România Liberă / octombrie 2005
S-a dat primul tur de manivelă la Youth Without Youth, filmul pe care Francis Ford Coppola îl realizează în România după nuvela lui Mircea Eliade, Tinereţe fără tinereţe. Printr-o ironie a sorţii, demnă de o ecranizare după Mircea Eliade, primele cadre ale acestei meditaţii pe tema timpului s-au tras tocmai la Institutul de Geriatrie "Ana Aslan" de lîngă Bucureşti, leagănul tinereţii veşnice.

Alături de protagonistul Tim Roth şi de Bruno Ganz (care îl joacă pe profesorul Stănciulescu) au mai filmat şi actorii români Andrei Vasluianu, Florin Piersic Jr., Adriana Titieni, Mihai Iacob şi Mirela Oprişor. Echipa va rămîne la "Ana Aslan" o lună de zile, după care se va deplasa la Cheile lui Solomon de la Braşov, la Sinaia, Constanţa, Balcic (Palatul Reginei Maria), Piatra Neamţ. Va mai reveni şi la Bucureşti. Cîteva cadre se vor trage la Taj-Mahal, în India, precum şi în Malta. În schimb, Elveţia din nuvelă va fi imaginată undeva prin România.

"Am fost fericit să descopăr (n. red. - în nuvela lui Eliade) teme-cheie pe care aş vrea să le aprofundez - timpul, conştiinţa, visatul cu ochii deschişi", se confesa luna trecută Francis Ford Coppola revistei "Variety", prima revistă americană care a salutat reîntoarcerea la regie a cineastului consacrat în ultimii opt ani, de la The Rainmaker încoace, producţiei de film şi de vinuri. Tot "Variety" (după care s-au luat o sumedenie de site-uri de film) mai precizează echipa lui Coppola: Mihai Mălaimare Jr. este directorul de imagine, Călin Papură - scenograf, Gloria Papură realizează costumele, oscarizatul Peter King - machiajul, iar Osvaldo Golijov - coloana sonoră. Filmul e produs de Francis Ford Coppola prin Zoetrope, producători executivi fiind Anahid Nazarian şi Fred Roos. Rolurile principale sunt deţinute de Tim Roth, Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara şi Marcel Iureş. Tot în "Variety", Francis Ford Coppola mărturisea că a venit în România pentru că Hollywoodul nu-i oferă decît posibilitatea de a face filme cu gangsteri, dar se pare că nu a mers nici aici ca în unt, pentru că în singurul interviu pe care l-a dat pînă acum postului PRO TV se plîngea că i s-au cerut destul de mulţi bani pentru unele locaţii. Filmările sunt preconizate să ia sfîrşit în februarie viitor.

Prezent în România încă din luna iunie (după o vizită de recunoaştere în februarie), Coppola a fost totuşi relativ puţin vînat de papparazi, singurele fotografii şi imagini care au apărut în presă şi la jurnalele de ştiri fiind cele în care ieşea dintr-un restaurant, cu o faţă de masă în chip de paravan. În schimb, alaltăieri făcea turul redacţiilor o ofertă din partea unei persoane, probabil cineva care făcuse parte pînă la un moment dat din echipă, care se oferea să vîndă tot felul de informaţii despre filmări. Deci un alt fel de gangster.

Nuvela Tinereţe fără tinereţe spune povestea fantastică a unui bărbat care dobîndeşte tinereţea veşnică după ce e lovit de un fulger. Eliade a plasat acţiunea în preajma celui de-al doilea război mondial, dar agenţii Gestapo-ului nu deviază cursul poveştii de la temele mari ale prozei lui Eliade, ci doar fixează nişte repere în real. Pentru Francis Ford Coppola (ajuns la vîrsta de 66 de ani), care mărturisea în interviul dat la PRO TV că a ajuns la Eliade la sugestia unei prietene, profesor universitar, acest film este o ocazie nu numai de a reveni la temele care l-au fascinat în studenţie, dar mai degrabă de a se redescoperi.
Regia: Francis Ford Coppola Cu: Tim Roth, Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Marcel Iureş

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus