război, cât şi ca un thriller captivant. Actorii din rolurile principale, Roland Møller şi Louis Hofmann, au primit, în 2015, la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, premiul pentru interpretare. In România, filmul este distribuit de InterCom Film.Cinefilii vor avea ocazia să vadă în cadrul Audience Award Film Festival şi filmul Room, care i-a adus talentatei Brie Larson premiul Oscar în 2016 pentru Cea mai bună actriţă în rol principal. Regizorul Lenny Abrahamson a reuşit să ecranizeze romanul Emmei Donoghue într-un mod care a cucerit inimile publicului din întreaga lume, obţinând nu mai puţin de 6 premii ale publicului în festivaluri: People's Choice Award la Toronto în 2015, Audience Award la Varşovia, New Orleans, Mill Valley, Hamptons şi Aspen.

 
Filmul James White, prezentat în premieră în România, unul dintre preferatele publicului la cel mai mare festival independent de film din SUA - Sundance Film Festival - va închide festivalul.


Programul complet al proiecţiilor poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro şi vor fi disponibile şi la Cinema Elvire Popesco, precum şi la standul festivalului din cadrul Street Delivery.

Audience Award Film Festival este organizat de Asociaţia Cinemascop, finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul Apa Nova şi al Institutului Cultural Român, având ca parteneri: Ambasada Franţei, Institutul Francez, Cinema Elvire Popesco, TIAB, Fundaţia Cărtureşti, Street Delivery, CINETIc UNATC "I.L. Caragiale", Perucidefilm.ro

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Cinemagia, LiterNet, Ziarul Metropolis, All About Romanian Cinema, Cinefan, Umblat.ro, SUB25

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus