august 2016
Vanilla Skype
A lua parte la un spectacol devine în sine o experienţă artistică desăvârşită cu Vanilla Skype, un proiect atipic care depăşeşte graniţele clasice ale teatrului. Mai întâi au existat actorii şi abia apoi au apărut personajele şi textele. Iar amestecul inedit de poveşti paralele şi emoţii în cadrul piesei scrise de Cătălin Ştefănescu setează premisele pentru o implicare autentică din partea spectatorului. Astfel, Vanilla Skype devine primul spectacol din România în care pasionaţii de teatru au posibilitatea de a participa la un casting pentru a-şi câştiga scaunul în sală şi pentru a fi oamenii potriviţi, la locul potrivit.

După o piesă scrisă de Cătălin Ştefănescu şi cu o distribuţie de excepţie - Marcel Iureş, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Alexandru Ion, Mircea Postelnicu şi Vladimir Purdel - Vanilla Skype este pusă în scenă în cadrul unui turneu susţinut de BRD - Groupe Société Générale, care va avea loc în perioada 2-10 septembrie 2016 în cinci oraşe mari din ţară - Ploieşti, Craiova, Piatra Neamţ, Bacău şi Iaşi. Pentru fiecare dintre aceste reprezentaţii, persoanele care doresc să participe la spectacol se pot înscrie la un casting care va fi susţinut pe Skype (contul Vanilla Skype Teatru) de marele actor român Marcel Iureş şi care va conţine un set de întrebări elementare menite să stabilească dacă participanţii îşi merită cu adevărat locul în sală.

"Turneul Vanilla Skype e un prilej minunat de a călători în cinci oraşe şi de a întâlni un public în faţa căruia rareori avem şansa de a juca. Aşteptăm cu mare emoţie cele zece reprezentaţii. Le propunem spectatorilor noştri o formulă de spectacol care se bazează pe spunerea unor poveşti, într-un spaţiu mic, unde întâlnirea între actori şi public se face într-o atmosferă mai intimă decât cea a sălii clasice. Şi e o experienţă diferită de fiecare dată, dar întotdeauna vie şi generatoare de dorinţa de a o repeta, un moment magic pe care îl trăim împreună cu spectatorii noştri", afirmă Cătălin Ştefănescu, autorul textului şi regizorul spectacolului Vanilla Skype.

Vanilla Skype este un eveniment teatral inedit nu doar prin prisma selecţiei spectatorilor, ci şi datorită particularităţii piesei puse în scenă. Textul a fost scris de Cătălin Ştefănescu special pentru actorii din distribuţie, ceea ce aduce în prim plan un aspect de multe ori neglijat în teatrul românesc actual - strânsa colaborare dintre dramaturg şi actori. Mai mult decât atât, proiectul Vanilla Skype reprezintă o materializare artistică a unui parteneriat început în urmă cu aproape 10 ani, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, şi reuneşte trei generaţii de artişti - Marcel Iureş, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, cărora li se adaugă mai tinerii Alexandru Ion, Mircea Postelnicu şi Vladimir Purdel.

Patru pacienţi care discută pe Skype cu psihoterapeutul lor, doi muncitori care analizează cu mult umor "gramatica" lumii şi a existenţei, un detectiv confuz venit parcă din filmele anilor '40 şi patru actori care participă la un casting - toate aceste personaje îşi topesc realităţile într-o poveste-mozaic despre uriaşa putere a naraţiunii şi despre completa neputinţă a naratorului.

Programul turneului include 2 reprezentaţii - de la ora 17:00, respectiv 20:30 - în fiecare dintre oraşele incluse în turneu.

2 septembrie 2016, orele 17:00 şi 20:30 - - Ploieşti - Teatrul Toma Caragiu
4 septembrie 2016, orele 17:00 şi 20:30 - Craiova - Teatrul Naţional Marin Sorescu
7 septembrie 2016, orele 17:00 şi 20:30 - Piatra Neamţ - Teatrul Tineretului
8 septembrie 2016, orele 17:00 şi 20:30 - Bacău - Teatrul George Bacovia
10 septembrie 2016, orele 17:00 şi 20:30 - Iaşi - Teatrul Naţional Vasile Alecsandri

Cei care îşi cumpără bilet pentru spectacol se pot înscrie la casting accesând contul de Skype - Vanilla Skype Teatru. După ce precizează oraşul şi ora reprezentaţiei la care vor participa şi răspund la un set de întrebări, aceştia au şansa de a primi unul dintre cele mai bune 10 locuri rezervate special pentru ei pe rândurile din faţă ale sălii. Persoanele care vor să treacă proba de casting, pot accesa contul Vanilla Skype Teatru între 12:00-19:00, în următoarele zile: 26 august 2016, 29 august 2016 - 2 septembrie 2016, 5-7 septembrie 2016. Detalii pe pagina de Facebook Vanilla Skype.

Despre BRD - Groupe Société Générale
BRD Groupe Société Générale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor. Este o bancă universală care oferă servicii atât persoanelor fizice, cât şi companiilor şi face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.
Ca actor în societate, BRD investeşte în proiecte din domeniul culturii, educaţiei şi sportului privilegiind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o noua generaţie şi aduc valoare pe termen lung. Cultura reprezintă un pilon esenţial de dezvoltare a societăţii, BRD încurajând în această direcţie proiecte culturale inovative, care să fie recunoscute şi apreciate de tineri. Sub această viziune, a fost creată local Scena9, o platformă tânără de jurnalism cultural care oferă zilnic instrumente de orientare pe harta lumii culturale, şi sunt susţinute în mod constant iniţiative de teatru, film, artă vizuală contemporană sau muzică clasică, conturând astfel universul implicării companiei în România la nivel cultural.

Despre Vanilla Skype
Vanilla Skype este o co-producţie a Teatrului ACT şi Asociaţiei T.E.T.A.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiect finanţat în cadrul programului cultural Eşti Bucureşti.
Sponsor principal: ExxonMobil | Powered by: eMAG | Susţinut de: HP, Gherasos, Crama la Salina
Parteneri media: Europa FM, Business Review, LiterNet.ro, News.ro, Ziarul Metropolis, Zile şi Nopţi Iaşi.

De: Cătălin Ştefănescu Regia: Cătălin Ştefănescu Cu: Marcel Iures, Marius Manole, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Alexandru Ion, Mircea Postelnicu, Vladimir Purdel

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus