august 2016
Inimi cicatrizate
Lungmetrajul Inimi cicatrizate, proiectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno (3-13 august 2016), este răsfăţat de critica de specialitate prezentă la prestigiosul eveniment din Elveţia.

Screen International titrează: "Regizorul Aferim!-ului, Radu Jude, deschide o fereastră înspre o cu totul altă perioadă din trecutul României în Inimi cicatrizate, o adaptare meticuloasă şi lipsită de sentimentalism a unui roman de M. Blecher. Povestea unui tânăr ale cărui gînduri şi sentimente stau în umbra morţii abordează teme filozofice majore, precum semnificaţia şi rostul existenţei umane. În nuanţe precise şi fără să se teamă să pară intelectualizant, Inimi cicatrizate e străbătut de curenţi emoţionali care l-ar putea face chiar mai accesibil decât Aferim!. Critica ar putea să ajute la plasarea lui în rândul filmelor de artă serioase şi consistente şi ar putea să consolideze reputaţia de voce distinctă a lui Jude în cinematografia contemporană a României", adaugă celebra publicaţie.

"Radu preferă cadrele statice, pe parcursul cărora evenimentele se desfăşoară ca într-o ramă. Regia lui e concentrată şi nonşalantă, dar povestea are destul umor şi suficientă emoţie încît filmul să se "îmblînzească". Atunci cînd Emanuel este ţintuit într-un corset de ghips, face dragoste cu Solange, al cărei picior e ţinut în chingi, contorsiunile lor par să fie o scenă din adaptarea lui Cronenberg pentru Crash. Trupurile care se dezintegrează şi care nu-i mai slujesc pe oameni în Inimi cicatrizate ar fi fost foarte la locul lor într-un film de Cronenberg", mai scrie Allan Hunter pentru Screen International.


Cotidianul francez Liberation completează: "Filmul Inimi cicatrizate funcţionează ca o "maşinărie care reasamblează bucăţile unei vieţi". Mai întâi, oraşul bolnavului care trebuie trimis departe, pentru a evita contagiunea. Apoi, sanatoriul şi micro-societatea acestuia. În fine, patul în care Emanuel va fi ţintuit într-un corset de ghips. Între aceste trei locuri devin posibile toate jocurile de reducere sau de dilatare a spaţiului: sanatoriul şi culorile acestuia, tărgile şi paturile, cheiul şi plaja, oraşul şi calea ferată. Dar, foarte repede, patul bolnavului devine centrul lumii şi centrul filmului. Radu Jude vorbeşte înainte de toate despre sentimentul singurătăţii. Spiritul strălucit al lui Emanuel, impregnat de poezie, de cultură şi de umor, nu te poate păcăli".


Site-ul de specialitate Cineuropa.org a scris: "Lucian Teodor Rus este foarte convingător în rolul lui Emanuel, iar tânărul actor îşi găseşte o parteneră puternică în Ivana Mladenovic. Aceasta o interpretează pe Solange, o fostă pacientă a sanatoriului, îndeajuns de norocoasă încât să-şi fi recăpătat complet mobilitatea, după ani de suferinţă. E uşor să presupui că, pentru Emanuel, ea reprezintă mai mult decât o tânără femeie modernă, atractivă şi inteligentă. Ea e şi un simbol al speranţei, o dovadă că durerea îngrozitoare şi că anii petrecuţi într-o poziţie nefirească pot avea efecte benefice. Contrastul dintre prezentul dureros şi viitorul fericit este inima acestui film".

Acţiunea din filmul Inimi cicatrizate are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.


Inimi cicatrizate este o producţie Hi Film în co-producţie cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu BORD CADRE FILMS (Elveţia), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings.

Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine Marius Panduru RSC, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, sound designer Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jűrg Lempen iar mixajul a fost realizat de Cristinel Şirli. Dana Păpăruz a fost responsabilă de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafură iar scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.

Producător Ada Solomon, co-producători Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade, producători asociaţi Jamal Zeinal Zade, Dan Wechsler.

Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, PROGRAMUL MEDIA - Europa Creativă şi EURIMAGES.

Proiect susţinut de: CINEMA CITY, AdePlast SA, COVALACT, Henkel Romania, Audi România, Havas, METRO Cash & Carry România, ING Bank România, ZENITH ROMANIA, Farmacia DONA, Libra Internet Bank, CLINICA MEDICALĂ HIPOCRAT 2000 şi HBO Europe.

Radu Jude a câştigat în 2015 "Ursul de Argint" pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin pentru pelicula Aferim!, producţia românească cu cel mai mare succes de box-office în 2015.

Inimi cicatrizate a avut premiera mondială pe 7 august 2016 la Locarno. Gala de închidere a avut loc pe 13 august 2016, de la ora locală 21.00, în Piazza Grande, în transmisiune în direct pe site-ul oficial al festivalului www.pardolive.ch.

Pagina oficială Facebook;: https://www.facebook.com/inimicicatrizate/
De: M. Blecher Regia: Radu Jude Cu: Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus