septembrie 2016
Festivalul de film de animaţie anim'est, 2016
Cinefili, entuziaşti ai animaţiei şi consumatori avizi de entertainment sunt aşteptaţi din nou în cinematografe în toamna lui 2016: între 7 şi 16 octombrie 2016, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, singurul festival autohton dedicat exclusiv filmului de animaţie, revine cu cea de-a 11-a ediţie.

Timp de un deceniu, în fiecare toamnă, Anim'est a adus la Bucureşti cele mai premiate filme de animaţie, alături de workshopuri cu reprezentanţi ai unor studiouri internaţionale de renume, prezentări susţinute de profesionişti din domenii precum video mapping sau gaming, instalaţii şi concerte. Anul acesta, organizatorii festivalului promit un program la fel de intens şi o tematică inedită: ediţia cu numărul 11 le este dedicată acelor pisici care au cucerit ecranele, cu decenii înainte să cucerească internetul.

O serie de proiecţii speciale, micro-universuri fantastice create în jurul celor mai iubite feline, vor face parte din programul Anim'est 2016: de la lungmetraje iconice precum Parisul vesel (r. Abe Levitow, 1962) sau Pisicile aristocrate (r. Wolfgang Reitherman, 1970), până la producţii mai recente precum O pisică la Paris, lungmetrajul lui Jean-Loup Felicioli şi Alain Gagnol nominalizat la Oscar în 2012. Un highlight al programului este selecţia specială de scurtmetraje cu Motanul Felix, celebra pisică neagră antropomorfă desenată de Otto Messmer în epoca filmului mut, cunoscută ca primul personaj de animaţie suficient de popular pentru a atrage publicul de film. Pisicile vor fi, de fapt, ascunse în toate secţiunile ediţiei din acest an, de la animaţiile pentru copii, până la cele destinate exclusiv adulţilor - ca Fritz The Cat (r. Ralph Bakshi, 1972), primul film animat ce a primit un rating X în S.U.A., având la bază banda desenată creată de Robert Crumb.

Cel mai important lungmetraj de animaţie al anului deschide ediţia festivalului din 2016: e vorba despre La Tortue Rouge / Ţestoasa roşie, o co-producţie Franţa-Belgia-Japonia în regia lui Michaël Dudok de Wit, cel care deţine în palmares premiile Oscar şi BAFTA pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie (Father and Daughter, 2000). Ţestoasa roşie este lungmetrajul său de debut şi urmăreşte firul momentelor marcante din viaţa unui om, spusă din perspectiva unui bărbat care naufragiază pe o insulă tropicală populată de ţestoase, crabi şi păsări. Animaţia a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes din 2016, unde a fost recompensată cu Premiul Special al Juriului în cadrul secţiunii Un Certain Regard şi a inaugurat, de asemenea, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy. În România, lungmetrajul va fi distribuit de Independenţa Film, partener Anim'est încă de la prima ediţie.

Şi alte delicii belgiene vor fi proiectate pe ecranele cinematografelor care găzduiesc festivalul. Belgia este ţara invitată la Anim'est 2016, cu sprijinul Delegaţiei Valonia - Bruxelles. Publicul va avea ocazia să vizioneze o retrospectivă fermecătoare a animaţiei belgiene, cu sprijinul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anima Bruxelles, ce va cuprinde câteva dintre cele mai relevante titluri de lungmetraj şi scurtmetraj produse într-o ţară cu o tradiţie bogată în industrie. De asemenea, cei prezenţi la cea de-a 11-a ediţie Anim'est vor putea să vizioneze o selecţie a filmelor de şcoală produse în cadrul La Cambre, una dintre cele mai importante instituţii de arte şi design din Belgia, prezentă şi ea la festival anul acesta. Invitat să povestească mai multe despre şcoala al cărei departament de animaţie există încă din 1958 este Vincent Gilot, şeful departamentului de animaţie şi producătorul celor mai multe filme realizate în cadrul acesteia. În plus, unul dintre cele mai importante studiouri de animaţie din Belgia, Walking The Dog, va fi şi el prezentat de către producătorul Eric Goossens, unul dintre fondatori. Publicul va recunoaşte câteva dintre cele mai cunoscute animaţii produse de acest studio, între care Les Triplettes de Belleville (r. Sylvain Chomet, 2004), nominalizat la două premii Oscar, The Secret of Kells (r. Tomm Moore, Nora Twomey, 2009), desemnat cel mai bun lungmetraj de animaţie la Anim'est în 2010, Jack et la mécanique du cœur (r. Mathias Malzieu, Stéphane Berla, 2014) sau Le Jour des Corneilles (r. Jean-Christophe Dessaint, 2011), câştigător al premiului pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie la Anim'est în 2014.

Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2016 la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica şi Club Control. Biletele vor putea fi achiziţionate în curând pe site-ul www.eventbook.ro şi vor fi disponibile, de asemenea, în Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco şi Cinemateca Eforie pe toată perioada festivalului.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.
Parteneri instituţionali: Cinetic - Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Maghiar, Centrul Ceh, Institutul Cultural Român.
Parteneri: Groupama Asigurări, KFC, Pizza Hut, HBO.


Descarcă programul anim'est, 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus